Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Πλήθος αναφορών για θάνατο Ισραηλινών πολιτών με ευθύνη του στρατού

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πλήθος αναφορών για θάνατο Ισραηλινών πολιτών με ευθύνη του στρατού

Αναφορές επιζώντων από κιμπούτς σε ισραηλινά μέσα αποκαλύπτουν πως οι στρατιώτες του Ισραήλ κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους μαχητές της Χαμάς σκότωσαν και πολίτες της χώρας τους.

Σε αποκαλύψεις για το πώς έδρασε ο στρατός του Ισραήλ τις πρώτες ώρες της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου προχώρησαν επιζώντες από το κιμπούτς Μπεερί ένα από τα σημεία, που έγιναν στόχος των μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Μάλιστα σύμφωνα με αυτές τις αναφορές των επιζώντων οι στρατιώτες του Ισραήλ κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους μαχητές της Χαμάς σκότωσαν και πολίτες της χώρας τους, ενώ όπως ανέφερε ένας άνδρας επίσης από το κιμπούτς Μπεερί, ο στρατός του Ισραήλ έδωσε το «πράσινο φως» για βομβαρδισμούς προκειμένου να «εξοντώσει τους τρομοκράτες».

Σε μία συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, που δημοσιεύτηκε μόνο στην εβραϊκή της έκδοση, ένας άνδρας ονόματι Τουβάλ που ζούσε στο κιμπούτς, αλλά έλειπε στις 7 Οκτωβρίου, εξιστόρησε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα καθώς ο σύντροφός του σκοτώθηκε στα συμβάντα.

«Η φωνή του τρέμει όταν έρχεται στο μυαλό του ο σύντροφός του, πολιορκούνταν στο καταφύγιο του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το βράδυ της Δευτέρας και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο της μάχης πήραν δύσκολες αποφάσεις -συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού σπιτιών με όλους τους ενοίκους τους μέσα, προκειμένου να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους- οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη του κιμπούτς. Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι του Μπεερί σκοτώθηκαν. Άλλοι απήχθησαν. Έντεκα ημέρες μετά τη σφαγή, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι και άλλα πτώματα βρίσκονται ακόμη στα ερείπια», αναφέρεται χαρακτηριστικά το απόσπασμα της συνέντευξης του Τουβάλ στη Haaretz.

Εικόνα από το κιμπούτς Μπεερί μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς

Όπως επισημαίνει η Mondoweiss, αυτό το απόσπασμα είναι σημαντικό για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι επειδή γίνεται κατανοητό χρονοδιάγραμμα των γεγονότων. Αυτή η μαρτυρία φαίνεται να δείχνει ότι πολλοί Ισραηλινοί αιχμάλωτοι ήταν ακόμα ζωντανοί τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, δύο ολόκληρες ημέρες μετά τα γεγονότα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου. Αν και θα ήταν κατανοητό αν οι αιχμάλωτοι είχαν σκοτωθεί στη διασταύρωση των πυρών της αρχικής απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση.

Αυτή η μαρτυρία επίσης φαίνεται να δείχνει ότι η απόφαση για επίθεση στο κιμπούτς και σε όλους όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτό ελήφθη με σαφή στρατιωτικό υπολογισμό. Είναι σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές κρύβονταν σε αυτά τα κτίρια με τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους τους, καθώς οι στρατιώτες του Ισραήλ ανατίναζαν το δρόμο τους με ογκώδη βλήματα αρμάτων μάχης σε κοντινή απόσταση.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αναμφίβολα σκότωσαν μεγάλο αριθμό πολιτών»

Ακόμα η Electronic Intifada δημοσίευσε τη συνέντευξη της Γιασμίν Πόρατ, επιζήσασας από το κιμπούτς Μπεερί η οποία δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ «αναμφίβολα» σκότωσαν μεγάλο αριθμό δικών τους πολιτών μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτό συνέβη όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών με Παλαιστίνιους μαχητές στο κιμπούτς και πυροβόλησαν αδιακρίτως τόσο τους μαχητές όσο και τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους τους.

Η ίδια περιέγραψε πως ξέφυγε από το μουσικό φεστιβάλ Supernova όταν ξεκίνησε η επίθεση Χαμάς μαζί με τον σύντροφό της, ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του κατά την ανταλλαγή πυρών στο κιμπούτς Μπεερί, και μετέβησαν στο συγκεκριμένο κιμπούτς για να προστατευτούν.

