Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Μοιρασιά» των κοιτασμάτων της Κύπρου χωρίς λύση στο Κυπριακό θέλει η Τουρκία

«Μοιρασιά» των κοιτασμάτων της Κύπρου χωρίς λύση στο Κυπριακό θέλει η Τουρκία

«Είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό και να επωφεληθούν και τα δύο μέρη εξίσου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε μια πολιτική λύση στο νησί», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

«Η αναμονή για μια τελική λύση στο νησί (σ.σ. Κύπρος) που θα ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καλή κατάσταση για την περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά από συνάντησή του με τον αποκαλούμενο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους.

Ο Φιντάν προσέθεσε, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την κυπριακά κοιτάσματα, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet.

Όπως ανέφερε, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία κατέληξαν πέρυσι Ισραήλ και Λίβανος.

«Δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού χωρίς πολιτική λύση»

«Εντάξει, το αδιέξοδο μεταξύ μας είναι ακόμα εδώ. Αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα που και οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από αυτά», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους και προσέθεσε ότι «οι πόροι από τους υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κορυφή αυτών. Στη συνέχεια, υπάρχουν θέματα όπως η ενσωμάτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η εκκαθάριση ναρκών».

Ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν θέλησε να συνεργαστεί στο θέμα, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα ζητήματα από τα οποία οι άνθρωποι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινή τους ζωή και περιμένουν μια λύση. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν ποτέ πρόθυμη να συνεργαστεί σε αυτό το θέμα. Ως Τουρκία, η άποψή μας είναι παράλληλη με την ‘ΤΔΒΚ’. Είναι δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού που και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν εξίσου χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση» στο Κυπριακό, όπως είπε.

Και προσέθεσε πως «υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα στον κόσμο, που έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα» και αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως «η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι ένα παράδειγμα. Γιατί να μην υπάρξει παρόμοια συμφωνία στην Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε, επίσης, για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας ως προς το Κυπριακό.

«Η τουρκική εξωτερική πολιτική ασκεί τις δραστηριότητές της σε δύο σημαντικούς τομείς ως προς το νησί της Κύπρου. Και οι δύο είναι πολιτικές που επικεντρώνονται στην ευημερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Πρώτον, ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή κοινότητα. Δεύτερον, ως Τουρκία, εξετάζουμε ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Όπως ανέφερε, μάλιστα, πάντοτε η διεθνής προσέγγιση έδινε έμφαση στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής κοινότητας, «ενώ αφήνει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων πολύ πίσω και, αν είναι δυνατόν, τα αγνοεί».

«Ωστόσο, με την υποστήριξη της Τουρκίας», προσέθεσε, «οι Τουρκοκύπριοι προσέγγιζαν πάντα τη διεθνή κοινότητα με μια εποικοδομητική πολιτική. Το ‘τουρκοκυπριακό κράτος’ υπερασπίζεται και προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Είναι μια νόμιμη δομή, την οποία αναγνωρίζουμε. Ως Τουρκική Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας για την αναγνώριση του ‘τουρκοκυπριακού κράτους’ από τη διεθνή κοινότητα. Ανεξάρτητα από την έλλειψη πολιτικής λύσης στο νησί, συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας».

Sports in

ΑΕΚ: Με 26 παίκτες η αποστολή για την προετοιμασία στην Ολλανδία – Μένει στην Αθήνα ο Πισάρο

Μένει στην Αθήνα για αποκατάσταση ο Πισάρο, εκτός οι «κομμένοι» Στάνκοβιτς και Αθανασιάδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024