Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεσανατολικό: Ανησυχεί για κλιμάκωση ο Σολτς - Ζητά την προστασία των «εβραίων συμπολιτών μας»

Μεσανατολικό: Ανησυχεί για κλιμάκωση ο Σολτς – Ζητά την προστασία των «εβραίων συμπολιτών μας»

Τη στήριξη των Γερμανών ζήτησε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς «ώστε να εγγυηθούμε όλοι την ασφάλεια των εβραίων συμπολιτών μας» και εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Liesa Johannssen) επανέλαβε την υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Σολτς ζήτησε επίσης τη στήριξη των ανθρώπων στη Γερμανία, «ώστε να εγγυηθούμε όλοι την ασφάλεια των εβραίων συμπολιτών μας».

«Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή»

«Είναι τρομερό να βλέπει κανείς πώς σκοτώνονται άνθρωποι, πώς ταπεινώνονται, πώς οι απαχθέντες συνεχίζουν να ταπεινώνονται και να απειλείται η ζωή τους (…) Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ.

»Η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της (…) Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή και είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του αργά χθες (Τετάρτη) το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Και αναφέρθηκε σε «εκτεταμένες διπλωματικές προσπάθειες», μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σήμερα ο Ολαφ Σολτς υποδέχεται τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος κατά το παρελθόν διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Χαμάς, ενώ χθες είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, και προσεχώς θα μιλήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για το θέμα των ομήρων, ο κ. Σολτς τόνισε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν πρέπει να είναι πολύ διακριτικές και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των απαχθέντων βρίσκονται και γερμανοί υπήκοοι.

Απευθύνθηκε δε στους πολίτες της Γερμανίας και, υπό το φως των εκδηλώσεων υποστηρικτών της Χαμάς, ζήτησε τη βοήθειά τους: «Ζητώ τη στήριξη των πολιτών ώστε όλοι μαζί να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εβραίων συμπολιτών μας και να σταθούμε στο πλευρό τους με αλληλεγγύη», τόνισε, προσθέτοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Το κράτος θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των παραβατών, επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι τα εβραϊκά ιδρύματα θα προστατεύονται από τις αρχές. «Είναι αρκετά «πικρό» το γεγονός ότι πρέπει να προστατεύονται, αλλά το κράτος θα το κάνει», είπε.

Για το μεταναστευτικό

Στην ίδια συνέντευξη ο καγκελάριος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, παραδεχόμενος ότι πλέον «έρχεται υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων». «Είναι πρόκληση το γεγονός ότι έρχονται τόσοι πολλοί στη Γερμανία παράτυπα», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ μιας περισσότερο περιοριστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες.

Νωρίτερα χθες ο κ. Σολτς είχε προσκαλέσει τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς σε συνάντηση για αύριο (Παρασκευή), με αντικείμενο τη μεταναστευτική πολιτική, μαζί με τους εκπροσώπους των κρατιδίων.
Ο Ολαφ Σολτς τόνισε ακόμη την ανάγκη η αυστηρότητα στη διαχείριση της μετανάστευσης να διέπεται από μέτρο. «Να εφαρμόσουμε ό,τι είναι απαραίτητο (…) Να είμαστε αυστηροί και ξεκάθαροι, χωρίς όμως να βγάζουμε και αφρούς από το στόμα», είπε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλείς χώρες προέλευσης, αναφερόμενος ειδικά στη Μολδαβία και στη Γεωργία, οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024