Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Συναγερμός στον κόλπο του Άντεν - Επίθεση σε αμερικανικό πλοίο

Υεμένη: Συναγερμός στον κόλπο του Άντεν – Επίθεση σε αμερικανικό πλοίο

Σύμφωνα με το CNN πολεμικό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού απέκρουσε επίθεση 2 ή 3 πυραύλων, που εξαπολύθηκαν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Αμερικάνικο πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν έξω από τα χωρικά ύδατα της Υεμένης, δέχθηκε επίθεση σύμφωνα με αποκλειστική πληροφορία του CNN, από υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι. Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο πως το πλοίο αμύνθηκε έναντι πολλαπλών βλημάτων.

Ένας εξ αυτών ανέφερε με βεβαιότητα πως οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από πολιτοφύλακες των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Σαουδική Αραβία και συμμάχους της Υεμένης.

Ο δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως εκτοξεύθηκαν δύο ή τρεις πύραυλοι

Δεν είναι ακόμα σαφές που στόχευαν οι πύραυλοι. είναι πιθανό ο στόχος να ήταν το USS Carney ή να εκτοξεύθηκαν σε άλλο στόχο.

Υποστηριζόμενες επιθέσεις από το Ιράν σε όλη την Μέση Ανατολή

Το περιστατικό συμβαίνει σε μέσα σε αυξανόμενη κλιμάκωση εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς και της αρπαγής ομήρων. Το Ιράν έχει δηλώσει πως οι υποστηριζόμενες από αυτό πολιτιοφυλακές -ο Άξονας της Αντίστασης στο Ιράκ, τον Λίβανο, την Συρία, την Υεμένη- έχουν μπει σε πόλεμο, μέχρι να σταματήσει το Ισραήλ τον βομβαρδισμό της Γάζας.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν στην κατοχή τους drones από το Ιράν για θαλάσσιες και εναέριες επιθέσεις.

Οι αντέρτες Χούθι με την βοήθεια του Ιράν κατέχουν την πρωτεύουσα Σαναά.

Το USS Carney πέρασε από την διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε σε ανάρτησή του πως το πλοίο βρέθηκε εκεί «Για να υποβοηθήσει την θαλάσσια ασφάλεια και την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή».

Επίθεση κατά αμερικανικών δυνάμεων και στο Ιράκ

Επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη δέχθηκε απόψε η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους ασφαλείας.

Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν εντός των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής.

Η αεροπορική βάση Αΐν αλ Άσαντ βρίσκεται στη δυτική επαρχία Ανμπάρ.

Πληροφορίες από το Reuters και άλλες πηγές κάνουν λόγο για επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων και στο Ιράκ, σε αμερικανικές βάσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες απείλησαν πως θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων με ρουκέτες και drones. Ωστόσο από το καλοκαίρι το 2022, οι επιθέσεις αυτές είχαν καταλαγιάσει. Συνήθως σε τέτοιες επιθέσεις δεν ακολουθούσε ανάληψη ευθύνης.

Οι ΗΠΑ απέδιδαν την ευθύνη σε οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί και άλλοι 1.000 στρατιωτικοί από χώρες-μέλη του διεθνούς συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως κατέρριψε πυραύλους που «πιθανώς κατευθύνονταν σε στόχους στο Ισραήλ»

Συγκεκριμένα κατέρριψε τρεις πυραύλους Κρουζ και πολλά drones που εκτοξεύθηκαν από μαχητές Χούθι στην Υεμένη.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι στόχευαν, αλλά (σ.σ. οι πύραυλοι και τα drones) εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη, κινούμενα βόρεια κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, κατά πάσα πιθανότητα προς ισραηλινούς στόχους» δήλωσε το Πεντάγωνο.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024