Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εάν εμπλακεί το Ιράν στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς... το πετρέλαιο θα φτάσει τα 120 δολάρια

Εάν εμπλακεί το Ιράν στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς… το πετρέλαιο θα φτάσει τα 120 δολάρια

Το βασικό σενάριο της UBS είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση του πολέμου

Οι πολεμικές εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς είναι ένας εκ των βασικών καταλυτών των αγορών τις τελευταίες ημέρες, με τη UBS να προσπαθεί να διαγνώσει τις βασικές τάσεις για την προστασία των κεφαλαίων εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας.

Άλλωστε, η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε το Σαββατοκύριακο αυτό που ο πρωθυπουργός της Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι ήταν μια «δεύτερη φάση» του πολέμου, δηλαδή την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα. Αυτό το βήμα θα παρακολουθηθεί στενά από τις αγορές, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να παρασύρει περισσότερα μέρη, όπως οι ΗΠΑ και το Ιράν βαθύτερα σε μια περιφερειακή σύγκρουση.

Παρόλα αυτά, η UBS παρατηρεί ότι υπάρχει μια σχετική ψυχραιμία στα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο 1% την Παρασκευή και σήμερα παρουσιάζουν οριακές μεταβολές. Το Brent σημείωσε άνοδο 2,9% την Παρασκευή, αλλά υποχωρεί πάνω από 1% σήμερα. Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, που σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να υπηρετήσουν τον συνήθη ρόλο τους ως ασφαλούς καταφυγίου αυτή τη φορά, παρέμεινε σχετικά σταθερή.

Το βασικό σενάριο

Το βασικό σενάριο της UBS είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση του πολέμου. Αλλά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εύθραυστη και ο κίνδυνος των αγορών θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.

Επιπλέον, πέρα από τη γεωπολιτική, βλέπει αρκετούς λόγους για να προσθέσει κανείς έκθεση στα ομόλογα, ενώ τόσο ο χρυσός όσο και το πετρέλαιο μπορούν να αποτελέσουν αντιστάθμιση έναντι της βραχυπρόθεσμης αστάθειας.

Όπως εξηγεί η UBS, πέρα από τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, το Brent υποστηρίζεται από τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης. Εάν η ανάμειξη του Ιράν οδηγούσε σε πτώση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, αυτό θα μπορούσε να πιέσει μια ήδη περιορισμένη αγορά —με μια μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα που ενδέχεται να οδηγήσει τις τιμές του αργού Brent μεταξύ 100 δολαρίων το βαρέλι και 110 δολαρίων, από περίπου 89 δολάρια σήμερα. Επιπλέον, η διεύρυνση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών έως και 120 δολάρια/βαρέλι, κατά την εκτίμηση της UBS.

Μεσοπρόθεσμα, η UBS πιστεύει ότι τέτοιες σημαντικές κινήσεις στην τιμή του πετρελαίου θα αντιμετωπιστούν τελικά από την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και θα μπορούσαν επίσης να υπονομεύσουν τη ζήτηση των καταναλωτών.

Με βάση αυτό, αναμένει ότι το Brent θα διαπραγματεύεται στο εύρος των 90–100 δολαρίων ανά βαρέλι τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους στα 95 δολάρια/βαρέλι.

Ωστόσο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αυξάνει την ελκυστικότητα του πετρελαίου επί του παρόντος, ως τρόπου μετριασμού της πιθανής αστάθειας του χαρτοφυλακίου. Μεσοπρόθεσμα, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και η μειωμένη προσφορά περιορίζουν επίσης την καθοδική τάση για το αργό, κατά την άποψή της.

Ο χρυσός;

Ο χρυσός παραμένει καλός καταλύτης αντιστάθμισης τους κινδύνου, παρά τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η τιμή του μετάλλου έχει αυξηθεί κατά περίπου 9% μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και μια περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης πιθανότατα θα ενίσχυε περαιτέρω το μέταλλο, σύμφωνα με τη UBS.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, ενώ πιστεύουν ότι οι ροές ασφαλούς καταφυγίου θα αντιστραφούν τελικά, το μέταλλο έχει αποδείξει ξανά την αξία του ως μέσω διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, βλέπει τελικά υποστήριξη για τον χρυσό, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ επιτρέπει στους αξιωματούχους της Federal Reserve να κινηθούν προς τη νομισματική χαλάρωση—η οποία πιθανότατα θα οδηγούσε σε χαμηλότερες αποδόσεις και χαμηλότερο κόστος ευκαιρίας για τη διατήρηση του μετάλλου.

πηγή: ot.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024