Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μην πάθουμε ανοσία

Μην πάθουμε ανοσία

Ο κίνδυνος να συνηθίσουμε αυτές τις καταστάσεις είναι εξίσου μεγάλος με αυτά που συμβαίνουν

«Όταν κατέβηκα στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, ενημερώθηκα για ό,τι έγινε. Αμέσως, ένιωσα ότι ήταν εντελώς εξωπραγματικό. Σε τι κόσμο ζούμε σήμερα;
Μπήκα στα αποδυτήρια και όταν είδα ότι η ομάδα ήταν σε αναβρασμό συζητώντας το θέμα, συμφωνήσαμε 100% ότι δεν θέλαμε να παίξουμε από σεβασμό για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Τα λόγια του ομοσπονδιακού τεχνικού της Σουηδίας, Γιάνε Αντερσον ήταν χαρακτηριστικά μετά το μακελειό των Βρυξελλών όπου ένας ακόμα μανιακός είχε σκορπίσει το θάνατο, εκτελώντας δύο ανύποπτους Σουηδούς φιλάθλους που φορούσαν με περηφάνια την εμφάνιση της Εθνικής τους ομάδας και είχαν πάει στο Βέλγιο να δουν τον αγώνα έστω και αν η χώρα τους δεν είχε την παραμικρή ελπίδα να προκριθεί απευθείας στα τελικά του Euro 2024 ακόμα και αν νικούσε τον μεγάλο αντίπαλό της.

«Σε τι κόσμο ζούμε» αναρωτήθηκε ο τεχνικός των Σουηδών, ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, νηφάλιος και πάντα με το μυαλό μέσα στο κεφάλι όλα αυτά τα χρόνια που τον ζούμε στα γήπεδα της Ευρώπης και ιδιαίτερα στον πάγκο της Εθνικής του ομάδας.

Λέτε ότι δεν τον έχει προβληματίσει η κατάσταση στη χώρα του, όπου πληθαίνουν οι νεαροί Σουηδοί που ζητούν να γίνουν μέλη συμμορίας και να σκοτώσουν κάποιον έναντι χρηματικής αμοιβής, θέλοντας (όπως έγινε γνωστό από κάποιες ομολογίες δραστών) να ανεβάσουν στα ύψη και την αδρεναλίνη τους !

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σουηδίας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη σημερινή κοινωνία

Ο δράστης των Βρυξελλών, δεδομένου ότι έπεσε νεκρός από τα πυρά των Βέλγων αστυνομικών δεν θα μάθουμε ποτέ τι…σκεφτόταν πριν προχωρήσει σε αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Ενδεχομένως οι αρχές θα ξεσκονίσουν το παρελθόν του και θα μάθουν πολλά, όμως πώς να προβλέψεις το επόμενο «τυφλό» χτύπημα όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, αλλά κυρίως σε χώρους όπου οι άνθρωποι διασκεδάζουν και έχουν την ανάγκη να ξεσκάσουν, από μια παγκόσμια πλέον ατμόσφαιρα που ενώ φαίνεται ότι σου προσφέρει (υλικά κυρίως) τα πάντα, σου αφήνει ένα μεγάλο κενό και ένα ερωτηματικό μέσα σου για όλα αυτά που γίνονται.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σουηδίας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη σημερινή κοινωνία και αυτό δεν άφηνε έξω τη χώρα του. Παγκοσμίως μιλούσε ο άνθρωπος ο οποίος έχοντας μόλις μπει στην 7η δεκαετία της ζωής του βλέπει ξεκάθαρα και με τρόμο ίσως πολλές φορές πόσο έχει αλλάξει προς το χειρότερο ο κόσμος από την εποχή που τον ζούσε αυτός ως παιδί στο Χάλμσταντ όπου μεγάλωσε.

Πολλοί είχαν ότι ο κόσμος άλλαξε οριστικά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και έχει μια βάση, αν και τα σημάδια είχαν δοθεί και νωρίτερα.

Δυστυχώς ο φανατισμός (θρησκευτικός, οπαδικός, πολιτικός) όποια μορφή και να έχει είναι πάντα επικίνδυνος και έχει γιγαντωθεί τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως.
Αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και έχει να κάνει με το ξέσπασμα πολλών ανθρώπων που δεν διστάζουν να κάνουν κακό σε συνανθρώπους τους, εάν εκείνη τη στιγμή στο μυαλό τους θεωρούν ότι εκτελούν το έργο του θεού, ή γενικότερα ότι πράττουν το σωστό.

Πέραν του φανατισμού σε όλα τα επίπεδα, η ψυχική υγεία των ανθρώπων από τον σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και κυρίως από τα προβλήματα που δημιουργεί, έχει διαταραχτεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Και είναι πολύ πιο δύσκολο – δυστυχώς – για πολλούς να το ελέγξουν. Έστω να κατευνάσουν τα συναισθήματά τους, οργής τις περισσότερες φορές, και να μην τα αφήσουν να υπερισχύσουν της λογικής.

Οι παραστάσεις που παίρνουν από την έκρηξη των social media, της τεχνολογίας γενικότερα, αν αναλογιστούμε τα «παιχνίδια» που παίζουν πλέον τα παιδιά από μικρές ηλικίες στα κομπιούτερ τους, τότε δεν θα μας προκαλέσουν τόσο μεγάλη έκπληξη όλα αυτά που συμβαίνουν.

Ο μεγάλος κίνδυνος όμως είναι να μην πάθει τελικά ανοσία η κοινωνία μας, σε αυτά τα φαινόμενα και τα θεωρεί απλή καθημερινότητα. Εκεί θα έχει χαθεί τελείως το παιχνίδι.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024