Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα κτίρια του Τόκιο έγιναν μινιατούρες

Τα κτίρια του Τόκιο έγιναν μινιατούρες

Ο Christopher Robin Nordström δημιουργεί μινιατούρες κτιρίων του Τόκιο, ταξιδεύοντας τους «θεατές» στη μαγική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Ο καλλιτέχνης Christopher Robin Nordström θεώρησε ότι είχε εγκαταλείψει το ενδιαφέρον του για τις μινιατούρες στα εφηβικά του χρόνια, αλλά 20 χρόνια αργότερα, επανήλθε με μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πάθος της παιδικής του ηλικίας. Aπό το 2018, «ο γέννημα θρέμμα» του Södermalm, του νότιου νησιού της Στοκχόλμης στη Σουηδία, αναδημιουργεί επιμελώς κτίρια από το Τόκιο της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει σειράς που ονομάζει TokyoBuild.

«Πρόκειται περί αρχιτεκτονικής. Αν κάποιος είναι από τη Σκανδιναβία, όπως εγώ, τη βρίσκει πολύ συναρπαστική», δήλωσε ο Nordström στο Hyperallergic. «Η κοινότυπη, σχεδόν λησμονημένη αρχιτεκτονική, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».

Παρά τα λουστραρισμένα, άρτια και συχνά ευφάνταστα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη κατασκευή μινιατουρών, τα έργα του Nordström αναδεικνύουν ένα διαφορετικό είδος ικανοτήτων: μια καλλιτεχνική «ματιά» όσον αφορά την αναπαράσταση της αταξίας του δομημένου περιβάλλοντος σε μικροκλίμακα.

Ο Nordström δημιουργεί συναρπαστικά έργα – ή «πορτρέτα», όπως τα αποκαλεί – συμπεριλαμβάνοντας τα αληθινά στοιχεία της ζωής, όπως σκουριασμένες μεταλλικές κατασκευές αλλά και αντικείμενα κατεστραμμένα από το νερό.

Photo: Christopher Robin Nordström

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η μαγεία των μινιατουρών έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να απεικονίζουν αρχιτεκτονικά πρότυπα και όχι να ενσωματώνουν ανιαρά και βαρετά στοιχεία όπως οι αγωγοί θέρμανσης και τα υδραυλικά συστήματα που λειτουργούν. Όμως, ο Nordström δημιουργεί συναρπαστικά έργα – ή «πορτρέτα», όπως τα αποκαλεί – συμπεριλαμβάνοντας τα αληθινά στοιχεία της ζωής, όπως σκουριασμένες μεταλλικές κατασκευές αλλά και αντικείμενα κατεστραμμένα από το νερό.

Οι ιστορίες που αφηγείται ο Nordström είναι πολύ πιο χαλαρές από τις σκηνές δράσης των sci-fi ταινιών

«Μου αρέσουν τα σπίτια που έχουν επισκευαστεί, που έχουν επεκταθεί, κ.λπ.», δήλωσε ο Nordström.» Αυτό ακριβώς είναι που θέλω να προβάλλω με τα πορτρέτα μου – τη ζωή των κατοικιών και το πώς παρακμάζουν και μερικές φορές ξεψυχούν».

Star Wars & μινιατούρες

Παρόλο που ο ίδιος χαρακτηρίζει το Τόκιο ως «κοντινότερο τοπίο» σε σχέση με αυτά του Star Wars ή του Blade Runner, οι ιστορίες που αφηγείται ο Nordström είναι πολύ πιο χαλαρές από τις σκηνές δράσης των sci-fi ταινιών.

Photo: Christopher Robin Nordström

Οι ετοιμόρροπες πινακίδες, οι φθαρμένες τέντες, οι σκουριασμένες εγκαταστάσεις και οι ξεθωριασμένες προσόψεις δεν είναι εικόνες του μέλλοντος, αλλά του παρόντος και αιωρούνται ως κατάλοιπα του παρελθόντος.

Ο Nordström αξιοποιεί την κατάρτιση του στις εικαστικές τέχνες και ατον σχεδιασμό προϊόντων προκειμένου να δουλεύει ως ανεξάρτητος σχεδιαστής για καταστήματα λιανικής πώλησης ενώ παράλληλα κατασκευάζει μοντέλα και μινιατούρες ως ένα είδος παράλληλης απασχόλησης.

Αυτή την περίοδο φοιτά στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τέχνης της Στοκχόλμης και έχει αρχίσει να εκθέτει έργα που έχουν εννοιολογική φιλοσοφία και ενίοτε αφορούν μινιατούρες. Τα έργα μινιατούρας τον γοητεύουν λόγω της πρόκλησης και των απαιτούμενων δεξιοτήτων και υπομονής.

Photo: Christopher Robin Nordström

Γωνιακά σπίτια ή κατεδαφισμένες δομές

Ο Nordström αντλεί την έμπνευσή από τις «βόλτες» που κάνει, πολλές φορές χρησιμοποιώντας τα Google Μaps, τα οποία τον οδηγούν σε σημεία με γωνιακά σπίτια ή κατεδαφισμένες δομές. Οι κατασκευαστικές μέθοδοι που εφαρμόζει είναι ποικίλες, συμπεριλαμβανομένης της τρισδιάστατης εκτύπωσης, της φωτοχάραξης και της σμίλευσης.

«Ένας από τους στόχους μου με αυτά τα έργα είναι να κάνω τους παρατηρητές να νιώθουν ότι βρίσκονται κάπου αλλού», δήλωσε ο Nordström. «Να τους παρασύρω σε έναν κόσμο στον οποίο είτε δεν έχουν βρεθεί, είτε ενδεχομένως να τους κάνω να επιστρέψουν σε ένα μέρος στο οποίο έχουν ξανά υπάρξει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης.

*Με πληροφορίες από: Hyperallergic | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Christopher Robin Nordström

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024