Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Πρωτοβουλία της Ελλάδας για δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου

Γάζα: Πρωτοβουλία της Ελλάδας για δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου

Η ελληνική Κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς

Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο –και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την Παρασκευή– η ελληνική Κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Όπως είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος την Παρασκευή, «πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό συνασπισμό» για τη Γάζα. Ως βάση για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Κύπρο και την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Υπαρκτός ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης – Εκκλήσεις από ΕΕ

Την ανάγκη να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη, στα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για «ανθρωπιστικές παύσεις» και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Μέση Ανατολή.

Όπως τονίστηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για «συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων πυρός για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024