Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θιβέτ: Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα

Θιβέτ: Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα

Άλλοι δύο ορειβάτες αγνοούνται. Το Σισαπάνγκμα, γνωστό ως «οκτώ χιλιάδες», θεωρείται ένα από τα ευκολότερα βουνά ανάλογου ύψους.

Δύο χιονοστιβάδες χτύπησαν τις πλαγιές του θιβετιανού βουνού Σισαπάνγκμα, καθώς περισσότεροι από 50 ορειβάτες προσπαθούσαν να φτάσουν στην κορυφή.

Η Αμερικανίδα ορειβάτισσα Άννα Γκούτου και ο Νεπαλέζος οδηγός, Μίνγκμαρ Σέρπα, σκοτώθηκαν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας. Μια άλλη Αμερικανίδα ορειβάτισσα, η Τζίνα Μαρί Ρζουκίντλο, και ο Νεπαλέζος οδηγός της, ο Τέντζεν Σέρπα, αγνοούνται.

Οι δύο χιονοστιβάδες ξέσπασαν σε υψόμετρο 7.600 και 8.000 μέτρων το Σάββατο. Το Σισαπάνγκμα, με ύψος λίγο πάνω από 8.000 μέτρα, είναι η 14η ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα ευκολότερα βουνά αυτού του ύψους, γνωστό στους ορειβάτες ως «οκτώ χιλιάδες».

Ένας άλλος Νεπαλέζος οδηγός, ο Γκελτζέν Σέρπα, τραυματίστηκε σοβαρά το Σάββατο, αλλά κατάφερε να κατέβει από το βουνό με τη βοήθεια διασωστών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τους κινδύνους χιονοστιβάδων σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων.

Δύο Πακιστανοί ορειβάτες γλίτωσαν οριακά από τις χιονοστιβάδες το Σάββατο, αφού ακύρωσαν την προσπάθειά τους για την κορυφή λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πλησίασαν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την κορυφή, ανέφεραν τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά 52 ορειβάτες κατευθύνονταν προς την κορυφή όταν χτύπησαν οι δύο χιονοστιβάδες. Οι ορειβάτες ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Πακιστάν.

Όλες οι αναρριχητικές δραστηριότητες στο Σισαπάνγκμα ανεστάλησαν λόγω των ασταθών συνθηκών χιονιού.

Δημοφιλής ο Οκτώβριος για αναρρίχηση στα Ιμαλάια

Αυτός ο μήνας είναι δημοφιλής για τους ορειβάτες στα Ιμαλάια λόγω των παραδοσιακά πιο σταθερών συνθηκών που επικρατούν, καθώς οι βροχές των μουσώνων εξασθενούν.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τους κινδύνους χιονοστιβάδων σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων.

Την περασμένη εβδομάδα, μια κινεζική αποστολή εγκατέστησε μια σειρά μετεωρολογικών σταθμών στην κορυφή Cho Oyu, ύψους 8.201 μέτρων, στα σύνορα του Θιβέτ με το Νεπάλ για να μετρήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια.

Πηγή: Reuters

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024