Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το χαμένο στοίχημα των Αμερικάνων

Το χαμένο στοίχημα των Αμερικάνων

Οι πανίσχυρες ΗΠΑ δεν έχουν μπορέσει – ακόμα -να πείσουν τη ΔΟΕ για το αγαπημένο τους μπέιζμπολ/σόφτμπολ

Δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη που η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες το 2028 το πρώτο (από τα πέντε συνολικά) άθλημα που πρότεινε να ενταχθούν στο ολυμπιακό πρόγραμμα της δικής τους Ολυμπιάδας ήταν το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ.

Είναι ως ένα άθλημα, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μπέιζμπολ συμμετέχουν μόνο ανδρικές ομάδες, ενώ στο σόφτμπολ γυναικείες.

Το σόφτμπολ, είναι μια παραλλαγή (πιο «ελαφριά» έκδοση) του μπέιζμπολ και παίζεται με μεγαλύτερη μπάλα σε μικρότερο γήπεδο.

Επινοήθηκε το 1887 στο Σικάγο ως παιχνίδι κλειστού χώρου. Πολλές φορές αποκαλούνταν και «μπέιζμπολ κλειστού χώρου».

Μάλιστα παίζουν και άνδρες στο σόφτμπολ αλλά όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρώτη «είσοδος»

Οι Αμερικάνοι προσπαθούν (έχοντας βάλει όλα τα μέσα) να καθιερώσουν ένα από τα εθνικά τους αθλήματα (μπέιζμπολ) πάνω από μια εικοσαετία.

Τα είχαν καταφέρει να μπει το 1992 στη Βαρκελώνη (μαζί με το σόφτμπολ) για πρώτη φορά έτσι ώστε τέσσερα χρόνια αργότερα να είναι και στους Αμερικανικούς αγώνες της Ατλάντα (1996) όπου γιορτάζονταν και τα 100 χρόνια από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Αθήνα 1896).

Στο μακρινό 1912, ο ηγέτης της πρώτης ερασιτεχνικής ομάδας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Τζιμ Θορπ οδήγησε τη χώρα του σε νίκη επί της οικοδέσποινας της διοργάνωσης Σουηδίας σε αγώνα επίδειξης αλλά ουδείς συζήτησε από τη ΔΟΕ να μπει το άθλημα στους αγώνες.

Η πρώτη πιο σοβαρή σκέψη από τις ΗΠΑ είχε γίνει στους αγώνες του Λος Αντζελες το 1984, αλλά δεν είχαν ωριμάσει ακόμα ο συνθήκες και έτσι εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια.

Η Κούβα πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Τα δύο αθλήματα (που ξαναλέμε ότι υπολογίζονται σαν ένα στην πρόταση ένταξης καθώς αφορά γυναίκες και άνδρες) τελικά μπήκαν στο πρόγραμμα το 1992, τα απόλαυσαν οι Αμερικάνοι στην έδρα τους παρά τη μεγάλη τους ήττα βλέποντας την Κούβα να πανηγυρίζει το χρυσό μετάλλιο στο μπέιζμπολ και τη δική τους ομάδα να περιορίζεται στο χάλκινο μετάλλιο αλλά η ολυμπιακή ζωή τους ήταν βραχύβρια.

Η απομάκρυνση

Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ αφαιρέθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τους αγώνες του Πεκίνου το 2008.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ψήφισε να αφαιρεθούν τα αθλήματα από το πρόγραμμα λόγω έλλειψης διεθνούς δημοτικότητας και για να δημιουργηθεί χώρος για άλλα αθλήματα που είχαν μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχή.

Μπέιζμπολ και σόφτμπολ υπολογίζονται ως ένα άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μας και στο μπέιζμπολ συμμετέχουν μόνο ανδρικές ομάδες, ενώ στο σόφτμπολ γυναικείες

Ούτε ο πανίσχυρος Αμερικανός πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας σόφτμπολ, Ντον Πόρτερ μπόρεσε να καθιερώσει τα αγαπημένα του αθλήματα στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Η προσπάθεια για επιστροφή

Έκτοτε, και τα δύο αθλήματα προσπαθούν να επιστρέψουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το μπέιζμπολ να προστίθεται ως άθλημα επίδειξης στους Αγώνες του Τόκιο του 2020, αλλά δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί ως άθλημα για τα μετάλλια και είναι εκτός από το «Παρίσι 2024».

Η ΔΟΕ βρήκε πάτημα στο γεγονός ότι ήταν αθλήματα που δεν είχαν παγκόσμια απήχηση και ήταν δημοφιλή κυρίως σε ΗΠΑ, Ιαπωνία (νικήτρια το 2008 στο σόφτμπολ) Κούβα και σε κάποιες χώρες της λατινικής Αμερικής.

Επίσης ένα άλλο βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν συμμετείχαν οι επαγγελματίες παίκτες ώστε να ανεβάσουν ποιοτικά το επίπεδο (όπως πχ είχε γίνει στο μπάσκετ από το 1992 και μετά με την είσοδο των NBAers).

Ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, Γερμανός Τόμας Μπάχ (από το 2013 όταν διαδέχτηκε στην προεδρία τον Ζάκ Ρόγκ) προώθησε αθλήματα που έχουν μεγαλύτερο γκέλ στη νεολαία θέλοντας να ανανεώσει το ηλικιακό κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έτσι είδαμε το σέρφ, το σκέιτμπορντ και την αναρρίχηση να μπαίνουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα μαζί με το δημοφιλές γκόλφ (που επέτρεψε μετά από 112 χρόνια !) αλλά και το διεθνές καράτε που περίμενε χρόνια στη γωνία.

Η προσέλευση του κοινού σε μπέιζμπολ και σόφτμπολ ήταν αρκετά μικρή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008.

Οι Αμερικανοί κάνουν μια ακόμα προσπάθεια να τα «χωρέσουν» (με την ελπίδα να μείνουν) στο πρόγραμμα του 2028 στο Λος Αντζελες. Στα πέντε σπορ που έχουν προταθεί από την Οργανωτική Επιτροπή «Λος Αντζελες 2028» για να συμπεριληφθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το μπέιζμπολ-σόφτμπολ, το κρίκετ, το ποδόσφαιρο με σημαία («flag football»), το λακρός και το σκουός.

Μετά τη συζήτηση της πρότασης η Επιτροπή Ολυμπιακού Προγράμματος της ΔΟΕ θα εκδώσει σύσταση προς το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ.

Εάν η σύσταση γίνει αποδεκτή, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ θα παρουσιάσει την πρόταση στην 141η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Βομβάη (15-17 Οκτωβρίου) και θα απομένει να δούμε εάν θα εγκριθεί.

Από τα πέντε προτεινόμενα αθλήματα, τρία έχουν φιλοξενηθεί ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Το μπέιζμπολ-σόφτμπολ (1992–2008 και 2020), το κρίκετ (1900) και το λακρός (1904 και 1908).

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024