Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πού είναι η ανθρωπότητα; - Η πεθερά του Σκωτσέζου πρωθυπουργού στέλνει βίντεο αγωνίας από τη Γάζα

Πού είναι η ανθρωπότητα; – Η πεθερά του Σκωτσέζου πρωθυπουργού στέλνει βίντεο αγωνίας από τη Γάζα

Η Ελίζαμπεθ Ελ-Νάκλα ταξίδεψε από την Σκωτία την περασμένη εβδομάδα για να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Γάζα, όπου παραμένη εγκλωβισμένη λόγω του πολέμου της Χαμάς με το Ισραήλ

Η πεθερά του πρωθυπουργού της Σκωτίας, η οποία είναι παγιδευμένη στη Γάζα, διερωτήθηκε «πού είναι η ανθρωπιά», καθώς περιέγραφε τις συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα που δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από έναν οικισμό στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, η Ελίζαμπεθ Ελ-Νάκλα εκλιπαρούσε για βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πού είναι οι καρδιές των ανθρώπων στον κόσμο, για να αφήνουν αυτό να συμβαίνει σε αυτή την εποχή;».

Η Ελ-Νάκλα, μητέρα της συζύγου τού Χάμζα Γιούσαφ, είχε ταξιδέψει από το σπίτι της στη Σκωτία την περασμένη εβδομάδα, για να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Γάζα μαζί με τον σύζυγό της, Μαγκέντ. Το ζευγάρι έχει εγκλωνιστεί από τότε που το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα, ως απάντηση στη φονική επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Πού είναι οι καρδιές των ανθρώπων στον κόσμο, για να αφήσουν να συμβεί αυτό στην εποχή μας;»

Το Ισραήλ έχει δώσει διορία 24 ωρών στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση, ενώ η Χαμάς καλεί τους ανθρώπους να παραμείνουν στις εστίες τους.

«Πού είναι η ανθρωπιά; – Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει, αντίο»

Μιλώντας από την Ντέιρ αλ-Μπάλα, περίπου 10 μίλια νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, η Ελ-Νάκλα είπε ότι αυτό το βίντεο θα είναι το τελευταίο της, προσθέτοντας πως «όλοι από τη Γάζα κινούνται προς τα εκεί όπου βρισκόμαστε».

«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό – και εξακολουθούν να τους βομβαρδίζουν καθώς φεύγουν. Πού θα τους βάλεις; Αλλά η σκέψη μου είναι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο νοσοκομείο δεν μπορούν να εκκενωθούν. Πού είναι η ανθρωπιά; Πού είναι οι καρδιές των ανθρώπων στον κόσμο, για να αφήσουν να συμβεί αυτό στην εποχή μας; Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει, αντίο», λέει σπαραχτικά στο βίντεο.

Με μια ανάρτηση, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιούσαφ, αναδημοσιεύει το βίντεο της πεθεράς του και τονίζει:

«Αυτή είναι η Ελίζαμπεθ Ελ-Νάκλα. Είναι η πεθερά μου. Συνταξιούχος νοσοκόμα από το Νταντί της Σκωτίας. Αυτή, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα, δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς. Της έχουν πει να φύγει από τη Γάζα, αλλά, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, είναι παγιδευμένη και δεν έχει πού να πάει».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει τον τερματισμό της συλλογικής τιμωρίας»

Η ισραηλινή εντολή εκκένωσης καλύπτει μια περιοχή που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιθάλπει πάνω από 6.000 τραυματίες και δύο μεγάλους καταυλισμούς προσφύγων. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την εντολή ως «καταστροφική».

Μεταξύ των πρώτων που σχολίασαν το βίντεο της Ελ-Νάκλα ήταν η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία δήλωσε: «Η καρδιά μου ραγίζει για τον λαό του Ισραήλ και για όλους τους αθώους πολίτες στη Γάζα, που πληρώνουν επίσης το τίμημα των τρομακτικών τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς.

»Πιο κοντά στο σπίτι μου, οι σκέψεις μου είναι με τους φίλους μου Νάντια και Χάμζα και την οικογένειά τους, καθώς και με την πολύτιμη εβραϊκή κοινότητα της Σκωτίας, σε αυτές τις αφάνταστα φρικτές στιγμές».

Ο Γιούσαφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει δράση»: «Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η εντολή για τη μετακίνηση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα σε 24 ώρες θα οδηγήσει σε ‘καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες’. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση και να απαιτήσει τον τερματισμό της συλλογικής τιμωρίας. Αρκετά. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τον θάνατο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024