Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όλα για τη Ζωή μας»: Το βιολογικό ρολόι και η ψυχολογία μας

«Όλα για τη Ζωή μας»: Το βιολογικό ρολόι και η ψυχολογία μας

Βιολογικό ρολόι είναι το εσωτερικό ρολόι, ή κιρκάδιος ρυθμός, τον όποιο έχουμε όλοι και μας συντονίζει.

Η ραδιοφωνική παραγωγός, Μαρία Αντωνά, και η ψυχολόγος και συστηματική ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Κωνσταντινοπούλου, μιλά στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το βιολογικό ρολόι και γιατί όταν αυτό απορρυθμίζεται, υπάρχουν ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας», η ψυχολόγος και συστηματική ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Κωνσταντινοπούλου, εξήγησε το τι είναι το βιολογικό ρολόι.

«Βιολογικό ρολόι είναι το εσωτερικό ρολόι, ή κιρκάδιος ρυθμός, τον όποιο έχουμε όλοι και μας συντονίζει».

Η ραδιοφωνική παραγωγός, Μαρία Αντωνά, είπε πως το δικό της βιολογικό ρολόι μάλλον έχει απορυθμιστεί διότι όπως είπε, δεν μπορεί να κοιμηθεί πριν τις δύο το βράδυ.

Η κ. Μαρία Κωνσταντινοπούλου είπε πως έτσι όπως έχουμε κάνει τη ζωή μας, ο ύπνος πλέον είναι άστατος.

«Είναι κάτι όμως, που μπορούμε να ρυθμίζουμε. Το βιολογικό ρολόι χτυπάει κανονικά γύρω στις 10. Ωστόσο, οι ώρες που το χρησιμοποιούμε για τον ύπνο είναι αργότερα. Η διαταραχή του βιολογικού μας ρολογιού έχει άμεση σχέση με τη ψυχολογία μας. Εάν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να νιώθουμε θλίψη, δυσκολία στη διατροφή, να μην κάνουμε σωματική άσκηση».

Οι συνέπειες του απορυθμισμένου ρολογιού

Όπως εξήγησε, ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ο εσωτερικός αυτορυθμιστής του οργανισμού μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις αλλαγές.

Ακόμη και το μικρό φως που έχει το κινητό όταν το χρησιμοποιούμε πριν τον ύπνο δίνει στον εγκέφαλο το σήμα πως είναι μέρα

«Επομένως, όσο δεν είναι καλά ρυθμισμένος, έχουμε πολλές δυσκολίες. Ο βασικός παράγοντας για το βιολογικό ρολόι είναι το φως της ημέρας, διότι δίνει σήματα για εγρήγορση, κοινωνικοποίηση, ενώ αντίθετα το σκοτάδι δίνει σήματα για ύπνο, χαλάρωση και ξεκούραση. Ακόμη και το μικρό φως που έχει το κινητό όταν το χρησιμοποιούμε πριν τον ύπνο δίνει στον εγκέφαλο το σήμα πως είναι μέρα».

Η ειδικός είπε πως το απορυθμισμένο βιολογικό ρολόι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη ή σωματικές δυσλειτουργίες.

«Υπάρχει η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία λαμβάνει χώρα τον χειμώνα. Τότε, έχουμε λιγότερο φως και κατ’ επέκταση είμαστε προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διατροφή μας.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024