Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θέλει μοιρασιά χωρίς λύση στο Κυπριακό

Θέλει μοιρασιά χωρίς λύση στο Κυπριακό

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, επικαλέστηκε το παράδειγμα Ισραήλ - Λιβάνου για τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου

Να φέρει τη συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη έναν χρόνο πριν ως παράδειγμα στο τραπέζι της συζήτησης για τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου επιχείρησε χθες ο Χακάν Φιντάν. Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα με τον κατοχικό «ΥΠΕΞ», Ταχσίν Ερτουγρούρογλου, ο τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η αναμονή για την τελική λύση στο νησί για να επωφεληθείτε από τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο προφανώς δεν είναι μια καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο».

Για να προσθέσει ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στον κόσμο που έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι ένα παράδειγμα αυτού. Γιατί να μην υπάρξει παρόμοια συμφωνία στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η δημιουργική ασάφεια του Φιντάν

Ο Φιντάν επικαλέστηκε και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια ως ένα από τα ζητήματα όπου θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές χωρίς λύση του Κυπριακού. Οι προτάσεις Τατάρ γίνονται πάντα στη βάση «συνεργασίας» και απαίτησης διαμοιρασμού των πόρων στη βάση δύο «κυρίαρχων κρατών», ωστόσο ο Φιντάν δεν ξεκαθάρισε αν το παράδειγμα Λιβάνου – Ισραήλ θα αφορά μία συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας – Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, ή των δύο κοινοτήτων με την Τουρκία. Και σε ποια βάση αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό και κυρίως αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Αν είναι μία νέα πρόταση ή επανάληψη των πάγιων θέσεων Τουρκίας – ψευδοκράτους, όπως φάνηκε σε μία πρώτη ανάγνωση. Με τον τούρκο ΥΠΕΞ να επιλέγει μία δημιουργική ασάφεια και αρκετούς να θέτουν το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος των ΗΠΑ σε μία τέτοια διαπραγμάτευση εάν και εφόσον προχωρήσει.

Τη συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ είχαν χαιρετίσει τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ελλάδα με την Αθήνα να την χαρακτηρίζει «παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής»

Η στάση της Αθήνας

Επισημαίνεται ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ελλάδα είχαν χαιρετίσει τη συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ ως λύση, όπως υπογράμμιζαν, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με την Αθήνα να τη χαρακτηρίζει «παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής».

Με τη συμφωνία αυτή καθαυτή να δημιουργεί ένα προηγούμενο συγκεκριμένο. Ο Χακάν Φιντάν, πάντως, επέμεινε ότι είναι «επιλογή των Τουρκοκυπρίων να ιδρύσουν το δικό τους κράτος», τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να κάνει το «καθήκον της», ανεξάρτητα από το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024