Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: Πήρε «κεφάλι» ο Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Πήρε «κεφάλι» ο Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Η δημοτικότητα του Μπάιντεν συνεχίζει να κατρακυλάει

Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έρχεται αντιμέτωπος με την συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητας του, ενώ στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ποσοστό αποδοχής της διαχείρισης της οικονομίας και του μεταναστευτικού από την Κυβέρνηση, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ανέλαβε χρέη προέδρου ΗΠΑ. Για παράδειγμα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών αναφέρουν ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα επί προεδρίας του, ενώ τα τρία τέταρτα των πολιτών θεωρούν ότι είναι πολύ μεγάλος για μία ακόμη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του abc, το 44% των Αμερικανών δηλώνουν ότι τα οικονομικά έχουν χειροτερέψει  επί προεδρίας Μπάιντεν, καταγράφοντας το πιο αρνητικό ποσοστό για οποιονδήποτε πρόεδρο σε δημοσκοπήσεις των ABC/Post από το 1986. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 37% των πολιτών εγκρίνει τις επιδόσεις στην εργασία του, ενώ το 56% τις αποδοκιμάζει. Ακόμα λιγότεροι εγκρίνουν τις επιδόσεις του Μπάιντεν στην οικονομία, το 30%.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση για μεταναστευτικό και ηλικία

Όσον αφορά τον χειρισμό της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Μπάιντεν είναι ακόμη χαμηλότερο, ενώ μόλις το 23% εγκρίνει την πολιτική του.

Σε ότι αφορά την ηλικία, το 74% λέει ότι είναι πολύ μεγάλος για μια δεύτερη θητεία, ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάιο. Οι απόψεις ότι ο Τραμπ είναι πολύ μεγάλος είναι επίσης αυξημένες, αλλά στο 50% σε αυτή τη δημοσκόπηση, που παρήχθη για το ABC από την Langer Research Associates.

Ντόναλντ Τραμπ

Βελτιώνονται τα ποσοστά του Τραμπ

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει βελτιωθεί. Όταν αποχώρησε, από το αξίωμά του τον Ιανουάριο του 2021, το 38% ενέκρινε το έργο του ως προέδρου. Αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν έχει το ίδιο ποσοστό που είχε ο πρώην πρόεδρος εκείνη την εποχή. Σήμερα, όμως, το 48% λέει ότι εγκρίνει την απόδοση του Τραμπ όταν ήταν στο αξίωμα.  Μεταξύ του 56% των Αμερικανών που αποδοκιμάζουν το έργο του Μπάιντεν στο αξίωμα, ένα ευρύ 75% δηλώνει ότι, κοιτάζοντας πίσω, εγκρίνει τον Τραμπ.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει μια ισομερή κατανομή στην αναδρομική εκτίμηση της αποδοχής του έργου του, ακόμη και όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί συνεχίζουν να απορρίπτουν τον ισχυρισμό του ότι οι εκλογές του 2020 του εκλάπησαν. Αντίθετα, το 60% των Αμερικανών λέει ότι ο Μπάιντεν κέρδισε νόμιμα, ενώ ένα επιπλέον 12% δεν έχει άποψη. Από την άλλη, υπάρχει και ένα  29% που πιστεύει ότι ο Μπάιντεν δεν κέρδισε νόμιμα.

Εναλλακτική επιλογή ψάχνουν οι Δημοκρατικοί

Οι απόψεις αυτές παίζουν ρόλο στις εκλογικές προτιμήσεις σε πρώιμο στάδιο. Ένα αξιοσημείωτο 62% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που κλίνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα λέει ότι το κόμμα θα πρέπει να επιλέξει κάποιον άλλο εκτός του Μπάιντεν ως υποψήφιο το 2024- μόλις το ένα τρίτο υποστηρίζει τον Μπάιντεν.

Ποιος, αν όχι ο Μπάιντεν, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Σε μια άλλη ερώτηση, το 8% εκφράζει την προτίμησή του στην Kamala Harris, το 8% στον Bernie Sanders και το 7% στον Robert F. Kennedy Jr., με άλλες αναφορές σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Απλά «κάποιος άλλος» έρχεται σε ποσοστό 20%.

