Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Να αλλάξει πορεία η περιφέρεια Θεσσαλίας - Σοβαρές ευθύνες του Αγοραστού για τις πλημμύρες

Φάμελλος: Να αλλάξει πορεία η περιφέρεια Θεσσαλίας – Σοβαρές ευθύνες του Αγοραστού για τις πλημμύρες

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε σε υπερψήφιση του Δημήτριου Κουρέτα στις επερχόμενες εκλογές

Την αναγκαιότητα να αλλάξει πορεία η περιφέρεια Θεσσαλίας με την εκλογή του Δημήτρη Κουρέτα στις εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος.

«Πρώτα από όλα πρέπει να προτρέψουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Καλούμε λοιπόν όλες και όλους, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να είναι όλες και όλοι, παρούσες και παρόντες στις κάλπες την Κυριακή και να μην αφήσουμε σε άλλους να αποφασίσουν για εμάς. Ειδικότερα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει μαζί με άλλους πολιτικούς χώρους την αυτοδιοικητική παράταξη του κ. Κουρέτα. Θέλω λοιπόν να τονίσω την αναγκαιότητα να αλλάξει πορεία και άρα περιφερειακή Αρχή η Θεσσαλία. Ο κ. Αγοραστός έχει σοβαρότατες ευθύνες και για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες αλλά και για την υποχώρηση αναπτυξιακών και κοινωνικών δεικτών στην περιφέρεια κατά τη διάρκεια της θητείας του», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ζυγός» Τρικάλων.

«Ο Κώστας Αγοραστός κάλυψε την κυβερνητική αβελτηρία και ανεπάρκεια»

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, «ο κ. Αγοραστός είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) και των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ». Όπως είπε, «αυτός ο σχεδιασμός είχε εγκριθεί και είχε κατατεθεί και στην Ευρώπη το 2017 και το 2018 και είχε ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προχώρησε όμως στη Θεσσαλία με ευθύνη του κ. Αγοραστού που είχε και τότε διαφωνήσει και δεν στήριζε τον σχεδιασμό».

Ακολούθως επικεντρώθηκε σε τρία σημεία της πολιτικής του Κώστα Αγοραστού. «Πρώτον, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού των ΣΔΛΑΠ και ΣΔΚΠ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν που ξεκλείδωσε τη χρηματοδότηση για έργα διαχείρισης των υδατικών πόρων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προ του 2015 ήταν υπεύθυνες που δεν μπορούσαμε να αντλήσουμε πόρους από την ΕΕ. Δεύτερον, ακόμη και αν ευθύνεται η κυβέρνηση και όχι η περιφερειακή διοίκηση για την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία, ο κ. Αγοραστός πρέπει να καταψηφιστεί ως ο υποψήφιος που έχει τη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τρίτον, ακόμη και αν ευθύνεται η κεντρική διοίκηση και όχι η περιφέρεια τίθεται το ερώτημα, πότε αντιτέθηκε ή έθεσε σχετικό ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο ο κ. Αγοραστός; Πότε διαμαρτυρήθηκε ή πότε διεκδίκησε έργα για τη Θεσσαλία; Ο κ. Αγοραστός κάλυψε την κυβερνητική αβελτηρία και ανεπάρκεια, όπως έκανε το ίδιο για αυτόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Αξιόλογο βιογραφικό ο Δημήτρης Κουρέτας»

Χαρακτήρισε «ακραίο και εξοργιστικό τον εκβιασμό του κ. Αυγενάκη προς τους πολίτες της Θεσσαλίας ο οποίος συνέδεσε την πληρωμή των αποζημιώσεων που οφείλει να δώσει το κράτος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με την επανεκλογή του κ. Αγοραστού». Όπως υπογράμμισε «το περιστατικό αυτό εκβιασμού έθεσε και ο ευρωβουλευτής μας, Στέλιος Κούλογλου, με ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση εκβιάζει τους πολίτες της Θεσσαλίας για να κρύψει τη δική της ανεπάρκεια, η οποία ακόμη και την τελευταία στιγμή δεν έκανε κάτι παρότι γνώριζε ποιες περιοχές θα πλημμυρίσουν».

