Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος: Δραματική αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 50

Καρκίνος: Δραματική αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 50

Αν και τα αίτια της ανησυχητικής αύξησης παραμένουν ασαφή, οι ερευνητές θεωρούν ότι βασικός παράγοντας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε ηλικία κάτω των 50 ετών έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, διαπιστώνει η πρώτη μελέτη του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και τα αίτια της ανησυχητικής αύξησης παραμένουν ασαφή, οι ερευνητές θεωρούν ότι βασικός παράγοντας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Το 2019 οι νέες διαγνώσεις καρκίνου se άτομα κάτω των 50 ανήλθαν σε 1,82 εκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 79% σε σχέση με το 1990, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Oncology.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για 29 καρκίνους σε 204 χώρες και περιοχές. Εξέτασε τη συχνότητα εμφάνισης νεών κρουσμάτων, τους θανάτους, τις συνέπειες για την υγεία και τους παράγοντες κινδύνου που συντελούν στην εμφάνιση καρκίνου στα άτομα ηλικίας 14-49 ετών για να εκτιμηθεί η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή μεταξύ του 1990 και του 2019.

Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο αυτών των κρουσμάτων (13,7 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού) και των θανάτων (3,5 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού).

Όμως τα νέα περιστατικά καρκίνου της τραχείας και του προστάτη αυξήθηκαν ταχύτερα, με εκτιμώμενες ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές 2,28% και 2,23%, αντίστοιχα. Αντίθετα, ο καρκίνος του ήπατος μειώθηκε κατά 2,88% κατ’ έτος.

Μετά τον καρκίνο του μαστού, οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται στον καρκίνο της τραχείας, των πνευμόνων, του εντέρου και του στομάχου.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Οι υψηλότερες συχνότητες πρώιμης εμφάνισης καρκίνου καταγράφεται στη Βόρεια Αμερική, την Ωκεανία και τη δυτική Ευρώπη.

Το φαινόμενο αφορά ωστόσο και τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ο καρκίνος είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις νέες γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 50 ετών πέθαναν από καρκίνο το 2019, αριθμός αυξημένος κατά 28% σε σχέση με το 1990. Με βάση τις παρατηρούμενες τάσεις, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου στα άτομα κάτω των 50 ετών και των σχετικών θανάτων θα αυξηθεί κατά 31% και 21%, αντίστοιχα, το 2030, με τους 40άρηδες να κινδυνεύουν περισσότερο.

Παράγοντες κινδύνου

Οι ερευνητές λένε ότι οι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανό να παίζουν ρόλο, ωστόσο η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλατιού, το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου. Άλλοι παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου.

Όπως σημειώνει συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού στην ίδια επιθεώρηση, οι ερευνητές, «απαιτούνται επειγόντως μέτρα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, καθώς και προσδιορισμός των βέλτιστων στρατηγικών θεραπείας για καρκίνους πρώιμης έναρξης, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ολιστική προσέγγιση που να αντιμετωπίζει τις μοναδικές ανάγκες υποστηρικτικής φροντίδας των νεότερων ασθενών».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024