Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας: Καθελκύστηκε η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ - Ιστορική στιγμή για την άμυνα της χώρας

Δένδιας: Καθελκύστηκε η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ – Ιστορική στιγμή για την άμυνα της χώρας

H τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνική Άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποιείται η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» live από τη Γαλλία

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί επίσης στη Βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (FORFUSCO) στην περιοχή, στην οποία θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας.

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient, όπου θα συναντηθεί με τον Διοικητή και το προσωπικό του.

Σύμφωνα πάντως με το χρονοδιάγραμμα η δεύτερη φρεγάτα με την ονομασία «Νέαρχος» αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2025 και η τρίτη φρεγάτα με την ονομασία «Φορμίων» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026.

Σημεία από την συνέντευξη τύπου μεταξύ της Naval Group και των συνεργατών

Αρχίζοντας, ποιος είναι ο ρόλος σας στην θυγατρική μας στην Αθήνα;

Οι Ν.Δένδιας και S.Lecornu υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας μπροστά από το πολιτικό αεροσκάφος του υπουργείου Άμυνας.

Ο κύριος ρόλος μου είναι να συντονίσω την παραγωγή για όλα όσα θα μπουν στο, πλοίο τα οποία αποστέλλονται από την Αθήνα. Αυτό σημαίνει πως ο όμιλός μας έχει μια πολύ καλή συνεργασία και συμμετοχή με την ελληνική πλευρά. Έχουμε μια φάση επιλογής με την οποία επιλέξαμε με ποιους από τους Έλληνες βιομηχάνους και επιχειρηματίες θα συνεργαστούμε. Όποιοι περάσουν την προεπιλογή προστίθενται στον Όμιλο Naval. Μετά περνάμε στην φάση της παραγωγής και γίνονται τα έργα. Είναι ολοκληρωμένη παραγωγή, τόσο τα μπλοκ κομμάτια όσο και εξοπλισμός. Σωλήνες, καλώδια και οτιδήποτε χρειάζεται, ώστε το πλοίο να λειτουργήσει ως ολότητα.
Μεταφέρουμε το τεχνολογικό know how, τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και παραγωγής, με τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα και στην Λοριάν. Ύστερα συνεργαζόμαστε με τους ειδικούς μας σε πολλά επίπεδα.

Οι απαιτήσεις μας λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν και είναι σεβαστές από τους συνεργάτες μας και αυτό μας επιτρέπει να έχουμε την ύψιστη ποιότητα κατασκευής. Παράγουμε διαφορετικού είδους εξοπλισμό, είμαστε στα Άνω Λιόσια, όπου παράγουμε τα ηλεκτρικά συστήματα στο ΕΛΛΕΜΙΣ, στον Βόλο τις πόρτες για τις τορπίλες και ηλεκτρονικά συστήματα σε άλλη εταιρεία. Μετρώντας τις άμεσες και τις έμμεσες συνεργασίες στην Ελλάδα θα έλεγα πως συνεργαζόμαστε με 60 βιοτεχνίες και βιομηχανίες στην Ελλάδα.

Να μιλήσουμε για την ΜΕΒΑΚΟ, η ΜΕΒΑΚΟ είναι μια ελληνική κατασκευαστική μονάδα που δημιουργήθηκε την δεκαετία του ‘70, εισηγμένη στο ΧΑΑ και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή μεταλλικών συστημάτων πάρα πολύ μεγάλης ακρίβειας. Έχουμε 130 περίπου εργαζομένους. Στο πλαίσιο του προγράμματος των φρεγατών η ΜΕΒΑΚΟ παρέχει τις πόρτες,τα μεταλλικά μέλη των κονσολών για το σύστημα πλοήγησης, το σύστημα μάχης και άλλα.

Η συνέντευξη τύπου διακόπηκε για την κοπή της κορδέλας από τον Νίκο Δένδια.

