Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νικοτίνη: Εσείς πόσες μελιτζάνες και ντομάτες... καπνίσατε σήμερα;

Νικοτίνη: Εσείς πόσες μελιτζάνες και ντομάτες… καπνίσατε σήμερα;

Σύμμαχος στη διακοπή του καπνίσματος η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Για όποιον θέλει να κόψει το κάπνισμα και μέσα στις επιλογές του είναι τα διάφορα «γκατζετάκια» με νικοτίνη, όπως τσίχλες, αυτοκόλλητα κλπ, θα πρέπει να υπολογίσει κι έναν άλλο «σύμμαχο», του οποίου βεβαίως η αποτελεσματικότητα ελέγχεται ακόμη.

Ποιος είναι αυτός; Μα, τα φρούτα και λαχανικά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον καπνό, δηλαδή ας πούμε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες.

Η νικοτίνη είναι ένα φυσικά παραγόμενο αλκαλοειδές και διεγερτικό που βρίσκεται στα στρυχνοειδή, μια γνωστή οικογένεια φυτών και θάμνων, στις οποίες εντάσσονται γνωστά κι αγαπημένα μας ζαρζαβατικά.

Το φυτό του καπνού

Έρευνα σε καπνιστές

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nicotine and Tobacco Research» και διενεργήθηκε σε 1.000 καπνιστές, προέβη στο εξής αναπάντεχο και ενδεχομένως χρήσιμο συμπέρασμα: Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν χωρίς τσιγάρο για τουλάχιστον 30 ημέρες- ένα διάστημα κρίσιμο για κάποιον που θέλει να ξεφύγει από τον εθισμό στο κάπνισμα- έναντι εκείνων που κατανάλωναν πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτά.

Αρκετά συχνά η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με αυξημένη όρεξη για φαγητό και άνοδο του βάρους, γι’ αυτό και είναι πάντα καλή ιδέα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με χαμηλές θερμίδες, προκειμένου να μειωθεί και η ανάγκη για νικοτίνη, σύμφωνα πλέον με τα νέα δεδομένα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nicotine and Tobacco Research», διενεργήθηκε σε 1.000 καπνιστές.

Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν χωρίς τσιγάρο για τουλάχιστον 30 ημέρες

Ποια είναι τα τρόφιμα που περιέχουν νικοτίνη

  • Μελιτζάνες

Ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά που περιέχουν νικοτίνη και απαντάται πολύ συχνά τουλάχιστον στη μεσογειακή διατροφή είναι η μελιτζάνα.

Η μελιτζάνα είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των νυχτολούλουδων και κάθε γραμμάριο μελιτζάνας περιλαμβάνει περίπου 100 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

Αυτό σημαίνει, με βάση την ποσότητα που περιέχει σε νικοτίνη η μελιτζάνα, ότι κάποιος θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον… δέκα κιλά από το κοινό λαχανικό, προκειμένου να συμπληρώσει το ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα μόνο τσιγάρο.

Η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με αυξημένη όρεξη για φαγητό και άνοδο του βάρους

  • Πατάτες

Σε ό,τι αφορά, το άλλο πολύ αγαπημένο λαχανικό που καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη, τις πατάτες, οι ωριμασμένες και οι πράσινες πατάτες -εδώ βεβαίως ενέχεται κι ένας σοβαρός κίνδυνος, αφού οι πράσινες πατάτες δεν πρέπει να καταναλώνονται γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση κάποιον- περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση νικοτίνης, συγκεκριμένα η ποσότητα ανέρχεται σε περίπου 42 μικρογραμμάρια νικοτίνης. Μια πατάτα μπορεί να περιέχει περίπου 15 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

Το να λιώσει κανείς τις πατάτες του ή να τις κάνει πουρέ, οδηγεί επίσης σε σαφέστατα μεγαλύτερη συγκέντρωση νικοτίνης, έως και τα 52 μικρογραμμάρια.

  • Κουνουπίδι

Αν και τo κουνουπίδι δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τα παραπάνω λαχανικά, ωστόsο περιέχει περίπου 16,8 μικρογραμμάρια νικοτίνης. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πολύ συνηθισμένο στην ελληνική κουζίνα και πολύ διαδεδομένο στις γκουρμέ μαγειρικές.

Μια πατάτα μπορεί να περιέχει περίπου 15 μικρογραμμάρια νικοτίνης

  • Πράσινες πιπεριές

Οι γνωστές σε όλους τόσο για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες όσο και για την όμορφη γεύση που προσθέτουν στα φαγητά, οι πράσινες πιπεριές μπορεί να περιέχουν μεταξύ 7,7 και 9,2 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

  • Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητας νικοτίνης, όταν δεν έχουν ωριμάσει. Όσο αρχίζουν να γίνονται η συγκέντρωση νικοτίνης ελαττώνεται. Μια ντομάτα μεσαίας ωρίμανσης που πωλείται στην αγορά, είναι πιθανό να περιέχει περίπου 7,1 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

  • Τσάι

Ένα άλλο πολύ δημοφιλές αντιοξειδωτικό, το μαύρο και το πράσινο τσάι, επίσης μπορεί να περιέχει νικοτίνη, καθώς κι αυτό το φυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με την ντομάτα. Η συγκέντρωση νικοτίνης στο τσάι μπορεί να φτάνει από τα 100 μέχρι και τα 285 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024