Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοκαΐνη: Βραζιλιάνοι επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλιο για την αντιμετώπιση του εθισμού στην ουσία

Κοκαΐνη: Βραζιλιάνοι επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλιο για την αντιμετώπιση του εθισμού στην ουσία

Η επιστημονική ομάδα αναμένει έγκριση για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές

Στα πρόθυρα μιας εξαιρετικά σημαντικής ανακάλυψης φαίνεται να βρίσκονται ορισμένοι επιστήμονες σε ένα εργαστήριο στη Βραζιλία.

Καρπός των ερευνών και της δουλειάς τους είναι το Calixcoca, ένα θεραπευτικό εμβόλιο που υπόσχεται να αναστείλει τις εθιστικές επιδράσεις της κοκαΐνης ή του κρακ, προσφέροντας νέα ελπίδα σε εκατομμύρια που μάχονται με τον εθισμό στην ναρκωτική ουσία παγκοσμίως.

Το εμβόλιο λειτουργεί διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων που εμποδίζουν την κοκαΐνη να φτάσει στο «κύκλωμα ανταμοιβής» του εγκεφάλου, μια περιοχή που προκαλεί το αίσθημα ευχαρίστησης. Μπλοκάροντας την ευχάριστη αίσθηση, το Calixcoca διαταράσσει τον κύκλο της καταναγκαστικής κατανάλωσης ναρκωτικών και ως συνέπεια του εθισμού.

Υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια τακτικοί χρήστες κοκαΐνης παγκοσμίως

Η απεξάρτηση από την ουσία είναι σχεδόν αδύνατη για πολλούς χρήστες

Στην ουσία, το εμβόλιο δημιουργεί μια «προστατευτική ασπίδα» μέσα στο σώμα του εξαρτώμενου ατόμου. Τα παραγόμενα αντισώματα συνδέονται με τα μόρια της κοκαΐνης, εμποδίζοντάς τα να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκαλέσουν ψυχοδραστικές επιδράσεις.

Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας, καθώς τα μόρια κοκαΐνης διατηρούνται στο αίμα, δεσμεύονται με τα αντισώματα και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να δράσουν στην καρδιά ή τις αρτηρίες, αναφέρει το CNN Brazil.

Οι πρώτες δοκιμές

Οι πρώτες δοκιμές σε ζώα έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα εμβολιασμένα ζώα δεν παρουσίασαν τις συνήθεις επιδράσεις της κοκαΐνης, όπως απώλεια όρεξης και υπερκινητικότητα.

Παρά την ανησυχητική αύξηση του εθισμού στην κοκαΐνη και το κρακ, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ειδικά για τη θεραπεία αυτού του προβλήματος. Οι τρέχουσες θεραπείες συχνά περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ψυχιατρικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης.

Η ανάπτυξη του εμβολίου Calixcoca, λοιπόν, είναι ένας φάρος ελπίδας για μια αποτελεσματική ιατρική παρέμβαση.

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια τακτικοί χρήστες κοκαΐνης ή κρακ παγκοσμίως, με έναν στους τέσσερις να αναπτύσσει εθισμό ή διαταραχές χρήσης. Ο εθισμός της κοκαΐνης, που διεγείρει το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου, καθιστά απίστευτα δύσκολο για τους χρήστες να σταματήσουν το ναρκωτικό και να αποφύγουν τις υποτροπές.

Η ερευνητική ομάδα στη Βραζιλία ζητά τώρα έγκριση από την Anvisa, τη βραζιλιάνικη ρυθμιστική αρχή υγείας, για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών του εμβολίου Calixcoca. Εάν πετύχει, το εμβόλιο θα μπορούσε να γίνει μια πρωτοποριακή θεραπεία για τον εθισμό στην κοκαΐνη και το κρακ παγκοσμίως, μεταμορφώνοντας τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων και των οικογενειών τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι δυνατότητες του εμβολίου είναι τεράστιες, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού καταστεί ευρέως διαθέσιμη θεραπεία.

Απαιτούνται κλινικές δοκιμές για την πλήρη κατανόηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και της μακροπρόθεσμης επίδρασής του στην υγεία των ασθενών.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024