Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε τροχιά σύγκρουσης για τις ανεξάρτητες Αρχές

Σε τροχιά σύγκρουσης για τις ανεξάρτητες Αρχές

Νέους επικεφαλής στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον Συνήγορο του Πολίτη ορίζει προσεχώς η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά τις αλλαγές σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ

Οι τριβές και οι εντάσεις μόλις ξεκίνησαν. Μετά την ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ, σειρά έχουν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο Συνήγορος του Πολίτη που από το 2022 έχει λήξει η θητεία των μελών τους. Ωστόσο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα κληθεί να συμπληρώσει τις κενές θέσεις που προκύπτουν, στον απόηχο των αντιπαραθέσεων που ξέσπασαν μετά τις αλλαγές των συνθέσεων του ΕΣΡ και της ΑΔΑΕ για τις οποίες συνεχίζεται αμείωτη η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, από το καλοκαίρι που διακινήθηκαν τα σενάρια περί συγχώνευσης της ΑΔΑΕ και της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα, έχει παγώσει κάθε σχετική συζήτηση – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το θέμα έχει φύγει από το τραπέζι, όπως λένε οι γνωρίζοντες – λόγω των αντιδράσεων του νομικού κόσμου αλλά και των προεκτάσεων που έλαβε η υπόθεση των παρακολουθήσεων με την ανοικτή σύγκρουση της κυβέρνησης και του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου.

Η θητεία του Ράμμου δεν έχει λήξει, αν και ο ίδιος φέρεται να σκέφτεται ακόμα και την παραίτηση μετά και τις αλλαγές που επέφερε η Διάσκεψη των Προέδρων στη σύνθεση της Αρχής στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης της Ολομέλειάς της με θέμα την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για απόκρυψη στοιχείων στη σχετική έρευνα.

Το επίμαχο θέμα παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ υπό τη νέα της σύνθεση, για την οποία ο Ράμμος φέρεται να έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις αντιρρήσεις του, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον νέο αντιπρόεδρο. Το δε πρόστιμο προς την ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στον Πρωθυπουργό, θα δημιουργούσε νέα δεδομένα τόσο ως προς τις ευθύνες των εμπλεκόμενων στελεχών και της αρμόδιας εισαγγελέως όσο και ως προς τις αιτιάσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης όσων έπεσαν θύματα των υποκλοπών.

H έρευνα της PEGA

Οσον αφορά τον επικεφαλής της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, ο οποίος είχε επίσης εμπλοκή στην έρευνα για τις υποκλοπές και όπως είχε καταθέσει στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 300 SMS με παγιδευμένα links μέσω Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 άτομα – στόχους, η θητεία του έχει λήξει από το 2022, όπως και του αναπληρωτή προέδρου και τριών τακτικών μελών από τα επτά που διαθέτει.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει δρομολογηθεί η διαδικασία αντικατάστασής του, κάτι που παραπέμπει χρονικά για αργότερα τις αντικαταστάσεις από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Πολύ περισσότερο που το κλίμα παραμένει τεταμένο μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης για την ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αμφισβητούν τη σχηματισθείσα πλειοψηφία των 3/5 που επιτεύχθηκε, καταγγέλλοντας «deal» της ΝΔ με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια «ελέγχου της λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών» και «πολιτική συναλλαγή» με την Ελληνική Λύση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «εκφυλισμό της πολιτικής, των θεσμών και της δημοκρατίας» και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό – ο Σύλλογος αντιδρά έντονα για τις διαδικασίες αλλαγής της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ ζητώντας εγγυήσεις για την ανεξαρτησία και την αυτοτέλειά τους – εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για συνεννόηση και συνεργασία με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα στη Βουλή προκειμένου να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου», όπως δήλωσε.

n Οσον αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος είναι μονοπρόσωπο όργανο – επικεφαλής του είναι ο νομικός Ανδρέας Ποττάκης –, η θητεία του έχει λήξει από τον Ιούλιο του 2022.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024