Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λωρίδα της Γάζας: Τα αρτοποιεία ξεμένουν από ψωμί, «στερεύει» και το νερό

Λωρίδα της Γάζας: Τα αρτοποιεία ξεμένουν από ψωμί, «στερεύει» και το νερό

Το απόλυτο «όπλο» της πείνας και της δίψας επιλέγει να δοκιμάσει το Ισραήλ απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες

Καθώς ο ανηλεής ισραηλινός βομβαρδισμός εντάθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, το Σάββατο, τα αρτοποιεία ξέμειναν από ψωμί, το πόσιμο νερό ήταν ελλιπές και οι διακοπές ρεύματος άφηναν οικογένειες χωρίς φορτισμένα τηλέφωνα, με τους συγγενείς των εκτοπισμένων να μην μπορούν να πληροφορηθούν εάν τα συγγενικά τους πρόσωπα κατάφερταν  να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τις πιο βόρειες περιοχές όπου επίκειται η εισβολή των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ.

«Υπάρχει μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, κρίση τροφίμων, κρίση νερού, μια κρίση των πάντων», είπε ο Eyad Abu Mutlaq, 45 ετών, στη Καν Γιουνίς στη νότια Γάζα, μια περιοχή που κατακλύζεται από χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν το βορρά υπό το φόβο μιας ισραηλινής εισβολής.

«Μόνο ο Θεός μπορεί να το λύσει», όπως είπε, αφού επισκέφτηκε τέσσερα αρτοποιεία της πόλης όπου αντίκρυσε μεγάλες ουρές ή έλλειψη προϊόντων.

Ο τεράστιος όγκος ανθρώπων που έφτασαν στη νότια Γάζα αφού το Ισραήλ διαμήνυσε την Παρασκευή ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα, έχει οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις βασικών αγαθών πολύ περισσότερο δε που η περιοχή ήταν ήδη πιεσμένη όσον αφορά στην τροφοδοσία της σε βασικούς πόρους για την επιβίωση των ανθρώπων.

Οι κάτοικοι της Γάζας δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά

Προειδοποίηση ΟΗΕ για ανθρωπιστική καταστροφή

Τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν το Ισραήλ να «αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, μια λωρίδα γης με 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν «στριμωγμένοι» ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στην απάντησή του στην καταστροφική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από τη Γάζα, το Ισραήλ έχει επιβάλει «ολικό αποκλεισμό» σταματώντας τις προμήθειες τροφίμων και διακόπτοντας την ηλεκτρική ενέργεια στη Γάζα. Μια εβδομάδα αφότου ξεκίνησε αυτή την πολιτική η οποία έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και πολιτικές ηγεσίες κρατών, τα καταστήματα ξεμένουν από πολλά είδη.

«Έψαχνα για βασικά τρόφιμα, αυγά, ρύζι, κονσέρβες, ακόμη και γάλα για τα παιδιά και δεν τα βρήκα», είπε η Um Salem κάτοικος της Καν Γιουνίς. «Έτσι μας πολεμά το Ισραήλ, μέσω της πείνας των παιδιών μας. Είτε σκοτώνουν παιδιά με βόμβες είτε σύντομα από την πείνα».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024