Οι προκλήσεις στην συμπαραγωγή

Στιγμιότυπο κατά την επίσημη υποδοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια μετά την άφιξή του στην Λοριάν.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για την παραγωγή των φρεγατών;
Naval Group: «Οι χρόνοι είναι πολύ περιορισμένοι και πολύ γρήγοροι έπρεπε να προσαρμόσουμε το σύστημα με το δικό τους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην συμπαραγωγή. Με την Ελλάδα είμαστε πολύ κοντά. Όσο αφορά την νοοτροπία έχουμε διαφορές, οπότε μάθαμε σιγά σιγά να συνεργαζόμαστε και οι σχέσεις μας κυλούν με ροή, είναι όμορφες , ευχάριστες και παραγωγικές. Οι Έλληνες έχουν καλό επίπεδο στην δουλειά τους και θα χρησιμοποιούσα τον όρο Υπερηφάνεια. Είμαστε υπερήφανοι για την συνεργασία μας με τους Έλληνες και είμαι βέβαιος πως και οι Έλληνες αισθάνονται περήφανοι για αυτή την συνεργασία».

MEBAKO: «Είναι σίγουρα μια n win-win συνεργασία.
Συνεργαζόμαστε στενά με τους ανθρώπους της Naval Group, ώστε να παρέχουμε προϊόντα και υπηρεσίας πολύ υψηλής ποιότητας».

Πώς η παρουσία της Naval Group στην Ελλάδα διευκολύνει την υλοποίηση του έργου;

«Ο κάθε προμηθευτής θα ήθελε στους project manager και τους μηχανικούς δίπλα του. Οπότε σε κάθε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου, το πρόβλημα λύνεται γρήγορα και πρακτικά.
Είμαστε πραγματικά πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε στην λίστα ενός τόσο μεγάλου ομίλου όπως η Naval Group  και που ήμασταν η πρώτη εταιρεία που συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της Naval Group. Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε το πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Σχετικά με την συμμετοχή της ΜΕΒΑΚΟ με projects. Πλέον συστηνόμαστε ως συνεργάτες της Naval Group και συμμετέχουμε σε προγράμματα και στο εξωτερικό».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο CEO της Naval Group,  Pierre Éric Pommellet

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας σε πολύ φιλικό κλίμα.

Κύριοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι αιρετοί, κύριοι εκπρόσωποι για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, κύριοι αρμόδιοι από τις Ελληνικές αρχές, συνεργάτες από την βιομηχανία, φίλες και φίλοι.

