Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Μπλόκο στα… μετρητά για Ρώσο ολιγάρχη – Δεν μπορεί να πληρώσει για την έπαυλή του

Βρετανία: Μπλόκο στα… μετρητά για Ρώσο ολιγάρχη – Δεν μπορεί να πληρώσει για την έπαυλή του

Το δικαστήριο ανέφερε ότι οι πρόσθετες πληρωμές που ζητήθηκαν δεν αφορούσαν «βασικές ανάγκες»

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Mιχαήλ Φρίντμαν απέτυχε να κερδίσει κάποια ελάφρυνση από τις αυστηρές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, καθώς ένα βρετανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για πρόσβαση σε επιπλέον μετρητά για να πληρώσει το προσωπικό και τη συντήρηση της έπαυλής του στο βόρειο Λονδίνο.

Το δικαστήριο συμφώνησε με το Γραφείο Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων OFSI του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε αποφασίσει ότι οι πρόσθετες πληρωμές που ζητήθηκαν για τη συντήρηση του σπιτιού δεν αφορούσαν «βασικές ανάγκες», αλλά επέτρεπαν στον Φρίντμαν «να συνεχίσει να απολαμβάνει τον τρόπο ζωής που είχε πριν τιμωρηθεί».

Ο Φρίντμαν είχε ζητήσει άδεια για να πληρώσει ένα μηνιαίο τέλος διαχείρισης 30.000 λιρών (36.401 δολ.), καθώς και πληρωμές για έξοδα προσωπικού, όμως το αίτημά του απερρίφθη

Προκλήσεις

Τα δικαστήρια του Λονδίνου έχουν βιώσει μια σειρά από προκλήσεις για το καθεστώς κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που η κυβέρνηση τις επέβαλε σε ορισμένους Ρώσους δισεκατομμυριούχους και επιχειρήσεις στον απόηχο της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας διέκοψε την έρευνά της για φερόμενη παραβίαση κυρώσεων από τον Mιχαήλ Φρίντμαν μετά από έφοδο στο σπίτι του.

Ο Φρίντμαν θα συνεχίσει τον αγώνα κατά των περιορισμών «μέχρι να εξαντληθούν όλες οι νομικές οδοί», είπε σε δήλωσή του, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς κυρώσεων υπονομεύει το τεκμήριο αθωότητας και είναι άδικο. «Αυτό στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στους πιθανούς ξένους επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο: ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μπορεί να μην είναι πλέον τόσο ιερά όσο πίστευαν κάποτε», πρόσθεσε.

Ο Mιχαήλ Φρίντμαν είχε ζητήσει άδεια για να πληρώσει ένα μηνιαίο τέλος διαχείρισης 30.000 λιρών (36.401 δολ.), καθώς και πληρωμές για εσωτερικές τηλεφωνικές γραμμές, εξοπλισμό τηλεόρασης και έξοδα προσωπικού.

«Ο OFSI ενήργησε ορθολογικά και εντός των ορίων της υπολειπόμενης διακριτικής του ευχέρειας», ανέφερε ο δικαστής στην απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η κυβέρνηση είχε επιτρέψει στον δισεκατομμυριούχο να κάνει πληρωμές περίπου 1 εκατομμυρίου λιρών για τρέχοντα έξοδα και να καλύψει τις «βασικές ανάγκες», είπαν οι δικηγόροι της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Ο Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε το ακίνητό του, που ονομάζεται Athlone House στο Highgate του Λονδίνου, για 65 εκατομμύρια λίρες το 2016.

Είναι ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος του Ομίλου Alfa, ο οποίος περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις στον Φρίντμαν και τους εταίρους του αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ΗΠΑ του επέβαλαν κυρώσεις τον Αύγουστο, ενώ ζούσε στο Λονδίνο.

Ο Φρίντμαν, ο οποίος έχει ισραηλινή και ρωσική υπηκοότητα, έφυγε από το Λονδίνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα για το Ισραήλ, παραπονούμενος ότι ήταν αδύνατο να ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό το καθεστώς των κυρώσεων.

Μετακόμισε στο Ισραήλ και στη συνέχεια πέταξε στη Μόσχα μετά την επίθεση της Χαμάς στη χώρα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024