Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας για ελληνοτουρκικά: «Το τανγκό θέλει δύο» - Αν η Τουρκία κατανοήσει τους κανόνες, υπάρχουν ευκαιρίες

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: «Το τανγκό θέλει δύο» – Αν η Τουρκία κατανοήσει τους κανόνες, υπάρχουν ευκαιρίες

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει πως υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να αποδεχθεί αν θέλει να πάει τα πράγματα μπροστά, τότε υπάρχουν τρομερές ευκαιρίες στον ορίζοντα.

Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Νίκου Δένδια κατά την ομιλία του στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit που οργανώνει ο ECONOMIST.

«Το τανγκό θέλει δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κληθείς να τοποθετηθεί για τις διεργασίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα όπως παρατήρησε ο κ. Δένδιας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του άλλαξε πορεία. «Θεωρούσαμε εξ αρχής ότι μια επανεκλογή του Ερντογάν δεν θα ήταν απαραίτητα κακή εξέλιξη και πράγματι βλέπουμε αλλαγή μετά το πέρας των εκλογών στην Τουρκία. Αντιμετωπίζουμε την τελευταία του θητεία, έχει μεγάλες φιλοδοξίες να φτάσει στο ίδιο ύψος με τον Ατατούρκ και ίσως πιο ψηλά και αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία να αφήσει τη σφραγίδα του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σχολίασε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αν η Τουρκία κατανοήσει πως υπάρχουν κανόνες τους οποίους θα πρέπει να αποδεχθεί αν θέλει να πάει τα πράγματα μπροστά, όπως το διεθνές δίκαιο και η εθνική κυριαρχία των γειτόνων της, τότε υπάρχουν τρομερές ευκαιρίες στον ορίζοντα.

«Αν ο πρόεδρος Ερντογάν και το τουρκικό κατεστημένο συνειδητοποιήσουν ότι για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες σε αυτό το παιχνίδι, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας, και κάθε συζήτηση πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το πλαίσιο και οι συμμετέχοντες πρέπει να σεβαστούν ότι η άλλη χώρα έχει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, η κυριαρχία δεν είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και στην Ευρώπη, τότε υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, εάν, βεβαίως καταλήξουμε σε ένα σημείο κοινής κατανόησης με την Τουρκία.

Ωστόσο, όπως ανέφερε αυτή η κατανόηση πρέπει να περιλαμβάνει και την επίλυση του Κυπριακού. «Αν αφήσουμε το Κυπριακό στην άκρη θα επιστρέψουμε και θα μολύνουμε αυτές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον», σημείωσε.

«Ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός στον 21ο αιώνα και συμπεριφορές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τη γεωπολιτική ισορροπία»

Νίκος Δένδιας

«Όμως, αν από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει ακόμα το όνειρο να γίνει ο τοπικός ηγεμόνας και απλά κερδίζει χρόνο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, τότε λυπάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα κάνουμε βήματα προς τα πίσω και θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση όπως αυτή που αντιμετωπίσαμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το 2020-2021. Αν έπρεπε να επιλέξω θα ήλπιζα ότι θα συμβεί το πρώτο και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για να επιλύσει τη διαφορά με την Τουρκία. Και όπως πάντα λέμε, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό», προσέθεσε.

Βαθύς προβληματισμός για την υπόθεση Μπελέρη

Η ειλικρινής συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και ο κοινός ευρωατλαντικός δρόμος είναι το μέλλον για τα Βαλκάνια, «την άμεση γειτονιά μας», στα οποία η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση και σπουδαιότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, ως προς τις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να βοηθήσει το σύνολο των Βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ «και ήδη το κατόρθωσε στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας».

Αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την αλβανική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι «οι επαναλαμβανόμενες απορρίψεις των αιτημάτων του δημοκρατικά εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, για αποφυλάκιση προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέου Δημάρχου Χιμάρας, προκαλούν βαθύ προβληματισμό» στην Αθήνα.

«Ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός στον 21ο αιώνα»

«Ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός στον 21ο αιώνα και συμπεριφορές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τη γεωπολιτική ισορροπία και σταθερότητα και διαταράσσουν τα συμπεφωνημένα σύνορα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές», επισήμανε ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλες δυνάμεις, σε αναθεωρητικές δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα μιας ιστορικά ευαίσθητης περιοχής», είπε αναφερόμενος και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αλλάζει η θερμοκρασία στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα καταλάβει πως είναι και προς το δικό του συμφέρον να επιστρέψει στην πολιτική της καλής γειτονίας», υπογραμμίζοντας ως θετική εξέλιξη το καλό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα μετά τις εκλογές στις δύο χώρες.

Για την Ευρώπη, ο ίδιος παρατήρησε ότι έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο μέσα από διαδοχικές κρίσεις που την έκαναν ισχυρότερη, ωστόσο, στάθηκε στις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος. Αναφερόμενος στα ρίσκα από την αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας, τόνισε τη σημασία μιας ισχυρής Ευρώπης ως παράγοντα σταθερότητας στη διεθνή σκηνή.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε προκλήσεις που αφορούν στο αναπτυξιακό μοντέλο, τη διεύρυνση της Ένωσης και το μεταναστευτικό. Επικαλέστηκε εξάλλου πρόσφατο δημοσίευμα του Economist για να καταδείξει ότι η γερμανική οικονομία είναι σήμερα ο ασθενής της Ευρώπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όταν η Γερμανία φτερνίζεται, η Ευρώπη κρυώνει».

Παρόμοια παρατήρηση έκανε και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Γουές Μίτσελ σημειώνοντας πως «η θερμοκρασία αλλάζει στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», εκφράζοντας την άποψη ότι σε αυτήν τη φάση διαμορφώνεται ένας οδικός χάρτης για μια θετική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, διέκρινε «έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ο κ. Μίτσελ επεσήμανε ότι η Τουρκία χρειάζεται σήμερα μια διαφορετική οικονομική και εξωτερική πολιτική, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η χώρα κινείται πλέον προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος στάθηκε στην ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση, σχολιάζοντας ότι η χώρα διαδραματίζει σήμερα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, σχολιάζοντας ότι μια ειρηνική ΝΑ Μεσόγειος αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Πρόσθεσε δε ότι η αμερικανική προσέγγιση δεν αναμένεται να μεταβληθεί όποιο και αν θα είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024