Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βαλτική Θάλασσα: Θρίλερ με διαρροή σε αγωγό φυσικού αερίου - Ερευνούν δολιοφθορά

Βαλτική Θάλασσα: Θρίλερ με διαρροή σε αγωγό φυσικού αερίου – Ερευνούν δολιοφθορά

Έκλεισαν προληπτικά τις βαλβίδες του αγωγού φυσικού αερίου «Balticconnector» που συνδέει Φινλανδία και Εσθονία - Στα φινλανδικά ύδατα εντοπίζεται το πρόβλημα

Φόβοι για δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου «Balticconnector» στη Βαλτική Θάλασσα «ξύπνησαν» τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής (08/10), όταν διαπιστώθηκε μία ασυνήθιστη πτώση της πίεσης και τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω υποψίας για διαρροή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Φινλανδία και Εσθονία ανακοίνωσαν ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου «Balticconnector», που διέρχεται μεταξύ των δύο χωρών δια μέσου της Βαλτικής, τέθηκε εκτός λειτουργίας προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την υπολειτουργία του.

Η πίεση μειώθηκε ξαφνικά και έκλεισαν τις βαλβίδες

Οι διαχειρίστριες εταιρίες των συστημάτων αερίου της Φινλανδίας και της Εσθονίας, «Gasgrid Finland» και «Elering» αντίστοιχα, δήλωσαν ότι παρατήρησαν μια ασυνήθιστη πτώση της πίεσης στον αγωγό λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Κυριακής και έγκαιρα έκλεισαν τη ροή του αερίου.

Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg -επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση εκ των έσω- αναφέρει ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες, για να εξακριβωθεί εάν το περιστατικό συνδέεται με προσπάθεια δολιοφθοράς, ως σκόπιμη πράξη καταστροφής του αγωγού.

Στα φινλανδικά ύδατα το πρόβλημα

Την ώρα που οι βαλβίδες παραμένουν κλειστές και η ροή αερίου μέσω του αγωγού «Balticconnector» έχει σταματήσει, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξηθούν έως και 12,5%.

Η διαρροή εντοπίστηκε στα φινλανδικά ύδατα και οι Αρχές αναζητούν εάν πρόκειται για δολιοφθορά

Οι εργασίες ίσως διαρκέσουν αρκετούς μήνες

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τελικά συμπεράσματα για το τι πραγματικά συνέβη. Κατόπιν των επιθεωρήσεων, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αναμένεται να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνα την Τρίτη.

Εάν αποδειχθεί ότι η πτώση της πίεσης οφείλεται σε διαρροή που προκάλεσε ζημιά στον αγωγό, οι εργασίες επισκευής θα μπορούσαν να διαρκέσουν «τουλάχιστον αρκετούς μήνες» ανάλογα με τη φύση της ζημιάς, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρία Gasgrid Finland.

Έφτασε μέχρι τον Στόλτενμπεργκ

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto δήλωσε ότι η ζημιά προκλήθηκε πιθανότατα από «εξωτερικούς παράγοντες», προσθέτοντας ότι συζήτησε το περιστατικό με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ανταλλάσσει πληροφορίες και «είναι έτοιμος» να υποστηρίξει τους συμμάχους του.

H διαρροή αναζωπύρωσε τις ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, πέρυσι. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν έκτοτε ενισχύσει τη φύλαξη των υποδομών.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει την παρακολούθηση ενεργειακών υποδομών με χρήση δορυφόρων, αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων. Οι ενεργειακές υποδομές στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα θεωρούνται από τις πιο ευαίσθητες.

Θα αντέξει τον χειμώνα η Ευρώπη;

Όσον αφορά τον επερχόμενο χειμώνα, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την ακεραιότητα των υποδομών της.

«Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η Ευρώπη θα περάσει έναν ασφαλή χειμώνα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την ακεραιότητα των υποδομών αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Το σαμποτάζ ή οι διαταραχές θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες».

Ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο ακόμη και πριν διακόψουν τις εισαγωγές από τον ανατολικό γείτονά τους, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυρίως από τις ΗΠΑ. Ο διασυνδετήριος αγωγός Balticconnector, που τέθηκε σε λειτουργία πριν τρία χρόνια, συνδέει το νέο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Φινλανδία με την Εσθονία, ενώ παρόμοιοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024