Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κύπρος απάντησε στην πρόταση Φιντάν - «Αναμένουμε συγκεκριμένες παραμέτρους στη βάση του διεθνούς δικαίου»

Η Κύπρος απάντησε στην πρόταση Φιντάν – «Αναμένουμε συγκεκριμένες παραμέτρους στη βάση του διεθνούς δικαίου»

Δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Θεόδωρου Γκότση, τονίστηκε η ανάγκη για προσεγγίσεις που να βασίζονται στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Στην πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν για καταμερισμό των ενεργειακών πόρων στην Κύπρο στα πρότυπα της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, χωρίς την πολιτική επίλυση του Κυπριακού, απάντησε η Λευκωσία.

Δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Θεόδωρου Γκότση, τονίστηκε η ανάγκη για προσεγγίσεις που να βασίζονται στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

«Μια τέτοια προσέγγιση θα υποβάθμιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Συγκεκριμένα ο κ. Γκότσης κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Φιντάν, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε αυτού του είδους την προσέγγιση από τουρκικής πλευράς», προσθέτοντας παράλληλα πως «η Λευκωσία δεν έχει λάβει οποιανδήποτε επίσημη πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ακόμα υπενθύμισε πως η Λευκωσία πρώτη εισηγήθηκε τη διεξαγωγή διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας για οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου αν η πρόταση έχει τις ίδιες παραμέτρους με παλαιότερες τοποθετήσεις της Τουρκίας, δηλαδή ενδεχόμενο συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε μια λογική συναπόφασης, «τότε αυτό είναι κάτι που έχουμε ήδη απορρίψει».

«Μια τέτοια προσέγγιση θα υποβάθμιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λειτουργώντας την ίδια στιγμή αντιπαραγωγικά στις σύντονες προσπάθειες του προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.

Η απάντηση για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του κ. Φιντάν για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, ανέφερε ότι μπορεί να μην υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά δεν αμφισβητεί η μια χώρα ότι η άλλη υφίσταται ως κράτος.

«Στην περίπτωσή μας», ωστόσο, ανέφερε «από τη μια υπάρχει το ψευδοκράτος, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζοντας τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο τις οποίες η ίδια έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, υπογράμμισε πως «θα ανέμενε κανείς να ακούσει πιο συγκεκριμένες παραμέτρους, σε περίπτωση που πράγματι η Τουρκία επιθυμεί τον διάλογο με στόχο την εξέταση λύσεων αμοιβαία αποδεκτών, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024