Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λωρίδα της Γάζας: Ποιες ζωτικές υπηρεσίες παραλύουν χωρίς καύσιμα;

Λωρίδα της Γάζας: Ποιες ζωτικές υπηρεσίες παραλύουν χωρίς καύσιμα;

Η Γάζα «πονά» από τους αδυσώπητους βομβαρδισμούς, αλλά και από την έλλειψη καυσίμων. Ποιες είναι οι ζωτικές υπηρεσίες στην Λωρίδα της Γάζας που παραλύουν χωρίς καύσιμα;

Με το ηλεκτρικό να έχει κοπεί στην Λωρίδα της Γάζας, τα καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για μια σειρά από απολύτως βασικές λειτουργίες της παλαιστινιακής κοινωνίας. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι ενώ οι ΗΠΑ πέρασαν ένα δυσοίωνο μήνυμα.

Τα καύσιμα αποτελούν το plan b ώστε κάποιες λειτουργίες να συνεχίσουν να υπάρχουν με χρήση βενζινογεννητριών, ενώ άλλες σταματούν καθώς τα καύσιμα είναι η μοναδική πηγή ενέργειας.

Η Λωρίδα της Γάζας είχε μάθει να μην εξαρτάται μόνο από την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά διαθέτει βενζινογεννήτριες για μια σειρά κρίσιμων λειτουργιών

Οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Γάζας υποφέρουν από μεγάλες ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι φούρνοι και τα νοσοκομεία αποτελούν στόχους της αεροπορίας.

Ανελεύθεροι πολιορκημένοι

Η έλλειψη καυσίμων έχει παραλύσει τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα, το σύστημα υδροδότησης αλλά και αποχέτευσης, τα αρτοποιεία αλλά και τις επιχειρήσεις αρωγής στη λωρίδα.

Το Σάββατο χιλιάδες απελπισμένοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στις αποθήκες της Υπηρεσίας Έργων και Αρωγής για την Παλαιστίνη του ΟΗΕ για προμήθειες.

Από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ σταμάτησε να επιτρέπει τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς που άφησε πίσω της περισσότερους από 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς.

Ουσιαστικά αυτό πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή σε μια πόλη όπου το 50% των κατοίκων είναι κάτω των 18.

Σχεδόν όλα τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί και αξιωματούχοι από τον ΟΗΕ, την Human Rights Watch, την Unisef, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την Ερυθρά Ημισέληνο προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης καθώς η έλλειψη καυσίμων θα οδηγήσει στην αχρήστευση των εφεδρικών γεννητριών για τους ασθενείς.

Σήμερα πέρασαν 26 φορτηγά με τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες μέσω του περάσματος της Ράφα. Υπό κανονικές συνθήκες -χωρίς έκτακτες ανάγκες- περνούσαν 500 την ημέρα. Παρότι το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση περιορισμένου αριθμού φορτηγών από τις 21 Οκτωβρίου, συνέχισε να αρνείται τα καύσιμα, λέγοντας ότι η Χαμάς θα τα χρησιμοποιούσε ως προωθητικό υλικό για την εκτόξευση όπλων.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που λειτουργεί στη Γάζα (UNRWA) δήλωσε ότι όταν τελειώσουν τα καύσιμα θα πρέπει να αναστείλει την λειτουργία της.

Τι επηρεάζει η έλλειψη καυσίμων – Υπηρεσίες Υγείας

Η Γάζα δεν μπορεί να παράγει τρόφιμα ή καθαρό νερό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή καύσιμα. Άμεσο κίνδυνο για την ζωή τους έχουν όσα μωρά είναι σε θερμοκοιτίδες, όσοι είναι σε Μονάδα Εντατική Θεραπείας, κατηγορίες πνευμονοπαθών που έχουν ανάγκη από οξυγόνο, ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση και άλλες κατηγορίες.

Ήδη έχουν ακινητοποιηθεί ασθενοφόρα ελλείψει καυσίμων. Την ίδια στιγμή η έλλειψη φωτισμού θα δυσχεράνει το έργο των γιατρών κάθε ειδικότητας.

Όταν δεν απειλούνται με βομβαρδισμούς ή δεν βομβαρδίζονται τα νοσοκομεία κινδυνεύουν από την έλλειψη ενέργειας.

Αξιωματούχοι της UNRWA λένε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης, που παρεμποδίζονται από την έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα, δεν είναι σε θέση να προσεγγίσουν τουλάχιστον 940 αγνοούμενα παιδιά από τις 29 Οκτωβρίου, τα οποία μπορεί να έχουν παγιδευτεί κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ταυτόχρονα ούτε οι τραυματίες μπορούν να ειδοποιήσουν ασθενοφόρο καθώς δεν έχουν φορτισμένα τηλέφωνα.

Πόσιμο νερό και αποχέτευση

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στη λωρίδα κινδυνεύουν να προσβληθούν από υδρομεταφερόμενες ασθένειες, καθώς πίνουν αλμυρό και μολυσμένο νερό από φρεάτια αγροκτημάτων.

Αλμυρό νερό πίνουν πολλά παιδιά, έγκυες και άλλες ευπαθείς ομάδες (ασθενείς αιμοκάθαρσης) όπου κινδυνεύουν με άμεσα προβλήματα στα νεφρά.

Τα τρία εργοστάσια αφαλάτωσης έχουν κλείσει, οι αντλίες δεν μπορούν να τραβήξουν νερό από γεωτρήσεις χωρίς ρεύμα, ενώ τα βυτία που μοίραζαν νερό στις γειτονιές είναι ακινητοποιημένα.

Όποιος αναρωτιώταν πως θα έμοιαζε ο πόλεμος του νερού στο μέλλον, το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Το νερό στην Παλαιστίνη πριν τον πόλεμο κόστιζε το 15% του μέσου μισθού κάθε πολίτη.

Στο κομμάτι της αποχέτευση όλα τα ακάθαρτα ύδατα απορρίπτονται ανεπεξέργαστα στην θάλασσα πράγμα από μόνο του προβληματικό για την διάδοση ασθενειών. Ανά περιπτώσεις τα λύμματα περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Τρόφιμα

Χωρίς ηλεκτρικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι φούρνοι που υποστηρίζονται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ούτε οι μύλοι μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ζημιών από αεροπορικές επιδρομές και έλλειψης ενέργειας. Οι περισσότεροι κάτοικοι τρώνε ένα γεύμα την ημέρα, ενώ με αυτό τον ρυθμό οι προμήθειες αναμένεται αν τελειώσουν την επόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου. Η δε ανθρωπιστική βοήθεια όπως προείπαμε δεν επαρκεί. Δεν λειτουργούν τα ψυγεία, ενώ το μαγείρεμα μπορεί να γίνει μόνο σε εστίες με ξύλα.

Η έλλειψη καυσίμων έχει επίσης αναγκάσει έξι νοσοκομεία να κλείσουν, ενώ πολλά άλλα έχουν κλείσει λόγω ζημιών από αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα νοσοκομεία που παραμένουν σε λειτουργία αναγκάζονται να χορηγούν με δελτίο περίθαλψης.

Στις 22 Οκτωβρίου, η UNRWA κατάφερε να συντονίσει την ανάκτηση καυσίμων από μια αποθήκη του ΟΗΕ στη Γάζα και να τα διανείμει σε καταφύγια και νοσοκομεία και να λειτουργήσει τα εργοστάσια αφαλάτωσης στο Khan Younis και στο Deir al-Balah, τα οποία τώρα παράγουν το 30% της δυναμικότητάς τους. Αλλά και αυτή η προμήθεια αναμένεται να εξαντληθεί σύντομα.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024