«Χτυπήσαμε την πόρτα ενός πολύ γλυκού ζευγαριού, των Ντάγκαν. Μας έβαλαν μέσα, στο ενισχυμένο δωμάτιο ασφαλείας τους. Ήμασταν στο δωμάτιο μαζί τους για έξι με οκτώ ώρες. Υπό μεγάλο φόβο, γιατί ξέραμε ότι υπήρχε διείσδυση περίπου 100 τρομοκρατών στο κιμπούτς και οι πυροβολισμοί ακούγονταν από κάθε κατεύθυνση. Μέχρι που το ζευγάρι αυτό μας ενημερώνει ότι οι τρομοκράτες βρίσκονται στο διπλανό σπίτι και φαίνεται ότι θα μας φτάσουν. Πράγματι, ούτε πέντε λεπτά αργότερα όλο το σπίτι έγινε κομμάτια. Για μια ώρα καταφέρνουμε να τους εμποδίσουμε να εισβάλουν στο ενισχυμένο δωμάτιο ασφαλείας. Για μια ώρα περίπου 10 τρομοκράτες χτυπούσαν το ενισχυμένο δωμάτιο ασφαλείας. Κραυγές στα αραβικά. Ήταν μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα και νιώθαμε μεγάλο, απερίγραπτο φόβο», είπε αρχικά.

«Μετά από μια ώρα κατάφεραν να εισβάλουν και μας μετέφεραν τους τέσσερις από εμάς σε ένα κοντινό σπίτι όπου υπήρχαν ήδη άλλοι οκτώ επιπλέον όμηροι. Ενταχθήκαμε σε αυτούς τους οκτώ και ήμασταν περίπου 12 όμηροι με 40 τρομοκράτες που μας φρουρούσαν», συμπλήρωσε.

«Οι μαχητές της Χαμάς μας φέρθηκαν ανθρώπινα»

Στη συνέντευξή της δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές – οι οποίοι, όπως λέει, φέρθηκαν σε αυτήν και τους άλλους Ισραηλινούς πολίτες «ανθρώπινα» – σκόπευαν «να μας απαγάγουν στη Γάζα. Όχι να μας δολοφονήσουν».

«Μας δίνουν κάτι να πιούμε εδώ και εκεί. Όταν βλέπουν ότι είμαστε νευρικοί, μας ηρεμούν. Ήταν πολύ τρομακτικό, αλλά κανείς δεν μας φέρθηκε βίαια. Ευτυχώς, δεν μου συνέβη τίποτα από αυτά που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα προσέθεσε ότι «αφού ήμασταν εκεί για δύο ώρες με τους απαγωγείς, έφτασε η αστυνομία. Γίνεται μια ανταλλαγή πυροβολισμών που ξεκίνησε η αστυνομία μας».

«Ακολουθεί μια μάχη με πυροβόλα όπλα που ξεκίνησε η αστυνομία μας. Μια πολύ δύσκολη μάχη, όσον αφορά την ποσότητα των πυρομαχικών που πετούσαν εκεί. Και στο τέλος… όχι, κατά τη διάρκεια [της μάχης], ένας από τους τρομοκράτες αποφασίζει να παραδοθεί, ο τρομοκράτης με τον οποίο είχα συνδεθεί. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ωρών συνδέθηκα με κάποιους από τους απαγωγείς, αυτούς που φύλαγαν τους ομήρους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εικόνα από το κιμπούτς Μπεερί μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς

«Τότε με άκουσαν και σταμάτησαν να πυροβολούν»

«Αποφασίζει να με χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινη ασπίδα. Αποφασίζει να παραδοθεί. Δεν το γνωρίζω εκείνες τις στιγμές, είναι εκ των υστέρων. Αρχίζει να γδύνεται, παίρνει – με φωνάζει και αρχίζει να φεύγει από το σπίτι μαζί μου, κάτω από πυρά. Εκείνη τη στιγμή φώναξα στους YAMAM [Ισραηλινούς κομάντος] όταν ήμασταν ήδη – όταν μπορούν να με ακούσουν, να σταματήσουν να πυροβολούν», είπε ακόμα

«Τότε με άκουσαν και σταμάτησαν να πυροβολούν. Βλέπω στο γκαζόν, στον κήπο των ανθρώπων από το κιμπούτς. Υπάρχουν πέντε ή έξι όμηροι ξαπλωμένοι στο έδαφος έξω, σαν πρόβατα στη σφαγή, ανάμεσα στα πυρά των [μαχητών] μας και των τρομοκρατών. Και εκείνη τη στιγμή όλοι σκοτώθηκαν. Υπήρχε ησυχία, εκτός από έναν επιζώντα που βγήκε από τον κήπο, τον Χάδα. Όλοι πέθαναν. Εκτός από μια άλλη γυναίκα που επέζησε, την οποία βρήκαν αργότερα. Το άτομο που ασχολήθηκε με το γεγονός την έλεγξε ή κάτι τέτοιο. Τη βρήκαν όταν σήκωσε το κεφάλι της, ανάμεσα σε όλα τα πτώματα..», κατέληξε.

Το Middle East Eye δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εν τω μεταξύ, δημοσίευσε μια έκθεση με αυτό που έχει διαπιστώσει ότι είναι επαληθευμένο βίντεο που αποδεικνύει ότι Παλαιστίνιοι μαχητές σκότωσαν Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024