Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένα κόμμα τρεις γραμμές και... βάλε στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι στάση κρατούν και τι σκαρώνει ο Κασσελάκης

Ένα κόμμα τρεις γραμμές και… βάλε στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι στάση κρατούν και τι σκαρώνει ο Κασσελάκης

Οι υπερασπιστές του Στέφανου Κασσελάκη, το κείμενο της «Ομπρέλας» που προαναγγέλλει τη ζύμωση για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα και η πίεση στους πάλαι ποτέ «6+6»

Ένα κόμμα με τρεις διαφορετικές γραμμές: Αυτή είναι η… συγκολλητική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτή τη στιγμή, με τους τόνους να παραμένουν υψηλοί και τα πυρά να είναι σφοδρά εκατέρωθεν.

Η πρώτη γραμμή είναι φυσικά των ατόμων που πλαισιώνουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κοντά του ένα επιτελείο ανθρώπων που ξεκινά από τη Δώρα Αυγέρη και τον Παύλο Πολάκη και καταλήγει έως και τον Νίκο Παππά και όσους πορεύονται μαζί του, απότοκο φυσικά και των εσωκομματικών εκλογών.

Το σκληρό κείμενο της «Ομπρέλας» προαναγγέλλει κατ’ ουσίαν τη ζύμωση για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα

Το συγκεκριμένο μπλοκ λειτουργεί υποστηρικτικά στις αποφάσεις του νέου προέδρου, με σημείο καμπής, φυσικά, την παραπομπή τεσσάρων στελεχών (Τζουμάκας, Φίλης, Βίτσας, Σκουρλέτης) στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Το περιβάλλον αυτό, όπως και οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του Στέφανου Κασσελάκη, επιθυμούν την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την πορεία προς τη δημιουργία της «κυβερνώσας, πατριωτικής και σύγχρονης» Αριστεράς. Ως προμετωπίδα έχουν τη νωπή εντολή του κ. Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές, που νίκησε με διαφορά την Έφη Αχτσιόγλου.

Οι άνθρωποι πλησίον του Στέφανου Κασσελάκη

Η «Ομπρέλα» και οι ζυμώσεις για το νέο κόμμα

Η δεύτερη γραμμή αποτελείται από την «Ομπρέλα» και τα μέλη που πρόσκεινται σε αυτή. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εκπροσωπείται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, όμως, τα στελέχη της, είναι αυτά που έχουν προκαλέσει τον μεγαλύτερο θόρυβο ενάντια στον Στέφανο Κασσελάκη.

Το σκληρό κείμενο της «Ομπρέλας», που κυκλοφορεί από την περασμένη Παρασκευή και δημοσιεύτηκε χθες, προαναγγέλλει κατ’ ουσίαν τη ζύμωση για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Ενδεχομένως το κείμενο να κατατίθετο στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή, όμως, πλέον, τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς, οι δύο εκ των πρώτων υπογραφέντων (Φίλης και Σκουρλέτης) έχουν οδηγηθεί στην… παραπομπή από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το κείμενο της «Ομπρέλας», που είναι ανοιχτό σε υπογραφή σε όσα μέλη και στελέχη συμφωνούν, δεν είναι κάτι που ήρθε ουρανοκατέβατο αλλά, είναι γεγονός, ότι τα μέλη της βρίσκονται σε διαρκείς επαφές από την εκλογή Κασσελάκη και έπειτα ώστε να διαμορφώσουν τις κινήσεις τους, με παράλληλα ανοίγματα σε παλιούς αποχωρήσαντες από το 2015.

Πραγματοποιούν διάφορες συζητήσεις και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Παραδείγματος χάριν, συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (με ομιλήτη τον Πάνο Λάμπρου), όπως και στην Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο), από όπου προέκυψε και ένα σκληρό κείμενο δυσαρέσκειας 117 στελεχών.

Πλέον, από αυτή τη γραμμή, αναμένονται οι κινήσεις της επόμενης μέρας, καθώς, κοινό κτήμα των περισσότερων που είναι πλησίον της Αριστεράς τάσης, είναι ότι αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε αποδρομή.

Αναμένονται οι κινήσεις Τσακαλώτου και «Ομπρέλας»

Η πίεση των «6+6» από δύο μπάντες

Η τρίτη γραμμή άνοιξε τα χαρτιά της μόλις χθες. Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψαν κείμενο όπου αναφέρεται ότι «η κατάσταση στο κόμμα δεν είναι πια ανησυχητική», αλλά, «είναι διαλυτική».

Αυτή η γραμμή των πάλαι ποτέ «6+6» διαφαίνεται πως είναι κάπως στη… μέση. Δηλαδή, από τη μία πλευρά πιέζονται πολιτικά από την πλευρά της «Ομπρέλας», που βρίσκονται πιο κοντά πολιτικά, από την άλλη, εκτιμάται, ότι δεν θα ήθελαν να αφήσουν την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των κ.κ. Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου και Χαρίτση.

Αυτό σημαίνει πως το ενδεχόμενο να αποτελέσουν την ισχυρή αντιπολίτευση της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», είναι στο τραπέζι, όπως και φυσικά ανοιχτή είναι η αποχώρησή τους, μαζί με την «Ομπρέλα». Βεβαίως, όμως, τα γεγονότα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κάτι παραπάνω από δυναμικά και εναλλασσόμενα.

Οι κ.κ. Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος και Χαρίτσης

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024