Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξέχουσες προσωπικότητες κάνουν έκκληση στον ΟΗΕ να ποινικοποιήσει τις έμφυλες διακρίσεις

Εξέχουσες προσωπικότητες κάνουν έκκληση στον ΟΗΕ να ποινικοποιήσει τις έμφυλες διακρίσεις

Με επίκεντρο τον όλο και πιο σκληρό περιορισμό των γυναικών στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Προσωπικότητες, ανάμεσά τους η Χίλαρι Κλίντον και φεμινίστριες, κάλεσαν χθες Πέμπτη τα Ηνωμένα Έθνη να ποινικοποιήσουν τον διαχωρισμό βάσει του φύλου, με επιστολή τους χθες Πέμπτη στα κράτη μέλη τους.

Ανάμεσα στις υπογραφές ξεχωρίζουν αυτές της Πακιστανής ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών και νομπελίστριας Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι και της συγγραφέα και γνωστής φεμινίστριας Γκλόριας Στάινεμ.

«Πώς να φανταστούμε την ευημερία όταν ακόμα και η ανάσα ελέγχεται;»

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι

Το κείμενο, που υπογράφεται επίσης από εξέχουσες αφγανές αγωνίστριες, δίνεται στη δημοσιότητα καθώς η διεθνής κοινότητα μοιάζει ανίσχυρη να αποτρέψει τις de facto αρχές των Ταλιμπάν που παραμένουν σε τροχιά σκλήρυνσης των περιορισμών στις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Ανάγκη για νομικό «οπλοστάσιο»

«Η αποτυχία να κωδικοποιηθεί ποινικά το απαρτχάιντ βάσει του φύλου επιτείνει το κενό ως προς τη λογοδοσία, αφήνοντας τα θύματα και τις επιζήσασες χωρίς λύση ούτε αποκατάσταση», σύμφωνα με την επιστολή, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Atlantic Council (Ουάσιγκτον) και του Global Justice Center (Νέα Υόρκη).

Το κείμενο καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αναθεωρήσουν τις διατάξεις σύμβασης υπό συζήτηση για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να συμπεριλάβουν σε αυτό τον διαχωρισμό λόγω του φύλου.

Αφότου επέστρεψε στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021 η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που εφαρμόζει ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου, δεν σταματά να μειώνει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν. Μέσα σε δυο χρόνια, τα δευτεροβάθμια σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν τις πόρτες τους στα κορίτσια και τις γυναίκες, όπως και τα πάρκα, οι χώροι άθλησης, τα χαμάμ.

Η πολιτική των Ταλιμπάν δείχνει την ανάγκη να υπάρχει νομικό οπλοστάσιο για να διώκονται τέτοιες πράξεις, κρίνεται.

Οι Ταλιμπάν αποπειρώνται «συστηματικά» να «διαγράψουν τις γυναίκες από την πολιτική και την οικονομική σφαίρα» στο Αφγανιστάν, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φαούζια Κόοφι, άλλοτε μέλος του κοινοβουλίου επί των ημερών της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης που ανέτρεψαν οι ισλαμιστές στην Καμπούλ.

«Πώς να φανταστούμε μέλλον με ευημερία στο Αφγανιστάν όταν ακόμα κι η ανάσα των γυναικών βρίσκεται υπό ασφυκτικό έλεγχο;», διερωτήθηκε.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024