Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Goa Gil, πρωτοπόρος της psytrance, πέθανε σε ηλικία 72 ετών

Ο Goa Gil, πρωτοπόρος της psytrance, πέθανε σε ηλικία 72 ετών

Ο 72χρονος DJ και μουσικός είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία για καρκίνο.

Ο Goa Gil, ο DJ, μουσικός και πρωτοπόρος του psytrance κινήματος, πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου του κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, μέσω της ιστοσελίδας του καλλιτέχνη. Η ανάρτηση έγραφε: «Ο Goa Gil είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της ανθρωπότητας, που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν: «Αγαπητή παγκόσμια κοινότητα. Οι λέξεις είναι ανεπαρκείς για αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Με βαριά καρδιά μοιραζόμαστε μαζί σας την είδηση ότι ο Shri Mahant Managalanand Puri ή αλλιώς Goa Gil άφησε το γήινο σώμα του στην άνεση του σπιτιού του».

Το μήνυμα ανέφερε ότι ο Gil, ο οποίος υποβαλλόταν σε θεραπεία για υψηλού βαθμού Β-κυτταρικό λέμφωμα, πέθανε το βράδυ της Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στις 8:30μμ. Τις τελευταίες του ημέρες τον φρόντιζαν η οικογένειά του, οι αφοσιωμένοι και οι φίλοι του.

«Τις τελευταίες μέρες του ο Babaji επιθυμούσε να στείλει την αγάπη και τις ευλογίες του σε όλους και ήθελε να τους ευχαριστήσει όλους για την αγάπη και την υποστήριξη που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια»

Πέρασε τις τελευταίες 10 ημέρες στο σπίτι του στην Καλιφόρνια

Ο Gil είχε μετακομίσει στην Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο για να ξεκινήσει μια διαδικασία χημειοθεραπείας τεσσεράμισι μηνών, ακυρώνοντας τις υπόλοιπες ημερομηνίες της περιοδείας του για το 2023. Ωστόσο, μέσα σε δύο μήνες ύφεσης στα τέλη Ιουνίου, «ο καρκίνος του επέστρεψε με ανησυχητικά επιθετικό ρυθμό», σύμφωνα με μια ανάρτηση στη σελίδα του στο GoFundMe.

Περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία του δεν επέτρεψαν στους γιατρούς να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ή να συνεχίσουν τη χημειοθεραπεία και ο Gil πέρασε τις τελευταίες 10 ημέρες στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του.

«Τις τελευταίες μέρες του ο Babaji επιθυμούσε να στείλει την αγάπη και τις ευλογίες του σε όλους και ήθελε να τους ευχαριστήσει όλους για την αγάπη και την υποστήριξη που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια. Βρισκόταν σε ειρήνη και ήταν έτοιμος για το περαιτέρω ταξίδι του. Σας ευχαριστούμε για τον σεβασμό και την υποστήριξή σας κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου».

Ο καλλιτέχνης ήταν γνωστός για τα μαραθώνια DJ sets του, που συχνά διαρκούσαν πάνω από 24 ώρες

Photo: highape.com

Γοητευμένος από τις πνευματικές πρακτικές και τη ζωντανή κουλτούρα

Ο Goa Gil -γεννημένος ως Γκίλμπερτ Λέβι και αργότερα παίρνοντας το όνομα Mahant Managalanand Puri- γεννήθηκε στην Καλιφόρνια εν μέσω του αναπτυσσόμενου αντιπολιτισμικού κινήματος των χίπις στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Δυτική Ακτή. Γοητευμένος από τις πνευματικές πρακτικές και τη ζωντανή κουλτούρα, ταξίδεψε στο Άμστερνταμ και τελικά στη Γκόα της Ινδίας, όπου βρήκε ένα καταφύγιο από ομοϊδεάτες του ταξιδιώτες, καλλιτέχνες και μουσικούς, το οποίο γέννησε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Goa trance ή psytrance.

Ο καλλιτέχνης ήταν γνωστός για τα μαραθώνια DJ sets του, που συχνά διαρκούσαν πάνω από 24 ώρες. Ο Gil πίστευε στη δύναμη της ηλεκτρονικής μουσικής poy προκαλεί πνευματικές εμπειρίες και φιλοξενούσε μεγάλης κλίμακας καθηλωτικές συγκεντρώσεις όπου οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να χαθούν στο ρυθμό και τη μελωδία.

«Η αφοσίωσή του στη μουσική, την πνευματικότητα και την ενότητα έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη συλλογική μας συνείδηση»

Μουσική, πνευματικότητα, ενότητα

«Η συμβολή του Babaji στον κόσμο της μουσικής και του πολιτισμού ήταν ανυπολόγιστη», δήλωσαν οι οικείοι του. «Η αφοσίωσή του στη μουσική, την πνευματικότητα και την ενότητα έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη συλλογική μας συνείδηση».

Μια σελίδα GoFundMe έχει κοινοποιηθεί προς τιμήν του Goa Gil, με τις δωρεές να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των «τελικών εξόδων», καθώς και για τα σχέδια για μια σειρά από τελετουργικούς χώρους μνήμης. Σύμφωνα με τη σελίδα, αυτό θα περιλαμβάνει έναν ναό samadhi που θα χτιστεί στο Ujjain της Ινδίας, «όπου θα γίνονται ειδικές pujas και τελετές από τους ομότεχνούς του κάθε χρόνο την ημέρα του θανάτου του».

Ένας μικρότερος ναός samadhi στον τόπο ταφής του στην Καλιφόρνια σχεδιάζεται επίσης ως «το τέλειο μέρος για να επισκεφθείτε και να διαλογιστείτε με τον Babaji (Μπαμπάτζι) τα επόμενα χρόνια».

Δείτε τον Goa Gil:

*Με στοιχεία από djmag.com

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024