Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόβα αυξήσεων

Πρόβα αυξήσεων

Κρέμεται πάνω από όλους μας ένα ακόμα δυσμενές σενάριο έκρηξης των τιμών της ενέργειας σε περίπτωση που κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Δεν ξέρω πόσοι το καταλάβατε, αλλά αν δεν υπήρχε η οριζόντια κρατική επιδότηση τότε τα τιμολόγια του ρεύματος για τον Νοέμβριο θα έρχονταν προς όλους μας αυξημένα κατά 20%-30%. Τόση είναι η αύξηση που σε μέσα επίπεδα ανακοίνωσαν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, αλλά απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα που έδωσε το κράτος.

Κάτι σαν «πρόβα» αυξήσεων που τελικά δεν «φορέθηκαν». Το πρόβλημα είναι ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις τελειώνουν τον Δεκέμβριο. Θα τις διαδεχθούν επιδόματα μόνο για ευάλωτους.

Με τις τιμές της χονδρικής να συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το τελευταίο εξάμηνο, φαίνεται αρκετά δύσκολο να γλιτώσουμε, όλοι οι υπόλοιποι, τις αυξήσεις από τις αρχές του νέου έτους.

Το θέμα είναι πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για το επιπλέον κόστος που ετοιμάζεται να σκάσει στις τσέπες μας. Στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει τι έρχεται;

Προφανώς κάποια στιγμή θα τέλειωνε η περίοδος της κρατικής στήριξης, αλλά τώρα που ετοιμάζεται αυτό να συμβεί μας πέφτει σε όλους μας βαρύ.

Η «καυτή πατάτα» έχει πέσει πάνω στον αρμόδιο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη. Το αναγνώρισε εμμέσως ο ίδιος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προαναγγέλλοντας το ενδεχόμενο να εκπλαγούμε θετικά από το μέτωπο των ενεργειακών τιμών, υπονοώντας ότι στο βασικό σενάριο αναμένονται αυξήσεις.

Μάλιστα κρέμεται πάνω από όλους μας ένα ακόμα πιο δυσμενές σενάριο έκρηξης των τιμών της ενέργειας σε περίπτωση που κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Η επίπτωση δεν θα αφορά αυτή τη φορά μόνο τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου.

Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος περιέγραψε την πιο εφιαλτική εκδοχή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Τυχόν εμπλοκή του Ιράν, είπε ο επικεφαλής της Mytilineos, θα εκτόξευε τις τιμές του φυσικού αερίου στα 500 ευρώ τη μεγαβατώρα, λόγω του μπλοκαρίσματος από πλευράς των αραβικών χωρών των στενών του Ορμούζ από τα οποία διέρχεται 1 στα 4 πλοία παγκοσμίως με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Ούτε στις χειρότερες μέρες της ρωσοουκρανικής διένεξης δεν είχαμε δει τέτοιες τιμές.

Κοινώς μπλέξαμε. Η κατάσταση περιπλέκεται από όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα τιμολόγια του ρεύματος, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στις χρεώσεις, αλλά και να διευκρινιστεί και στον τελευταίο Έλληνα πώς υπολογίζεται η τιμή του πακέτου του ρεύματος που θα επιλέξει.

Προφανώς μέσα σε αυτό το κλίμα, πρέπει να διευκρινιστεί τι ισχύει με τις ρήτρες, ειδικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που τόση πολιτική σπέκουλα είχε προκαλέσει πριν από ενάμιση χρόνο.

Όλα αυτά αφορούν κυρίως τα νοικοκυριά, καθώς οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές και οι μεσαίες, θα επιβαρυνθούν από τον Νοέμβριο με τις αυξημένες τιμές. Επιδότηση δεν υπάρχει για αυτές εδώ και μήνες.

Το επιπλέον κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν θα περάσει υποχρεωτικά στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που πληρώνουμε όλοι μας. Οι πληθωριστικές πιέσεις που έδειξαν σημάδια εκτόνωσης για τα περισσότερα προϊόντα, εκτός των τροφίμων, θα ενταθούν ξανά.

Μοιραία η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάζεται για αυτό που έρχεται την Πρωτοχρονιά, ειδικά αν πιστεύει ότι αποτελεί το βασικό σενάριο για τις τιμές της ενέργειας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024