Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Kirsty Smitten: Πέθανε στα 29 της η πρωτοπόρος επιστήμονας που δημιούργησε νέα κατηγορία αντιβιοτικών

Kirsty Smitten: Πέθανε στα 29 της η πρωτοπόρος επιστήμονας που δημιούργησε νέα κατηγορία αντιβιοτικών

Διαγνώστηκε με καρδιακό αγγειοσάρκωμα – έναν όγκο στην καρδιά της

Μία λαμπρή νεαρή επιστήμονας που δημιούργησε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές πέθανε σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η Kirsty Smitten είχε μόλις μήνες ζωής αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο της καρδιάς, μια τελική ασθένεια τόσο σπάνια που επηρεάζει μόνο δύο άτομα το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Φεβρουάριο και έχασε τη μάχη για τη ζωή τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου. Είχε υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ για επτά εβδομάδες πριν από τον θάνατό της. Η οικογένειά της ήταν δίπλα της τις τελευταίες της ώρες.

Χρειάστηκαν τρεις μήνες για την τελική διάγνωση

Η Kirsty Smitten

Η κουνιάδα της, Sukhi Smitten, σύζυγος του μεγαλύτερου αδελφού της, Matt, είπε: «Η Kirsty πάλεψε μέχρι το τέλος, αλλά αυτός ήταν ένας τόσο επιθετικός καρκίνος που δεν μπορούσε να τον νικήσει. «Έλεγε συνέχεια πόσα έπρεπε να ζήσει – ο αδερφός της, Dan, παντρεύεται τον Νοέμβριο και ο Μatt και εγώ περιμένουμε μωρό τον Φεβρουάριο. Θα ήταν η πιο υπέροχη θεία. Είμαστε όλοι απαρηγόρητοι».

Ήταν μια θανατική ποινή για εκείνη

Η Smitten, η οποία έπαιζε χόκεϊ και ποδόσφαιρο κάθε μέρα, ξύπνησε ένα βράδυ τον περασμένο Νοέμβριο με οδυνηρούς πόνους στο στήθος, ανέφερε η The Mail On Sunday νωρίτερα φέτος.

Χρειάστηκαν τρεις μήνες εξετάσεων για να διαγνωστεί τελικά με καρδιακό αγγειοσάρκωμα – έναν όγκο στην καρδιά της.

Αυτός ο τύπος όγκου θα αναπτυχθεί ξανά και είναι πιθανό να εξαπλωθεί ή να σκάσει, κάνοντας την καρδιά να σταματά να λειτουργεί, κάτι που για την επιστήμονα ήταν αναμφίβολα μια θανατική ποινή, αλλά ήλπιζε να ζήσει αρκετά για να βρεθεί μια θεραπεία.

Η οικογένειά της επιθυμεί να συνεχίσει την κληρονομιά της

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, η βιοχημικός, η οποία είχε διδακτορικό στη Χημεία και το 2020 συμπεριλήφθηκε στην περίφημη λίστα 30 Under 30 του περιοδικού Forbes για την επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη, συνέχισε να ηγείται του αγώνα κατά της μικροβιακής αντοχής – αυτό που αποκαλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία – η οποία έχει δει βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και να μην ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα.

Με την ομάδα της στη Metallo Bio, μια εταιρεία που ίδρυσε με την υποστήριξη του διδακτορικού της επιβλέποντος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, η Smitten ανέπτυξε δύο αντιβιοτικές ενώσεις για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των κλώνων της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας που έχουν γίνει ανθεκτικά στα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την θεραπεία τους, καθώς και λοιμώξεις που αναπτύσσονται σε πληγές και μετά από χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορούσε να εργαστεί καθώς πάλευε να αναπνεύσει ή να περπατήσει γύρω από το κρεβάτι της στο νοσοκομείο. Η οικογένειά της επιθυμεί να συνεχίσει η κληρονομιά της, τόσο στο να φέρει στο κοινό τη νέα κατηγορία αντιβιοτικών όσο και στην ευαισθητοποίηση για το καρδιακό αγγειοσάρκωμα και μετά τον θάνατό της.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024