Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Cocaine sharks»: Ντοκιμαντέρ εξετάζει τους «ναρκομανείς καρχαρίες»

«Cocaine sharks»: Ντοκιμαντέρ εξετάζει τους «ναρκομανείς καρχαρίες»

O θαλάσσιος βιολόγος, Τομ Χερντ, θέλησε να διαπιστώσει εάν οι χιλιάδες καρχαρίες που ζουν στη Φλόριντα είχαν καταναλώσει τα ναρκωτικά που είχαν πεταχτεί στον ωκεανό κι αν ναι ποια ήταν η επίδραση των ναρκωτικών σε αυτούς.

Την πιθανότητα οι καρχαρίες ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα να έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά, εξαιτίας των δεμάτων κοκαΐνης που πετούν στη θάλασσα οι έμποροι ναρκωτικών για να τα ξεφορτωθούν ή να τα βρουν αργότερα οι συνεργάτες τους στην προσπάθεια τους να τα περάσουν στις ΗΠΑ εξετάζουν επιστήμονες σε ένα νέο ντοκιμαντέρ.

Μόνο τον περασμένο Ιούνιο η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατάσχεσε 6.400 κιλά κοκαΐνης στην Καραϊβική και στον Ατλαντικό Ωκεανό με την αξία των ναρκωτικών να εκτιμάται σε 186 εκατομμύρια δολάρια.

Με μία τόσο μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης να «κολυμπά», ο θαλάσσιος βιολόγος, Τομ Χερντ, θέλησε να διαπιστώσει εάν οι χιλιάδες καρχαρίες που ζουν στη Φλόριντα είχαν καταναλώσει τα ναρκωτικά που είχαν πεταχτεί στον ωκεανό κι αν ναι ποια ήταν η επίδραση των ναρκωτικών σε αυτούς.

Έτσι συνεργάστηκε με την περιβαλλοντολόγο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Τρέισι Φανάρα για να κάνουν μία σειρά από πειράματα για να διαπιστώσουν αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Cocaine Sharks».

«Η βαθύτερη ιστορία εδώ είναι ο τρόπος που τα χημικά, τα φάρμακα και τα παράνομα ναρκωτικά μπαίνουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς και η επίδραση που έχουν σε αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα», είπε ο Χερντ μιλώντας στο Live Science.

Η έρευνα στην περιοχή Florida Keys

Ο Χερντ και η Φανάρα έβαλαν στο στόχαστρο την περιοχή Florida Keys, όπου οι ψαράδες ανέφεραν ότι οι καρχαρίες κατανάλωναν ναρκωτικά, τα οποία είχαν πεταχτεί στην περιοχή. Στο ντοκιμαντέρ οι δύο ερευνητές έκαναν κατάδυση μαζί με τους καρχαρίες για να διαπιστώσουν αν τα ψάρια θα είχαν παράξενη συμπεριφορά.

Ένας σφυροκέφαλος καρχαρίας, ένα είδος που συνήθως είναι επιφυλακτικό με τους ανθρώπους ήρθε κατά πάνω στην ομάδα και φάνηκε να κολυμπάει σχολαστικά. Σε ένα ναυάγιο 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο Χερντ αντίκρισε έναν σταχτοκαρχαρία που έμοιαζε να έχει εμμονή με κάτι και κολυμπούσε κάνοντας στενούς κύκλους παρότι δεν υπήρχε κάτι κοντά του.

Για περαιτέρω έρευνα ο Χερντ και η Φανάρα σχεδίασαν τρία πειράματα για να δουν πώς οι καρχαρίες αντιδρούν σε δέματα κοκαΐνης που πετιούνται στη θάλασσα και δημιούργησαν παρόμοια σε μέγεθος και όψη πακέτα.

Τα τρία πειράματα

Πρώτα τοποθέτησαν αυτά τα δέματα δίπλα σε ψεύτικους κύκνους και διαπίστωσαν πως οι καρχαρίες κατευθύνονταν απευθείας στα δέματα, δαγκώνοντάς τα. Μάλιστα ένας καρχαρίας έπιασε ένα από αυτά και κολύμπησε με αυτό.

Στη συνέχεια  δημιούργησαν μία μπάλα δόλωμα, με υψηλά συμπυκνωμένη σκόνη ψαριών, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία έκκριση ντοπαμίνης που είναι κοντά σε ένα χιτ κοκαΐνης. Οι καρχαρίες έδειξαν να γίνονται άγριοι.

«Πιστεύω ότι είχαμε ένα δυνητικό σενάριο του τι συμβαίνει όταν δώσεις στους καρχαρίες κοκαΐνη», είπε ο Χερντ στο ντοκιμαντέρ. «Τους δώσαμε κάτι που πιστεύω ήταν το καλύτερο. Τα μυαλό τους πήρε φωτιά. Ήταν τρελό», συμπλήρωσε.

Στο τέλος του πειράματος πέταξαν ένα ψεύτικο δέμα κοκαΐνης από ένα αεροπλάνο για να προσομοιάζει σε ένα κανονικό πέταγμα ναρκωτικών και πολλά είδη καρχαριών, ακόμα κι ένας καρχαρίας τίγρης, κινήθηκαν προς τα εκεί.

Σύμφωνα με τον Χερντ αυτό που ανακάλυψαν δεν δείχνει απαραίτητα ότι οι καρχαρίες της Φλόριντα καταναλώνουν κοκαΐνη. «Μία πληθώρα παραγόντων θα μπορούσε να εξηγήσει τη συμπεριφορά που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και αυτά τα πειράματα πρέπει να συνεχιστούν ξανά και ξανά για να εξαχθούν πλήρη συμπεράσματα», είπε ακόμα στο Live Science.

«Δεν έχουμε ιδέα τι θα μπορούσε να κάνει η κοκαΐνη στους καρχαρίες», προσέθεσε συμπληρώνοντας πως έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα και ότι διαφορετικά ψάρια αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στα ίδια χημικά. «Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν αυτό ήταν μία αρχή από την οποία θα προχωρήσουμε».

Ωστόσο, όπως είπε ελπίζει ότι το ντοκιμαντέρ θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα στην περιοχή και θα πραγματοποιηθούν περισσότερα τεστ, μεταξύ των οποίων δείγματα από αίμα και ιστούς, για να διαπιστωθεί και εργαστηριακά εάν υπάρχει κοκαΐνη στα σώματα των καρχαριών.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024