Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου: Η «βαριά» ατζέντα και οι εκπλήξεις

Επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου: Η «βαριά» ατζέντα και οι εκπλήξεις

Επόμενο τραπέζι διαλόγου αναμένεται να είναι αυτό των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας, που θα στηθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Οκτωβρίου και ο τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπάρ βρίσκεται στην Αθήνα για τις συναντήσεις του με τους ομολόγους του Κώστα Φραγκογιάννη και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Οι επαφές Ακτσαπάρ στην Αθήνα ξεκινούν με τη συνάντηση Φραγκογιάννη – Ακτσαπάρ τη Δευτέρα το πρωί στις 9:30 στο γραφείο του ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Διπλωματία και θα συνεχιστούν με τις δύο αντιπροσωπείες.

Θετική ατζέντα

Η θετική ατζέντα έχει στόχο να προετοιμάσει τα πεδία που οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε συμφωνίες κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και να τις προετοιμάσει σε υπηρεσιακό επίπεδο. Με καλά πληροφορημένες πηγές να λένε στο in ότι οι συμφωνίες αυτές θα περιλαμβάνουν τόσο τα πεδία της Κλιματικής Αλλαγής και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αλλά και «εκπλήξεις».

Οι συμφωνίες θα περιλαμβάνουν τόσο τα πεδία της Κλιματικής Αλλαγής και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αλλά και «εκπλήξεις».

Η θετική ατζέντα χαρακτηρίζεται ως η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί και θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Η βάση στην οποία θα οικοδομηθεί η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε οικονομικό επίπεδο και ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», που θα δώσει την ευκαιρία για ενίσχυση των σχέσεων και των δύο λαών.

Πολιτικός διάλογος

Την Τρίτη στο τραπέζι του Πολιτικού Διαλόγου θα καθίσουν Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ, για την βαριά πολιτική ατζέντα και τα ζητήματα που οι δύο πλευρές διαφωνούν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο πλευρό της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου αναμένεται να καθίσουν ο διευθυντής της Α4 Διεύθυνσης Τουρκίας πρέσβης, Ανδρέας Φρυγανάς και η διευθύντρια του γραφείου της ΥΦΥΠΕΞ, διπλωμάτης, Ελένη Πετρουλά.

Οι ανακοινώσεις

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι κατά τη συνάντηση για την θετική ατζέντα «προγραμματίζεται η ανασκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί από την τελευταία συνάντηση στην Άγκυρα στις 22 Μαρτίου 2023, σχετικά με το Κοινό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και των κοινωνικών σχέσεων. Θα συζητηθούν επίσης νέοι τομείς συνεργασίας που μπορούν να συμπεριληφθούν στη διαδικασία και θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της διαδικασίας».

Ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ καθώς και το ελληνικό σημειώνουν για τον πολιτικό διάλογο ότι «θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα».

Στην ανακοίνωση της Αθήνας σημειώνεται ότι στη συνάντηση Φραγκογιάννη – Ακτσαπάρ με αντικείμενο τη θετική ατζέντα συνεργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο τα ζητήματα «για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο εμπόριο την οικονομία την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία και το περιβάλλον».

Επόμενο τραπέζι διαλόγου αναμένεται να είναι αυτό των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας, που θα στηθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, με την ευθύνη να έχουν τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών.

Ενώ ορόσημο χαρακτηρίζεται η 7η Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024