Στη συνέχεια Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα για την περιφέρεια Θεσσαλίας. «Ο κ. Κουρέτας έχει ένα πολύ αξιόλογο βιογραφικό, είναι ένας άνθρωπος που υπηρετεί και σέβεται την επιστήμη, μία υποψηφιότητα που μπορεί να δώσει μία αυτοδιοικητική ανεξάρτητη νότα στην Περιφέρεια, που θα είναι δηλαδή περιφερειάρχης για το συμφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι για το Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο κ. Κουρέτας αξίζει να δοκιμαστεί και να κριθεί από τους πολίτες της Θεσσαλίας. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βάλαμε στην άκρη το κομματικό συμφέρον και κάναμε υπερβάσεις για να στηρίξουμε κοινό υποψήφιο με άλλες προοδευτικές δυνάμεις».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε απάντηση του κ. Βορίδη σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποδεικνύει ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά την επίσκεψη-σόου το κ. Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, η κυβέρνηση δεν έχει διεκδικήσει πρόσθετη βοήθεια, χρηματοδότηση από την ΕΕ μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία». «Μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τι έγινε με το φράγμα Νεοχωρίου

Ερωτηθείς από ακροατή για δέσμευσή του στο παρελθόν, όντας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκλήρωση του φράγματος Νεοχωρίου απάντησε πως «το έργο αυτό δεν ωρίμασε και για αυτό έχει ευθύνη και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Πηγαίνω συχνά στη Φαρκαδόνα και συζητάω για αυτά τα ζητήματα αλλά δυστυχώς δεν έχει ωριμάσει ακόμη αυτό το έργο. Το ίδιο έχει συμβεί και με τα φράγματα στα Τέμπη, στα Φάρσαλα , στην Πύλη και στην Αγιά, δεν αφορά δυστυχώς μόνο μία περιοχή. Τα μοναδικά έργα που ωρίμασαν ήταν των δήμων Κιλελέρ και Λάρισας που εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε κάνει μία συμφωνία. Ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και εγώ ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχαμε κάνει μία συμφωνία και είχαμε δεσμευτεί για 1 δισ. ευρώ έργα για τη Θεσσαλία. Είχαμε δεσμευτεί ότι όσο ωριμάζουν τα έργα απελευθερώνονται ευρωπαϊκοί πόροι που ήταν «κλειδωμένοι» επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν μπορούν λοιπόν να μάς κουνάν το δάχτυλο κάποιοι, όπως έκανε πρόσφατα ο κ. Αγοραστός, για πέντε χρόνια πριν. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια;».

Σημείωσε επίσης ότι, ανάλογα με το αν είναι έργα ορεινής υδρονομίας ή μεγάλα φράγματα, τα αντιπλημμυρικά έργα χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, μελετών και κατασκευής. «αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε μία θητεία της αυτοδιοίκησης. Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Θεσσαλίας άρα μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα».

«Σε έναν χρόνο από τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι έτοιμος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές»

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι πολύ ανησυχητικό το μεγάλο ποσοστό της αποχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πως φανερώνει ένα έλλειμμα της πολιτικής εν γένει. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «αφορά σε μεγάλο βαθμό τους νέους ανθρώπους που υιοθετούν λογικές ότι τίποτε δεν αλλάζει και ότι όλοι ίδιοι είναι. Αυτές οι λογικές όμως συμφέρουν το σύστημα εξουσίας για να κάνει κουμάντο, για να εκλέγονται αρεστοί και να διοικείται η χώρα με συμφέροντα και εξυπηρετήσεις. Δεν είναι όμως αυτό η πολιτική».

Κληθείς να σχολιάσει τέλος τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «η κατάσταση προφανώς δεν είναι εύκολη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχει υποστεί δύο πολύ σκληρές ήττες, υπήρξε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έχει βιώσει την σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Είναι προφανές ότι αυτά τα δεδομένα έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ανησυχία και αγωνία. Παρόλα αυτά εδώ και τρεις μήνες προχωρήσαμε στο Συνέδριο, στην Κεντρική Επιτροπή και ασκήσαμε με επάρκεια αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή. Προφανώς υπήρχαν αντιπαρατιθέμενες υποψηφιότητες στην εκλογή προέδρου. Υπάρχει λοιπόν ακόμη αγωνία και ανησυχία, διαφορετικές προσεγγίσεις. Είμαστε ακόμη βέβαια στην αρχή και υπολείπονται αρκετά ακόμη βήματα για την επανεκκίνηση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχουμε μπροστά μας σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής, έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο. Είμαστε ένα κόμμα με δημοκρατικές αρχές και κανείς δεν έχει διάθεση να παραβιάσει το καταστατικό μας. Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά. Γιατί η εκλογή νέας ηγεσίας δεν φτάνει, χρειάζονται νέα όργανα, νέα πολιτική πρόταση. Χρειάζεται ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι παρών στην αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, κοντά στη ζωή των πολιτών. Σε έναν χρόνο από τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι έτοιμος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να υπηρετούμε την ενότητα και τη συλλογικότητα γιατί ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να υπηρετούμε τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024