Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Wall Street: Η IΡΟ της Birkenstock «κλάταρε»

Wall Street: Η IΡΟ της Birkenstock «κλάταρε»

Την ίδια στιγμή οι μετοχές των ειδών πολυτελείας πέφτουν και η Qantas αντιμετωπίζει την οργή αρχών και επενδυτών

Το IPO της Birkenstock είναι μια αποτυχία. Οι επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν ένα χτύπημα στα λιτά σανδάλια, παρά την μόδα των ταινιών Barbie και τις προσπάθειες των εμβληματικών επενδυτών να στηρίξουν τη συμφωνία. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματευόταν σε έα σημείο στα 41 δολ. ανά μετοχή, μια έκπτωση μεγαλύτερη από 10% στην τιμή ανοίγματος των 46 δολ..

Ο ιδιοκτήτης της Birkenstock, Λ. Κάτερτον, περίμενε τα πράγματα να είναι πιο εύκολα αφότου η Oddity Tech εισήχθη τον Ιούλιο με άνοδο 40%. Ο κατασκευαστής σανδαλιών εξασφάλισε την υποστήριξη του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, μεταξύ άλλων, και τιμολόγησε προσεκτικά τη συμφωνία στη μέση τιμή εύρους. Ωστόσο, το συγκυρία δεν ήταν ιδανική. Η επιχείρηση Birkenstock είχε πολλαπλάσιο του 19 φορές EBITDA, πολύ υψηλότερο από αυτό των ευρωπαϊκών ομίλων πολυτελείας.

Οι φιλοδοξίες της ως προς τις τιμές ήταν πάντα αμφισβητήσιμες, όπως και η απόφαση να εγκαταλείψει την Ευρώπη για τη Νέα Υόρκη. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι οι μετοχές της LVMH υποχώρησαν την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο λόγω της βραδύτερης αύξησης των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο, η οποία παρέσυρε επίσης τους ανταγωνιστές Compagnie Financiere Richemont και Kering.

Τα προβλήματα για το αφεντικό της Birkenstock δεν τελειώνουν εκεί. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον CEO της LVMH Μπερνάρ Αρνό, του οποίου η οικογενειακή εταιρεία έχει δεσμευτεί να αγοράσει έως και 325 εκατομμύρια δολάρια μετοχών. Και αν τα δεινά των μετοχών της πρώτης ημέρας εμμείνουν, ίσως ένας μνηστήρας «πατήσει» σύντομα την Birkenstock.

Τα έσοδα από παγκόσμια ΙΡΟ σε ελεύθερη πτώση

Ήσυχη πολυτέλεια

Οι μετοχές πολυτελείας φαίνονται λιγότερο λαμπερές. Αυτό είναι το μήνυμα από τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου του γαλλικού ομίλου LVMH την Τρίτη, τα οποία έδειξαν ότι τα έσοδα τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν μόλις κατά 9% σε ετήσια βάση, μια αισθητή επιβράδυνση από την ανάπτυξη 17% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα έριξαν τη μετοχή της LVMH κατά 6% την Τετάρτη και παρέσυραν τους αντιπάλους Richemont και Kering, οι οποίοι επίσης υποχώρησαν περίπου 3%.

Τα προβλήματα του CEO Μπερνάρ Αρνό μπορεί να επιδεινωθούν. Αν και η αύξηση των πωλήσεων σε Κινέζους καταναλωτές έφτασε το 40% σε ετήσια βάση, η συνολική ανάπτυξη της περιοχής της Ασίας εκτός της Ιαπωνίας επιβραδύνθηκε στο 11% από 34% το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό μπορεί να εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για μια συνολική επιβράδυνση της εταιρείας στην οποία ανήκουν οι Louis Vuitton και Christian Dior. Οι εταιρείες πολυτελείας απολάμβαναν ανοδικές αποτιμήσεις λόγω της αντίληψης ότι οι πελάτες τους είναι πιο ανθεκτικοί απέναντι στον πληθωρισμό. Αλλά αυτό αλλάζει. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων μειώθηκε από 62,9 εκατομμύρια στο τέλος του 2021 σε 59,4 εκατομμύρια στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πλούτου της UBS. Και η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και μια πιθανή ύφεση των ΗΠΑ καθιστούν το μέλλον τους ακόμη πιο αβέβαιο.

Η LVMH φαντάζει φθηνή έναντι των ανταγωνιστών

Η LVMH συναλάσσεται κάτων από το δεκαετές μέσο επίπεδο της

Πηγή: ΟΤ 

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024