Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Εντυπωσιακό βίντεο από τις εντατικές προετοιμασίες για την καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων»

Γαλλία: Εντυπωσιακό βίντεο από τις εντατικές προετοιμασίες για την καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων»

Βήμα-βήμα οι διαδικασίες προτού η ελληνική φρεγάτα πέσει στο νερό την 4η Οκτωβρίου

Εντυπωσιακά πλάνα από την προετοιμασία για τη καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» στα ναυπηγεία της Λοριάν έδωσε στη δημοσιότητα ο γαλλικός όμιλος Naval Group, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού -γνωστές ως «Belharra»- που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο.

Η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 άτομα και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Δείτε το βίντεο:

Πότε θα παραδοθούν οι άλλες δύο ελληνικες φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων»

Θυμίζεται ότι την 4η Οκτωβρίου, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνική Άμυνας Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε live από τη Γαλλία η επίσημη τελετή καθέλκυσης της ελληνικής φρεγάτας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η δεύτερη φρεγάτα με την ονομασία «Νέαρχος» αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2025 και η τρίτη φρεγάτα με την ονομασία «Φορμίων» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026.

Η ομιλία Δένδια στην επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων»

«Κύριε υπουργέ, κύριοι των επιτελείων του ναυτικού, είναι μια μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ στο Λοριάν, επί τη ευκαιρία της καθέλκυσης της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ για το Ελληνικό Ναυτικό. Κυρίες και κύριοι δεν θα σας κρύψω πως είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, είναι μια τεράστια τιμή. Κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα. Ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αλλά θα ήθελα να πω πως η απόκτηση της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για το Ελληνικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

«Η παρουσία μου σε αυτό το ιστορικό γεγονός με τον Γάλλο ομόλογό μου, επιδεικνύει την αλληλεγγύη την συμπαράταξη και αν απαιτηθεί την αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στην βάση του διεθνούς δικαίου».

«Συμβολίζει την ιστορία της Ελλάδας για 2.500 χρόνια ως ναυτικής δύναμης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το νέο υπερσύγχρονο αυτό πλοίο ενισχύει την θωράκιση της πατρίδας, για την προάσπιση και της τελευταίας βραχονησίδας και αποτελεί επίσης παράγοντα ναυτικής υπεροχής. Δίνει την δυνατότητα ενός ευρύτερου ρόλου παροχής ασφάλειας στην Α. Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη. Η σημαία μας και τα πλοία μας πλέουν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Η παρουσία μου σε αυτό το ιστορικό γεγονός με τον Γάλλο ομόλογό μου, επιδεικνύει την αλληλεγγύη την συμπαράταξη και αν απαιτηθεί την αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στην βάση του διεθνούς δικαίου. Άλλωστε αυτό προβλέπεται από την συμφωνία που είχα την τιμή να υπογράψω μαζί με τον συνάδελφό μου τον Ν. Παναγιωτόπουλο. Εύχομαι την διευρυμένη συμμετοχή του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο γαλλικό αμυντικό οικοσύστημα. Συγχαίρω όσους εργάζονται με επαγγελματισμό. Εδώ θα ήθελα να κάνω μνεία στον αγαπητό μου συναπόφοιτό μου τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, διότι αυτός έφερε σε πέρας την απόκτηση των φρεγατών, όσο και των Ραφάλ».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την κατασκευή της φρεγάτας και τον Γάλλο ομόλογό του Lecornu και του έδωσε τον λόγο.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024