Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακρίθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακρίθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα

Σε «εθελοντική» ανάκριση υποβλήθηκε ο Τζο Μπάιντεν προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν σε γραφείο του και στην οικογενειακή κατοικία του.

Ο Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Elizabeth Frantz) ανακρίθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για σειρά διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων που βρέθηκαν σε γραφείο που χρησιμοποιούσε καθώς και στην οικογενειακή του κατοικία, γνωστοποίησε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Η ανάκριση, που χαρακτηρίστηκε «εθελοντική», έγινε προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, που διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος συνεργάζονται» στην έρευνα την οποία διενεργεί ανεξάρτητος ειδικός εισαγγελέας.

Ο εντοπισμός των εγγράφων έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο

Στα τέλη του 2022, σειρά διαβαθμισμένων εγγράφων – ο ακριβής αριθμός τους και το περιεχόμενό τους δεν έχουν αποκαλυφθεί – βρέθηκαν σε γραφείο που χρησιμοποιούσε ο κ. Μπάιντεν σε κέντρο μελετών της Ουάσιγκτον και στο σπίτι του στο Ουίλμιγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ (ανατολικά).

Τα έγγραφα αυτά ανάγονται στην περίοδο που ο Δημοκρατικός ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2009-2017) και στις τρεις δεκαετίες της θητείας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ασχοληθεί εκτενώς με την εξωτερική πολιτική.

Απάντησε στον ειδικό εισαγγελέα

Ο εντοπισμός των εγγράφων αυτών έφερε τον Λευκό Οίκο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η υπόθεση είναι συγκρίσιμη, παρά τις αρκετές διαφορές της, με την υπόθεση των επίσημων αρχείων που πήρε μαζί του στη Φλόριντα ο ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας από την προεδρία.

Η νομοθεσία στις ΗΠΑ υποχρεώνει τους προέδρους και τους αντιπροέδρους να παραδίδουν το σύνολο των επίσημων εγγράφων τους, των επικοινωνιών τους και άλλου υλικού στα Εθνικά Αρχεία.

Ο κ. Μπάιντεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ, κατά την προεδρία. Ο κ. Χερ ονομάστηκε ανεξάρτητος ειδικός εισαγγελέας από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον Μέρικ Γκάρλαντ, τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024