Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Birkenstock: Τα χίπικα σανδάλια που πάνε να τινάξουν την Wall Street στον αέρα

Birkenstock: Τα χίπικα σανδάλια που πάνε να τινάξουν την Wall Street στον αέρα

Η ιστορία και το μυστικό της επιτυχίας τους

Στα βάθη των αιώνων χάνεται η ιστορία της Birkenstock κάτι που δεν το συναντάμε συχνά σε brands που επιβιώνουν μέχρι τις ημέρες μας!

Πριν από τα Ugg, Crocs, Hasbeebs και Fitflop, υπήρχε το Birkenstock. Με το σλόγκαν «Αντιγράφεται συχνά, αλλά ποτέ δεν είναι ισάξιο», η γενεαλογία της ιστορικής επωνυμίας ανάγεται σε δύο αιώνες.

Τα πρώτα σανδάλια βγήκαν στην αγορά το 1963.

Οι ρίζες της εταιρείας χρονολογούνται από το 1774, όταν ο τσαγκάρης Γιόχαν Άνταμ Μπίρκενστοκ ίδρυσε μια μικρή εταιρεία στη Φρανκφούρτη, στις όχθες του ποταμού Μάιν. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η εταιρεία μετακόμισε στο Μπαντ Χόνεφ της Ρηνανίας. Η σημερινή επίσημη έδρα βρίσκεται στον ειδυλλιακό οικισμό  Λιντς, στις όχθες του Ρήνου.

Τα πρώτα σανδάλια βγήκαν στην αγορά το 1963. Αρχικά οι καλύτεροι πελάτες ήταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που διένυαν πολλά χιλιόμετρα στους διαδρόμους των κλινικών και των ιατρείων. Στη συνέχεια, υποστηρικτές του περιβαλλοντικού κινήματος και οι χίπις έκαναν μια βόλτα στον πολύχρωμο κόσμο τους με τα σανδάλια τους.

Tα σανδάλια διαθέτουν ορθοπεδικό σχήμα και συχνά είναι άκαμπτα στην αρχή πριν μαλακώσουν καθώς διαμορφώνονται στο σχήμα του ποδιού του χρήστη. Λέγεται ότι βοηθούν ιδιαίτερα στον πόνο στα πόδια χάρη στο υποστηρικτικό τους τόξο.

Εκτός από σανδάλια, η Birkenstock πουλάει σήμερα παπούτσια, κάλτσες, ζώνες, τσάντες, φυσικά καλλυντικά και, τελευταία, ακόμη και ορθοπεδικά κρεβάτια.

Μέχρι σήμερα, είναι λιγότερο η αισθητική που διακρίνει τα προϊόντα της μάρκας. Σημασία έχουν κυρίως τα πρακτικά πλεονεκτήματά τους.

Τα Birkenstock εξελίχθηκαν από προϊόν των χίπις σε αγαπημένα υποδήματα των hipster και προκαλούν πλέον το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών στον τομέα των ειδών πολυτελείας πολυτελείας.

Πριν από δύο χρόνια ο γαλλικός οίκος LVMH, με μάρκες όπως Louis Vuitton και Christian Dior, απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία μέσω της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων L Catterton. Η εκτιμώμενη αξία της Birkenstock εκείνη την εποχή ήταν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

H Birkenstock μπαίνει στη Wall Street

Τους όρους της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς ανακοίνωσε η Birkenstock, η γερμανική εταιρεία κατασκευής υποδημάτων η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει έως και 1,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ εισερχόμενη στη Wall Street.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική εταιρεία κατασκευής υποδημάτων διαθέτει 10,75 εκατομμύρια νέες μετοχές προς 44 έως 49 δολάρια ΗΠΑ η κάθε μία. Ο κύριος μέτοχός της, η ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων L Catterton, προσφέρει 21,51 εκατομμύρια μετοχές στην ίδια τιμή.

Το νορβηγικό κρατικό ταμείο και η Durable Capital Partners LP του βετεράνου της T Rowe Price Group Inc, Henry Ellenbogen, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών ύψους έως και 300 εκατ. δολαρίων συνολικά. Η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου του δισεκατομμυριούχου προέδρου της LVMH Bernard Arnault, η οποία έχει ήδη επενδύσει στην Birkenstock, μπορεί να αγοράσει μετοχές αξίας έως και 325 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Η Birkenstock σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την προσφορά για την αποπληρωμή του χρέους. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η εταιρεία σχεδιάζει να τιμολογήσει την προσφορά στις 10 Οκτωβρίου και να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση στις 11 Οκτωβρίου, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024