Τι γίνεται στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων

Ο Τραμπ έχει ευρύτερη εσωκομματική υποστήριξη. Το 54% των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα τον προτιμούν για το χρίσμα του GOP. Ο Ron DeSantis έχει 15% υποστήριξη, σε σύγκριση με 25% που κατείχε τον Μάιο. Όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά.

Σε μια υποθετική αναμέτρηση του Νοεμβρίου 2024, ο Trump έχει 51% υποστήριξη, ενώ ο Biden 42% — αριθμητικά αυξημένη κατά 3 μονάδες για τον Trump και μειωμένη κατά 2 μονάδες για τον Biden σε σχέση με μια δημοσκόπηση του ABC/Post τον Φεβρουάριο, μετατοπίσεις που δεν είναι στατιστικά σημαντικές.

Υπάρχει ακόμη μικρότερη μεταβολή από την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ABC/Post τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί στο 49-42%. Από την άλλη, με τον Τραμπ να πλησιάζει πάνω από το 50% – και άλλες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια πιο στενή αναμέτρηση – δικαιολογείται μια προσεκτική ματιά.

Τζο Μπάιντεν

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το αποτέλεσμα

Οι κακές αξιολογήσεις των επιδόσεων του Μπάιντεν, η έκταση της οικονομικής δυσαρέσκειας, η μεταναστευτική κρίση και οι αμφιβολίες σχετικά με την ηλικία του έχουν σαφώς σημασία. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, έχει χρησιμοποιήσει τις ποινικές διώξεις για να ενισχύσει τη βάση του μέσω ισχυρισμών περί πολιτικής δίωξης με αποτέλεσμα να απολαμβάνει την υποστήριξη των πολιτών ως ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων

Ακόμη, ένας παράγοντας είναι η σειρά των ερωτήσεων. Όπως συνηθίζεται για τις δημοσκοπήσεις των ABC/Post σε αυτό το πρώιμο ακόμη στάδιο ενός εκλογικού κύκλου, αυτή η έρευνα ρώτησε πρώτα για τις επιδόσεις του Μπάιντεν και του Τραμπ, το οικονομικό κλίμα και μια χούφτα άλλα θέματα (βοήθεια για την Ουκρανία, άμβλωση και κλείσιμο της κυβέρνησης) πριν από τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ερωτήσεις είναι πιο σημαντικές από την υποστήριξη των υποψηφίων σε μια εκλογική αναμέτρηση που απέχει τόσο πολύ. Δεδομένου ότι πολλά αποτελέσματα είναι αρνητικά προς τον Μπάιντεν, προκύπτει ότι υστερεί στην υποστήριξη του 2024. Παρ’ όλα αυτά, αυτά τα συναισθήματα είναι πραγματικά, είναι σταθερά αρνητικά στις πρόσφατες έρευνες και σηματοδοτούν σαφώς τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Μπάιντεν.

Οικονομία

Τα αποτελέσματα των προτιμήσεων των υποψηφίων διαφοροποιούνται επίσης ανάλογα με την αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας – την οποία το 74% αξιολογεί αρνητικά, με έντονες κομματικές διαφορές.

Η δημοσκόπηση διερεύνησε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το συναίσθημα και διαπίστωσε δύο μείζονες ενοχλητικούς παράγοντες: τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες αξιολογούνται αρνητικά (ως όχι τόσο καλές ή κακές) σε ποσοστό 91%, και τις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας, οι οποίες αξιολογούνται αρνητικά σε ποσοστό 87%.

Όχι ότι οι άλλες αξιολογήσεις είναι ρόδινες: το 75% αξιολογεί αρνητικά τα εισοδήματα του μέσου Αμερικανού. Είναι πολύ χαμηλότερα για το ποσοστό ανεργίας, 57% – αλλά και πάλι αρνητικά, δεδομένης της σκοτεινής διάθεσης της κοινής γνώμης.

Δείτε το βίντεο

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024