Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Στόχος των δύο χωρών η οικοδόμηση εμπιστοσύνης

Ελληνοτουρκικά: Στόχος των δύο χωρών η οικοδόμηση εμπιστοσύνης

Στόχος η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα δώσει το χώρο για τα επόμενα βήματα

Να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μην δημιουργήσουν προσδοκίες που θα μπορούσαν να διαψευστούν προσπαθούν Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της έναρξης του διαλόγου με την Τουρκία.

Στόχος όπως επιμένουν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης που θα δώσει το χώρο για τα επόμενα βήματα, εφόσον καταφέρει να διαλύσει την καχυποψία. Την ίδια στιγμή ωστόσο και η Άγκυρα δείχνει να θέλει να επιμείνει στο καλό κλίμα. Να το διατηρήσει και να το επεκτείνει.

Ο καλύτερος γείτονας

Με τούρκους αναλυτές να σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι ο «καλύτερος γείτονας της Τουρκίας», αφού είναι σαφές ότι δεν την απειλεί και δεν της δημιουργεί προβλήματα. Στη νέα εποχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων που δείχνει να είναι η φιλοδοξία των δύο πλευρών εχθρός είναι ο εθνικισμός, αλλά και η πολιτική σκοπιμότητα.

Δύο στοιχεία που έχουν κάνει το «συμβιβασμό» να θεωρείται λέξη με αρνητική φόρτιση και σχεδόν αδύνατο να γίνει αποδεκτός. Ωστόσο αυτή η αντίληψη είναι που πρέπει να καταρριφθεί για να προχωρήσει οποιασδήποτε διάλογος και να υπάρξει παράθυρο για λύση.

Συνέχεια του μορατόριουμ

Τουρκικές πηγές εκτιμούν ότι στις προθέσεις της Άγκυρας είναι να διατηρηθεί το άτυπο μορατόριουμ και να γίνουν βήματα που θα ισχυροποιούν την αντίληψη ότι το συμφέρον των δύο πλευρών είναι στη συνεργασία και όχι στην ένταση.

Τονίζουν δε ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, κυρίως μέσω της οικονομίας, αλλά και ζητημάτων που υπήρξαν αγκάθια στο παρελθόν είναι ιδιαίτερης σημασίας. Φέρνουν ως παράδειγμα το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τη μείωση των ροών σε Έβρο και νησιά με τη συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών να παραμένει υποδειγματική εδώ και μήνες.

Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συνέβησαν το 2020.

Μεγάλο ορόσημο παραμένει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει τον Δεκέμβριο

Στιγμιότυπα από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους

Εμπιστοσύνη και ΜΜΕ

Για τους τούρκους διπλωμάτες σημαντική στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης είναι και η στάση των ΜΜΕ και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αφού δημοσιεύματα και δηλώσεις μπορούν εύκολα να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ιδίως εάν κάποιος πολιτικός παρασυρθεί, εσκεμμένα ή μη και αποφασίσει να εκτροχιάσει την κατάσταση.

Η «πολεμική ρητορική» στα ελληνοτουρκικά άλλωστε πάντα κάνει «νούμερα» τόσο στην πολιτική όσο και στα ΜΜΕ. Με την ηρεμία και την επιμονή στην εποικοδομητική στάση σε συγκεκριμένες περιόδους να έχει ίσως και κόστος.

Διατήρηση χαμηλών τόνων

Στην Αθήνα περιμένουν να δουν αν η ρητορική Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς θα φέρει κάποια αλλαγή έναντι της Ελλάδας. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επαληθεύεται.

Με το χρόνο να παραμένει η μεγαλύτερη απόδειξη για πόσο μπορούν τα συνεχιστούν τα ήρεμα νερά ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και πόσο χρόνο και χώρο είναι διατεθειμένες οι δύο πλευρές να δώσουν στο διάλογο.

Οι ημερομηνίες

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται η συνάντηση για τη θετική ατζέντα των ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ, που θα προηγηθεί τελικά του πολιτικού διαλόγου και θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου, ενώ στις 17 θα ακολουθήσει η συνάντηση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Ακτσαπάρ. Με την αλλαγή να οφείλεται στο ότι η ΥΦΥΠΕΞ στις 16 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Αλβανία μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεγάλο ορόσημο παραμένει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο αναμένεται να υπογραφούν και συμφωνίες που θα φέρουν τα συμφέροντα των δύο πλευρών πιο κοντά. Με όλους να εύχονται ο καιρός στα ελληνοτουρκικά να παραμείνει αίθριος χωρίς «κεραυνούς» που μπορούν να κάψουν το διάλογο πριν καν ξεκινήσει.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024