Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο ολιγάρχης που ζητά άρση των κυρώσεων

Ρωσία: Ο ολιγάρχης που ζητά άρση των κυρώσεων

Η υπόθεση του Βολόζ αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για παρόμοια αιτήματα

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη – στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε στη Μόσχα- στόχευσε και πολλούς ολιγάρχες. Τώρα το αίτημα που υπέβαλε επισήμως ο Αρκάντι Βολόζ, συνιδρυτής του ρωσικού τεχνολογικού κολοσσού Yandex, θέτει την ΕΕ προ ενός διλήμματος: αν η αποκήρυξη του καθεστώτος του Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων.

Αν δηλαδή το μπλοκ θα ανταμείψει εξέχουσες προσωπικότητες που έρχονται δημοσίως σε ρήξη με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, οι δικηγόροι του Βολόζ ζήτησαν από την ΕΕ να καταργήσει τα μέτρα λίγες μέρες αφότου, ο Ρώσος μεγιστάνας  καταδίκασε τη «βάρβαρη» εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Το αίτημά του αναμένεται να συζητηθεί από αξιωματούχους της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Το αίτημα του Βολόζ έρχεται αφότου έγινε μόνο ο δεύτερος εξέχων Ρώσος δισεκατομμυριούχος που κατήγγειλε ανεπιφύλακτα τον πόλεμο στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, προκαλώντας εκκλήσεις διπλωματών, αξιωματούχων και άλλων ατόμων με κυρώσεις να απαντήσει η ΕΕ.

Ερωτήματα

Η υπόθεση αυτή εγείρει το ζήτημα του κατά πόσον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρώπης, πρέπει να εξαιρέσεις από τις κυρώσεις στελέχη της ρωσικής ελίτ, που μιλούν πλέον ανοιχτά κατά της εισβολής.

Η απόφαση του Βολόζ να καταδικάσει δημόσια τον πόλεμο «θέτει ένα δύσκολο ερώτημα» για την ΕΕ, δεδομένου του στόχου της να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις ως εργαλείο για να ενθαρρύνει τα συγκεκριμένα άτομα να αλλάξουν προσέγγιση και να αποδυναμώσουν το Κρεμλίνο, είπαν δύο δυτικοί αξιωματούχοι στους FT.

«Ειλικρινά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι άλλο θα μπορούσε να κάνει», είπε ένα άτομο κοντά στον Βολόζ. «Και υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες στους οποίους έχουν υποβληθεί κυρώσεις που παρακολουθούν στενά για να δουν τι κάνουν οι Βρυξέλλες».

Ο 59χρονος Βολόζ, ζει στο Ισραήλ από το 2014 και δεν έχει επιστρέψει στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Yandex, και παρέδωσε τα εκλογικά του δικαιώματα όταν η ΕΕ του επέβαλε κυρώσεις πέρυσι, κατηγορώντας την Yandex για συμμετοχή στον πόλεμο.

Φόβοι

Όπως γράφουν οι FT, ο Βολόζ, όπως πολλοί άλλοι στην ελίτ της Ρωσίας, ήταν αντίθετος με τον πόλεμο από την αρχή, ωστόσο απέφυγε να μιλήσει εναντίον του μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα, αφού συνέταξε και απέσυρε πολλές άλλες παρόμοιες δηλώσεις.

«Ο Αρκάντι ήθελε να τα πει όλα αυτά από την πρώτη μέρα του πολέμου. Αλλά ένιωθε ότι ήταν υπεύθυνος για τους ανθρώπους του [στη Ρωσία]», είπε ένας από αυτούς. «Επιτέλους έχουν φύγει όλοι – αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίον το έκανε τώρα».

Οι κυρώσεις της ΕΕ που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανεκτιμώνται κάθε έξι μήνες. Ο Βόλοζ ελπίζει ότι μπορεί να πείσει την ΕΕ να μην ανανεώσει τις κυρώσεις εναντίον του όταν λήξουν στις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άτομα του στενού του περιβάλλοντος.
Οι κυρώσεις της ΕΕ μπορούν να αρθούν σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις ή εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν ότι υπάρχουν «πειστικά στοιχεία» ότι το πρόσωπο ή η οντότητα «δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια καταχώρισης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μόνο άτομο που μέχρι στιγμής έχει ανατρέψει τις δυτικές κυρώσεις με βάση την αντιπολεμική του στάση είναι ο εκκεντρικός μεγιστάνας των fintech Oleg Tinkov, ο οποίος έχει καταγγείλει  τον Πούτιν και την εισβολή. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τις κυρώσεις εναντίον του τον περασμένο μήνα, αναφέροντας τις δηλώσεις του ως λόγο για την απόφαση.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024