Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε κίνδυνο η ενότητα των Δημοκρατικών λόγω της φιλοϊσραηλινής στάσης του Προέδρου

Σε κίνδυνο η ενότητα των Δημοκρατικών λόγω της φιλοϊσραηλινής στάσης του Προέδρου

Ενώ μέχρι πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία δίχαζε τους Ρεπουμπλικάνους, πλέον η αναζωπύρωση της αραβοϊσραηλινής διένεξης κινδυνεύει να σπάσει την ενότητα και των Δημοκρατικών.

Από το Καπιτώλιο μέχρι τα συνδικάτα και από τα πανεπιστήμια μέχρι τους ακτιβιστές, το κόμμα του κάποτε κατάφερε να ενώσει πολλά και διαφορετικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, φαίνεται σήμερα να αδυνατεί να γεφυρώσει τις διαφορές που έφερε στην επιφάνεια ο βοβαρδισμός στη Γάζα.

Μπορεί πολλοί Δημοκρατικοί να έχουν στηρίξει τη φιλοϊσραηλινή στάση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά πλέον έχει αναδειχτεί μια ισχυρή φατρία στους κόλπους του κόμματος που θεωρεί τη παλαιστινιακή υπόθεση ως προέκταση των κινημάτων φυλετικής και κοινωνικής δικαιοσύνης που κυριάρχησαν στην αμερικανική πολιτική ήδη μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλοιντ, το 2021.

Όπως αναδεικνύει ρεπορτάζ των New York Times, ένας αριστερός συνασπισμός νεαρών ψηφοφόρων και έγχρωμων ανθρώπων δείχνουν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια απέναντί στον Μπάιντεν από τότε που εκλέχθηκε.

Μέσα από διαμαρτυρίες, ανοιχτές επιστολές, αλλά και αποχωρήσεις, οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί απαιτούν από τον πρόεδρο να σταματήσει την αμερικανική πολιτική δεκαετιών και να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. «Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για δεκαετίες στη μέση του κόμματός του και έχει αντιμετωπίσει το ιδεολογικό και γενεαλογικό χάσμα των Δημοκρατικών για το πρώτο εξάμηνο της θητείας του, τώρα αντιμετωπίζει ένα ζήτημα που δεν έχει εύκολη μέση λύση» λένε οι New York Times.

Μαύροι και Ισπανόφωνοι στα κάγκελα

Ίσως το πιο ανησυχητικό για τον Μπάιντεν είναι ότι στο Κογκρέσο, οι πιο επικριτικές φωνές των Δημοκρατικών είναι οι Μαύροι και οι Ισπανόφωνοι Δημοκρατικοί που βοήθησαν να τροφοδοτηθεί η νίκη του το 2020. Από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, και τα 18 μέλη της Βουλής που είχαν υπογράψει ψήφισμα που ζητούσε «άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Παλαιστίνη» ήταν έγχρωμοι.

«Αξίζει αυτό να χάσουμε μια εκλογή από τον Τραμπ και όλα αυτά που θα έφερνε;»

«Επεξεργαζόμαστε προσωπικά τον πόνο, τη στέρηση και τη σκληρότητα, είτε τα έχουμε συναντήσει στην τρέχουσα ζωή μας είτε έχοντας ιστορικές σχέσεις με τους προγόνους μας», δήλωσε η βουλευτής Bonnie Watson Coleman από το Νιου Τζέρσεϊ, μια από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του ψηφίσματος κατάπαυσης του πυρός. «Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η σκληρότητα, ο πόλεμος και η βία δεν έχουν θετικά αποτελέσματα».

Για τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο και τις φιλελεύθερες ομάδες στην Ουάσιγκτον, η πίεση να αντιταχθεί στην πολιτική του Μπάιντεν στο Ισραήλ εξαπλώνεται από νεότερα, πιο προοδευτικά μέλη του προσωπικού που έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που σκέπτεται με μεγαλύτερο πραγματισμό και σκεπτικισμό όσον αφορά τις πολιτικές του Ισραήλ.

Εκατοντάδες πρώην μέλη του προσωπικού που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ και της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν της Μασαχουσέτης υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές αυτή την εβδομάδα καλώντας να εισαγάγουν ένα παρόμοιο ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στη Γερουσία.

