Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε συνθήκες διάσπασης συνεδριάζει την Πέμπτη το Εκτελεστικό Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ - Μαίνεται ο «εμφύλιος»

Σε συνθήκες διάσπασης συνεδριάζει την Πέμπτη το Εκτελεστικό Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ – Μαίνεται ο «εμφύλιος»

Η κρίσιμη συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 16:30 η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η συνεδρίαση, που θα γίνει στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επιστρέφει την ίδια ημέρα από τη Νέα Υόρκη, γίνεται στον απόηχο του «εμφυλίου» που επικρατεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την απόφαση Κασσελάκη να διαγράψει τρία ιστορικά στελέχη.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταιγιστικές, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου του κόμματος, να διαγράψει τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Βίτσα.

Πέρα από τους τρεις άμεσα ενδιαφερόμενους, που απάντησαν με επιθέσεις και απαξιωτές αναφορές για τον Στέφανο Κασσελάκη, μία σειρά πρωτοκλασσάτων στελεχών πήραν θέση στη νέα σοβαρή διαμάχη που ξέσπασε, ζητώντας μάλιστα την επίσπευση τοιυ έκτακτου συνεδρίου, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε – και υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας – να διεξαχθεί στις 23-25 Φεβρουαρίου.

«Έσπασε» τη σιωπή της η Αχτσιόγλου

Την πρώτη της δημόσια τοποθέτηση στις εσωκομματικές εξελίξεις έκανε η Έφη Αχτσιόγλου, την Τρίτη, με μία κοινή δήλωση με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, εξαπολύοντας πυρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις και την στάση του Στέφανου Κασσελάκη.

Υπογραμμίζουν πως «η κατάσταση στο κόμμα δεν είναι πια ανησυχητική», αλλά «είναι διαλυτική» και προσθέτουν ότι έχουν υποχρέωση «να σταματήσουν αυτό τον κατήφορο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των τριών στελεχών.

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως «οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».

Ο Δρίτσας καλεί τον Κασσελάκη να… «θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ»

Την ίδια στιγμή, το ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη «να πάρει τη γενναία απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, όπως το θέλει».

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως θυμίζει με νόημα ο κ. Δρίτσας, «ως γνωστόν, επίσης έχει εκλεγεί από όλα τα μέλη, δηλαδή από τη ‘βάση’ του κόμματος και μάλιστα, με περιφερειακή εκπροσώπηση», με μία μακροσκελή ανάρτηση, σχολιάζει τις κρίσιμες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη για απουσία πολιτικών θέσεων στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

«Από τη διαδικασία αυτή των εσωκομματικών εκλογών, εκλέχθηκε ως Πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης. Το ίδιο βράδυ πανηγυρίζοντας μας είπε ότι θα τ’ αλλάξει όλα, μας είπε ότι ήρθε το ‘φως΄’, μας είπε – και μάλιστα με επαναλαμβανόμενη τρεις φορές, έμφαση – ότι, ‘δεν θα σας προδώσω ποτέ’. Όμως, στην αξιοσημείωτα δαπανηρή για τα ήθη και έθιμα του πολιτικού μας χώρου, καμπάνια του, δεν είχε φροντίσει καθόλου μα καθόλου, να παρουσιάσει τις πολιτικές σκέψεις και απόψεις του, για κανένα από τα κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.

Όπως υποστηρίζει μιλώντας για το πολιτικό στίγμα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «κανένας προγραμματικός λόγος, σε πλήρη αντίθεση με την καμπάνια της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά, του Στέφανου Τζουμάκα».

Για να τονίσει καταληκτικά: «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη δημοκρατική διέξοδο στο διαγραφόμενο αδιέξοδο, από το να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης το κακό που ήδη έχει κάνει με τις επιλογές του και τα προσωπικά σχέδιά του και να πάρει τη γενναία απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, όπως το θέλει. Να αφήσει δηλαδή ελεύθερο το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας να αναζητήσει ενωτικές διεξόδους μέσα από διαφωνίες, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει δεκαετίες τώρα. Καθαρά Πράγματα!».

«Πυροσβεστική» δήλωση Σβίγκου – Βασιλειάδη

«Οι διαφωνίες να αποσκοπούν στη σύνθεση κι όχι στη διάλυση», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, με κοινή δήλωσή τους, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Προσθέτουν πως ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο, είναι «τα αρμόδια όργανα του κόμματος».

«Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που προσήλθαν στις μαζικές, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές μας, παρά την ήττα, επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και εξέλεξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο τον νέο μας πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε όλοι κι όλες αντάξιοι των προσδοκιών αυτού του κόσμου», τονίζουν οι γραμματείς του κόμματος.

Και διαμηνύουν πως «στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία. Όπως και κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου».

«Υπάρχει νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι υπό κηδεμονία καμιάς ελίτ ή ιερατείου»

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, έστειλε τα δικά της μηνύματα προς τους διαφωνούντες, μιλώντας στο MEGA.

«Το μόνο που δεν έχουν καταλογίσει στον Στέφανο Κασσελάκη είναι το προπατορικό αμάρτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας πως «δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος σε ένα νέο πρόσωπο να συστηθεί, να παρουσιάσει τις θέσεις του και να αξιολογηθεί για ό,τι έχει παρουσιάσει».

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρόεδρος. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει νέα ηγεσία, εκλεγμένη από τη βάση. Ίσως κάποιοι δεν το έχουν χωνέψει. Κάποιοι, όχι απλά δεν σέβονται προσωπικά και πολιτικά τον νέο πρόεδρο, δεν σέβονται ούτε τα χιλιάδες μέλη που τον ψήφισαν, ούτε το καταστατικό του κόμματος που προβλέπει την εκλογή προέδρου από τη βάση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

«Μάλιστα, κάποιοι ετοιμάζουν ήδη κόμμα», σημείωσε η κυρία Αυγέρη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι «υπάρχει νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι υπό κηδεμονία καμιάς ελίτ ή ιερατείου».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024