Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Παγώνουν οι διαπραγματεύσεις Χαμάς-Κατάρ-Αιγύπτου για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων

Ισραήλ: Παγώνουν οι διαπραγματεύσεις Χαμάς-Κατάρ-Αιγύπτου για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων

Η οργάνωση είχε ζητήσει στην ανθρωπιστική βοήθεια να συμπεριληφθούν καύσιμα, όμως το Ισραήλ δήλωσε πως δεν μπορεί να ρισκάρει να καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς.

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ακόμη αμάχους ομήρους τη Δευτέρα, αλλά οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή απελευθέρωση μιας ομάδας 50 αιχμαλώτων σκόνταψαν στην απαίτηση της οργάνωσης να επιτρέψει το Ισραήλ τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών.

Η Χαμάς δήλωσε ότι απελευθέρωσε τους δύο ομήρους για ανθρωπιστικούς λόγους. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι δύο όμηροι απελευθερώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η διαφωνία και η κατάρρευση των συνομιλιών είχε ως επίκεντρο τα καύσιμα

Πολλές χώρες πιέζουν την Χαμάς να απελευθερώσει ακόμα περισσότερους ομήρους, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Τι οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών

Η Χαμάς, το Κατάρ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συνομιλούσαν τις τελευταίες ημέρες για μια πρόταση απελευθέρωσης μιας μεγαλύτερης ομάδας με αντάλλαγμα μια σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ζητούν την απελευθέρωση όλων των ομήρων, πριν επιτρέψουν την παράδοση καυσίμων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης στους διαπραγματευτές ότι πιστεύουν ότι η Χαμάς και άλλες ομάδες θα μπορούσαν να εκτρέψουν τα καύσιμα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Υπάρχει φόβος μήπως τα καύσιμα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς από την Χαμάς.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, αλλά το Ισραήλ δεν έχει δώσει έγκριση για την παράδοση καυσίμων στη Γάζα μέσω Αιγύπτου, σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους.

Ο πόλεμος και οι ομηρίες

Η Χαμάς, ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική, σκότωσε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως οι όμηροι ανέρχονται σε 222. Η εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, αριθμός που δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Η δημόσια πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων αυξάνεται. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να αναβάλει την χερσαία εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να κερδηθεί η απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσαν Αμερικανοί και ξένοι αξιωματούχοι.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024