Μπορεί να αντιστάθηκαν οι γερουσιαστές σε τέτοιες εκκλήσεις, αλλά ο Σάντερς αυτή την εβδομάδα προέτρεψε μια «ανθρωπιστική παύση», μια θέση που ορισμένοι άλλοι φιλελεύθεροι νομοθέτες και ομάδες έχουν αρχίσει να υιοθετούν, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών δεν εγκρίνουν τις κινήσεις του Τζο Μπάιντεν έναντι του πολέμου Ισραήλ-Γάζας.

Την ίδια στιγμή, άλλοι προοδευτικοί νομοθέτες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια παύση δεν φτάνει αρκετά.

«Μια ανθρωπιστική παύση, τι είναι αυτό;» είπε η εκπρόσωπος του Μιζούρι Κόρι Μπους , η οποία εισήγαγε το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να σταματήσουμε να πέφτουν βόμβες σε νοσοκομεία, σχολεία και κοινότητες».

Θα του κοστίσει τις εκλογές;

Ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Σάντερς Ματ Ντους, ο οποίος είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κατάπαυσης του πυρός, καταδίκασε την προσέγγιση του Μπάιντεν, αλλά είπε ότι δεν θα αρνηθεί να τον στηρίξει ενόψει των εκλογών.

«Αξίζει αυτό να χάσουμε τις εκλογές από τον Τραμπ και όλα αυτά που θα έφερνε; Όχι», είπε ο Ντους. «Ταυτόχρονα, νομίζω ότι εναπόκειται στον Μπάιντεν να καταλάβει πού βρίσκονται οι ψηφοφόροι του».

 Οι σύμμαχοι του κ. Μπάιντεν απέρριψαν την προοπτική ότι η θέση του για το Ισραήλ θα τον βλάψει το 2024. Ο εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης Ρίτσι Τόρες, ένας από τους πιο φανατικούς Δημοκρατικούς υποστηρικτές του Ισραήλ στο Κογκρέσο, είπε ότι είχε προσβληθεί από εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που δεν απαιτούν επίσης από τη Χαμάς να απελευθερώσει Αμερικανούς και Ισραηλινούς ομήρους.

«Πρέπει να προσέχουμε να μην μπερδεύουμε μια ορατή ηχηρή μειοψηφία με την πλειοψηφία», είπε ο Τόρες. «Οι επικριτές του Ισραήλ έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά στον πραγματικό κόσμο».

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει δοκιμαστεί η πολιτική δύναμη των αντι-ισραηλινών Δημοκρατικών, ωστόσο ο εκλογικός χρόνος μειώνεται. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι προσπάθειές τους ήταν σπασμωδικές και αποδιοργανωμένες και δεν συγκλίνουν ως προς το πόση ευθύνη πρέπει να ρίξουν στον Μπάιντεν ή αν θα τον τιμωρήσουν τον επόμενο Νοέμβριο εάν αγνοήσει τις εκκλήσεις τους.

Οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ισραήλ έχουν εξαπλωθεί από το Καπιτώλιο και τις πανεπιστημιουπόλεις και σε λύκεια σε όλη τη χώρα. Μαθητές σε πολλά λύκεια στη Βόρεια Βιρτζίνια αποχώρησαν από τα μαθήματα αυτή την εβδομάδα σε μια «Εβδομάδα ανθρωπιστικού περιπάτου».

Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του και μια διαρροή μερικών μόνο χιλιάδων νεαρών κυρίως ψηφοφόρων μπορεί να του στερήσει την νίκη στις εκλογές. Οι νεαροί αυτοί ψηφοφόροι έχουν αποξενωθεί από έναν πρόεδρο που στηρίζει μια δεξιά ισραηλινή κυβέρνηση που θεωρούν εχθρική προς τις αξίες τους. Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, και φοιτητές σε δεκάδες κολέγια το απόγευμα της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου αποχώρησαν από τα μαθήματα ως μέρος μιας εθνικής προσπάθειας κινητοποίησης της ομάδας Students for Justice in Palestine.

Sports in

Παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε χθες τεστ στα μαθηματικά και σήμερα παίζει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Κιελ Βέτιεν της Μπόρουσια Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει τη Δευτέρα με την υπόλοιπη ομάδα για το Παρίσι, αφού πρώτα έπρεπε να δώσει εξετάσεις για το σχολείο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024