Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορές: Κρίσιμη εβδομάδα εν όψει – Τα βλέμματα σε Fed, Apple και αγορά εργασίας

Αγορές: Κρίσιμη εβδομάδα εν όψει – Τα βλέμματα σε Fed, Apple και αγορά εργασίας

Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θεωρείται πιθανό να καθορίσουν την πορεία των μετοχών και των ομολόγων για το υπόλοιπο του έτους

Για μια σημαντική εβδομάδα προετοιμάζονται οι χρηματοπιστωτικές αγορές, με τη συνεδρίαση της Fed, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και την ανακοίνωση κερδών της Apple να καθορίζουν ενδεχομένως την πορεία των μετοχών και των ομολόγων για το υπόλοιπο του έτους.

Προς το παρόν, όπως υπογραμμίζει το Reuters, ο Οκτώβριος δικαίωσε τη φήμη του ως μήνας μεταβλητότητας, καθώς η άνοδος των αποδόσεων του Δημοσίου και η γεωπολιτική αβεβαιότητα πίεσαν τις μετοχές. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 3,5% κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, κινούμενος περίπου 10% χαμηλότερα από τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου.

Ομόλογα και μετοχές

Το αν η διαδρομή θα παραμείνει δύσκολη για το υπόλοιπο του 2023 μπορεί να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά ομολόγων. Η στάση «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» της Fed όσον αφορά τα επιτόκια και οι αυξανόμενες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ ώθησαν την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς – η οποία κινείται αντίστροφα προς τις τιμές – στο 5% νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θεωρούνται αντίθετος άνεμος για τις μετοχές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς αυτά.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω εάν η Fed ενισχύσει το γερακίσιο μήνυμά της στη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της 1ης Νοεμβρίου. Τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν καταλύτη για την άνοδο των αποδόσεων, εάν ενισχύσουν την υπόθεση της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα ώστε να μην ανακάμψει ο πληθωρισμός.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα αποτελέσματα της Apple

Wall Street

Συνολικά, οι προθεσμιακές αγορές τιμολογούν με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο. Δίνουν 80% πιθανότητα στο σενάριο η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προβλέψει ότι θα διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο πολιτικής στα τρέχοντα επίπεδα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2024, περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει προηγουμένως οι αγορές.

Η εικόνα από την οικονομία των ΗΠΑ

Με την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ στο 4,9% το τρίτο τρίμηνο, ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας παραμένει πολύ θερμή ή ότι η Fed βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη για τον έλεγχο του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω μεταβλητότητα.

Επιτείνοντας τις ανησυχίες της αγοράς ομολόγων, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τα μεγέθη των προσεχών δημοπρασιών αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι ανησυχίες για το αυξανόμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα και την αυξημένη προσφορά έχουν συμβάλει στην αύξηση των αποδόσεων.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα αποτελέσματα της Apple την Πέμπτη, στον απόηχο της απογοήτευσης που προκάλεσε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από γίγαντες της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, όπως η Tesla και η Google. Ο Nasdaq 100 έχει υποχωρήσει κατά 11% από το υψηλό του, αν και εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση.

Ορισμένοι αναλυτές πάντως προβλέπουν ράλι των μετοχών στα τέλη του 2023. «Η χρηματιστηριακή αγορά είναι έτοιμη για ένα ράλι στα τέλη του 4ου τριμήνου» του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Randy Frederick, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και παραγώγων του Schwab Center for Financial Research.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024