Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ για το Ισραήλ: Υπέρ των αμάχων της Παλαιστίνης η πλειοψηφία των Αμερικανών

Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ για το Ισραήλ: Υπέρ των αμάχων της Παλαιστίνης η πλειοψηφία των Αμερικανών

Υπέρ των αμάχων της Παλαιστίνης τάσσεται η πλειοψηφία των Αμερικανών που εμφανίζονται ωστόσο περισσότερο υποστηρικτικοί προς το Ισραήλ σε σχέση με παλιότερα - Αλλαγή στη στάση των νέων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική διέξοδο στη Γάζα πληθαίνουν. Σύμφωνα με τη διήμερη έρευνα του Reuters/Ipsos, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13/10, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αμάχων της Γάζας ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ.

Ωστόσο η στήριξη αυτή είναι αισθητά μικρότερη στις νεαρότερες ηλικίες, ενώ η πλειοψηφία δεν θεωρεί ικανούς ούτε τον Μπάιντεν ούτε τον Τραμπ να διαχειριστούν και να βρουν λύση στην κρίση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω σφυγμομέτρησης, το 78% των ερωτηθέντων (94% των Δημοκρατικών και 71% των Ρεπουμπλικανών) συμφωνούν ότι «Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εργασθούν προκειμένου να επιτραπεί στους αμάχους να διαφύγουν από τις εχθροπραξίες στη Γάζα και να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία».

Το 81% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να αποφύγει τους θανάτους αμάχων στα ανταποδοτικά πλήγματά του εναντίον της Χαμάς»

Παράλληλα ωστόσο, η υποστήριξη μεταξύ των Αμερικανών για το Ισραήλ είναι μεγαλύτερη στη νέα δημοσκόπηση από εκείνη που είχε καταγραφεί σε έρευνα το 2014, όταν ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας σε μια σύγκρουση με τη Χαμάς που είχε τότε διακηρυγμένο σκοπό να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θερμότεροι υποστηρικτές του Ισραήλ

Το 41% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται πια να πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ», ενώ υπάρχει και ένα 2% που λέει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους».

Συγκριτικά, σε δημοσκόπηση που είχαν διενεργήσει τα Reuters/Ipsos στη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014, μόλις το 22% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποστηρίξουν το Ισραήλ.

Οι τάσεις υποστήριξης των Ισραηλινών είναι ισχυρότερες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών (54%) από ό,τι μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος (37%).

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια, οι Δημοκρατικοί έχουν αντιμετωπίσει εσωτερικές τριβές μεταξύ των μετριοπαθών υπέρ του Ισραήλ και μιας ομάδας προοδευτικών που επικρίνουν όλο και περισσότερο το Ισραήλ, ιδίως για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων και την επέκταση των εβραϊκών οικισμών από την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν παράλληλα και άλλες ενδιάμεσες τάσεις.

Ουδετερότητα

Το 27% των ερωτηθέντων εκτιμά, για παράδειγμα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «ουδέτερος μεσολαβητής» και το 21% ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αναμιχθούν καθόλου.

Περίπου το 40% των ερωτηθέντων κάτω των 40 ετών υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ουδέτερος μεσολαβητής σε αυτήν τη σύγκρουση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες άνω των 40 ετών δεν ξεπερνά το 19%.

Τα άτομα κάτω των 40 ετών εμφανίζονται επίσης λιγότερο πιθανό να δηλώσουν την υποστήριξη του Ισραήλ από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Αμερικανοί, ένα δυνητικά ανησυχητικό σημάδι για το Τελ Αβίβ, το οποίο υπολογίζει εδώ και καιρό στην Ουάσιγκτον για βοήθεια σε όπλα και διεθνή διπλωματική υποστήριξη.

Περίπου το 20% των ερωτηθέντων κάτω των 40 ετών δηλώνει την υποστήριξη του Ισραήλ, σε σύγκριση με το 53% των ερωτηθέντων μεγαλύτερης ηλικίας.

Το 81% πιστεύει ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ένα υψηλό επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των Αμερικανών για τη δεινή θέση των απλών Παλαιστινίων στην περιοχή των περισσότερων από 2 εκατομμυρίων κατοίκων που κυβερνά η Χαμάς.

Κατά τα λοιπά, το 81% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να αποφύγει τους θανάτους αμάχων στα ανταποδοτικά πλήγματά του εναντίον της Χαμάς».

Περίπου το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει, πάντως, ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις «πολύ στενά» ή «κάπως στενά».

Στην ερώτηση για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την τρέχουσα σύγκρουση, το 49% δείχνει τη Χαμάς και το 9% το Ισραήλ.

Οι Αμερικανοί ωστόσο, δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Τζο Μπάιντεν, αλλά ούτε και του Ντόναλντ Τραμπ, να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης. Ενδεικτικά, μόλις το 26% θεωρεί ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τραμπ δεν ξεπερνά το 32%.

Sports in

Σπουδαία κίνηση από τον Ντιέγκο Κόστα που βοηθά τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία

Ο διεθνής επιθετικός της Γκρέμιο, Ντιέγκο Κόστα, προχωρά σε μια σπουδαία κίνηση για να βοηθήσει τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024