Στα Ελληνικά: Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε εδώ στην Λοριάν για να γιορτάσουμε την καθέλκυση της φρεγάτας Κίμων. Της πρώτης φρεγάτας άμυνας και επέμβασης για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Δυστυχώς τα υπόλοιπα θα ειπωθούν στα Γαλλικά. Αυτή η καθέλκυση είναι ένα νέο σημαντικό βήμα στην συνεργασία που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο με την Ελλάδα, η απόδειξη στην πράξη της ενέργειας που έχει κινητοποιηθεί εκατέρωθεν σε όλα τα επίπεδα. Βιομηχανικά, εμπορικά, στο ναυτικό και δείχνει τον συμβολισμό της φρεγάτας Κίμων και την επαφή της με την θάλασσα. Η ναυπήγηση ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα και πρόκειται για φρεγάτες νέας γενιάς ικανές να αντιμετωπίσουν σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Στόχο έχουν την διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων κάτι που είναι απαιτούμενο στον σύγχρονο κόσμο. Είναι ένα μεγάλο προνόμιο να σας έχουμε μαζί μας κύριοι υπουργοί και χαιρόμαστε που έχουμε την δυνατότητα να συνεργαστούμε και στο μέλλον. Η φρεγάτα Κίμων μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ελληνικού Ναυτικού. Δεν μπορεί κανείς να αναφερθεί σε αυτή την φρεγάτα χωρίς να αναφερθεί σε αυτούς που συνεργάστηκαν. Ανταποκριθήκατε στην δέσμευσή μας και αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά πως διαθέτετε την απαραίτητη τεχνογνωσία. Περισσότεροι από 1.500 συνεργάτες της Naval Group εργάστηκαν για αυτή την φρεγάτα FDI σε όλη την Γαλλία και την Αθήνα, όπου νέοι συνεργάτες μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα FDI. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, συναντήσαμε και ανακαλύψαμε νέους συνεργάτες που σήμερα βρίσκονται μεταξύ μας και έδωσαν την δυνατότητα να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την τεχνογνωσία τους. Χαιρετίζουμε την παρουσία του Υπουργού Άμυνας εδώ και τον ευχαριστούμε. Η Ελληνική πλευρά μας ανάθεσε αν τους παραδώσουμε τρεις φρεγάτες με αυτό το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας. Ευχαριστώ πολύ την αποστολή, υπό την διοίκηση του κυρίου Χατζόπουλο με τον οποίο εργάζονται στενά οι ομάδες. Σχηματίζουμε συνεργασίες με πάρα πολλές εταιρείες ανάμεσά τους το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και χαιρετίζω τον ίδιο και την οικογένειά του. Έχουμε ήδη συμβόλαιο για 3 ελληνικές και 5 γαλλικές φρεγάτες και θα μπορέσουν ακόμα περισσότεροι να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Θα ήθελα για ακόμα μια φορά να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.

Τον λόγο παίρνει ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στα γαλλικά

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Δένδιας και Lecornu κατά την υποδοχή του πρώτου στην Λοριάν.

«Κύριε υπουργέ, κύριοι των επιτελείων του ναυτικού, είναι μια μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ στο Λοριάν, επί τη ευκαιρία της καθέλκυσης της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ για το Ελληνικό Ναυτικό.
(Στα ελληνικά) Κυρίες και κύριοι δεν θα σας κρύψω πως είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, είναι μια τεράστια τιμή. Κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα. Ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αλλά θα ήθελα να πω πως η απόκτηση της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για το Ελληνικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Η παρουσία μου σε αυτό το ιστορικό γεγονός με τον Γάλλο ομόλογό μου, επιδεικνύει την αλληλεγγύη την συμπαράταξη και αν απαιτηθεί την αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Συμβολίζει την ιστορία της Ελλάδας για 2.500 χρόνια ως ναυτικής δύναμης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το νέο υπερσύγχρονο αυτό πλοίο ενισχύει την θωράκιση της πατρίδας, για την προάσπιση και της τελευταίας βραχονησίδας και αποτελεί επίσης παράγοντα ναυτικής υπεροχής. Δίνει την δυνατότητα ενός ευρύτερου ρόλου παροχής ασφάλειας στην Α. Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη. Η σημαία μας και τα πλοία μας πλέουν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Η παρουσία μου σε αυτό το ιστορικό γεγονός με τον Γάλλο ομόλογό μου, επιδεικνύει την αλληλεγγύη την συμπαράταξη και αν απαιτηθεί την αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στην βάση του διεθνούς δικαίου. Άλλωστε αυτό προβλέπεται από την συμφωνία που είχα την τιμή να υπογράψω μαζί με τον συνάδελφό μου τον Ν. Παναγιωτόπουλο. Εύχομαι την διευρυμένη συμμετοχή του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο γαλλικό αμυντικό οικοσύστημα. Συγχαίρω όσους εργάζονται με επαγγελματισμό. Εδώ θα ήθελα να κάνω μνεία στον αγαπητό μου συναπόφοιτό μου τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, διότι αυτός έφερε σε πέρας την απόκτηση των φρεγατών, όσο και των Ραφάλ».
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την κατασκευή της φρεγάτας και τον Γάλλο ομόλογό του Lecornu και του έδωσε τον λόγο.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024