Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίκτορ Χάρα: Συνελήφθη Χιλιανός απόστρατος για τη δολοφονία του τραγουδιστή

Βίκτορ Χάρα: Συνελήφθη Χιλιανός απόστρατος για τη δολοφονία του τραγουδιστή

Συνελήφθη πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του

Την σύλληψη ενός πρώην αξιωματικού του χιλιανού στρατού ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές. Ο λόγος για τον Πεδρο Μπαριέντος που καταζητείται στη Χιλή για τον βασανισμό και την δολοφονία του Χιλιανού λαϊκού τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα σε αθλητικό στάδιο της Χιλής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο τραγουδιστής και άλλοι αντιφρονούντες είχαν κρατηθεί στο αθλητικό στάδιο μετά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 που ανέτρεψε τον πρόεδρο της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε και οδήγησε τον στρατηγό Πινοσέτ στην εξουσία.

Υπό κράτηση τελεί ο Μπαριέντος

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης και οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον κ. Μπαριέντος στις 5 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ελέγχου της κυκλοφορίας στην Ντελτόνα της Φλόριντα, περίπου 30 μίλια νοτιοδυτικά της Ντεϊτόνα Μπιτς, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE).

«Ο κ. Μπαριέντος θα πρέπει τώρα να απαντήσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στη Χιλή για τη συμμετοχή του σε βασανιστήρια και δολοφονίες Χιλιανών πολιτών», δήλωσε στο δελτίο τύπου ο Τζον Κόντον, ειδικός πράκτορας του τμήματος ερευνών εσωτερικής ασφάλειας του ICE στην Τάμπα.

Υποστηρικτής της κυβέρνησης Αλιέντε ο Χάρα – Πώς βρέθηκε η σορός του

Ο κ. Χάρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «Bob Dylan της Νότιας Αμερικής», ήταν ένας δημοφιλής τραγουδιστής που καταγόταν από την επαρχία της Χιλής και τραγουδούσε ιστορίες για τη φτώχεια και την αδικία. Είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση Αλιέντε και ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής όταν συνελήφθη στο Κρατικό Πολυτεχνείο μαζί με εκατοντάδες φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού.

Τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του, το διαλυμένο από σφαίρες σώμα του τραγουδιστή βρέθηκε έξω από ένα νεκροταφείο μαζί με εκείνα άλλων τεσσάρων θυμάτων. Πριν τον σκοτώσουν, οι στρατιώτες του έσπασαν τα δάχτυλα με τα κοντάκια των τουφεκιών τους και του είπαν χλευαστικά ότι δεν θα ξαναπαίξει ποτέ κιθάρα.

Οι αρχές συνέλαβαν πρώην αξιωματικό που φέρεται να σκότωσε τον Βίκτορ Χάρα

Συνελήφθη ο Πέδρο Πάμπλο Μπαριέντος για τον φόνο του Βίκτορ Χάρα

Τι κατέθεσε πρώην Χιλιανός στρατιώτης

Η σύλληψη του κ. Μπαριέντος έρχεται περισσότερα από επτά χρόνια αφότου το ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων, σε αστική υπόθεση, τον έκρινε υπεύθυνο για το θάνατο του κ. Χάρα και επιδίκασε αποζημίωση 28 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια του τραγουδιστή, η οποία είχε προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, οι οποίες απορρέουν από τον ομοσπονδιακό νόμου που επιτρέπει στα θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό να ζητήσουν αποζημίωση.

Ένας πρώην Χιλιανός στρατιώτης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο κ. Μπαριέντος είχε καυχηθεί ότι πυροβόλησε τον κ. Χάρα δύο φορές στο κεφάλι. «Συνήθιζε να δείχνει το πιστόλι του και να λέει: «Σκότωσα τον Víctor Jara με αυτό»», κατέθεσε ο στρατιώτης, José Navarrete.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο ανακάλεσε την αμερικανική υπηκοότητα του κ. Μπαριέντος τον Ιούλιο, βάσει σφραγισμένης καταγγελίας που υποβλήθηκε από το γραφείο προσφυγών για θέματα μετανάστευσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο κ. Μπαριέντος απέκρυψε εσκεμμένα ουσιώδη γεγονότα που σχετίζονται με τη στρατιωτική του θητεία στις αιτήσεις του για μετανάστευση», ανέφερε το δελτίο τύπου του ICE.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαριέντος ήταν ο τελευταίος πρώην Χιλιανός αξιωματούχος που συνελήφθη για τη δολοφονία του λαϊκού τραγουδιστή. Το 2018, οκτώ συνταξιούχοι στρατιωτικοί καταδικάστηκαν ο καθένας σε περισσότερα από 15 χρόνια φυλάκισης από Χιλιανό δικαστή για τον θάνατο του κ. Χάρα.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024