Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεγάλη των Κλίντον επιστροφή

Η μεγάλη των Κλίντον επιστροφή

Το ζεύγος ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, με τις φήμες να θέλουν τη Χίλαρι να ξανασκέφτεται την υποψηφιότητα σε περίπτωση που η υγεία του Μπάιντεν τον ανάγκαζε να βγει από την κούρσα του Λευκού Οίκου.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον (CGI) αποτελεί ένα φιλανθρωπικό εργαλείο που δημιούργησε ο Μπιλ στο τέλος της προεδρίας του για να παραμείνει ενεργός και να βοηθήσει τις πολιτικές φιλοδοξίες της συζύγου του, η οποία είχε εκλεγεί από τότε γερουσιαστής.

Ωστόσο, όταν η Χίλαρι έθεσε υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2016, το CGI διέκοψε τις δραστηριότητές του για να μη θεωρηθεί σύγκρουση συμφερόντων. Μετά την ήττα παρέμεινε απενεργοποιημένο για έξι χρόνια, αλλά πέρυσι άρχισε να λειτουργεί ξανά, με διάλογο μεταξύ του Μπιλ Κλίντον και του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τώρα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με μια «ειδική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Κλίντον και του Πάπα Φραγκίσκου», που έγινε προχθές το πρωί, σχετικά με τις «παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η προσφυγική κρίση και η ευημερία των παιδιών».

Πρώτος στόχος η συγκέντρωση κεφαλαίων για ένα νοσοκομείο παίδων στην Ιταλία, ενώ μεταξύ των θεμάτων που προωθούνται και η συγκέντρωση πόρων για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. Σίγουρα υπάρχει ανάμειξη και σε άλλα μεγάλα θέματα της εποχής, γράφει η ιταλική εφημερίδα «Reppublica».

Για παράδειγμα, ο καρδινάλιος Ζούπι μόλις επέστρεψε από το Πεκίνο με ενθαρρυντικά μηνύματα για τις διαπραγματεύσεις, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σάλιβαν, πρώην δεξί χέρι της Χίλαρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνάντησε τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ στη Μάλτα, στο πλαίσιο προετοιμασίας μιας συνάντησης μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.

Δίκτυο Δράσης για την Ουκρανία

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον ανακοίνωσε επίσης προχθές την έναρξη του Δικτύου Δράσης για την Ουκρανία, καθώς και πολυάριθμες οικονομικές δεσμεύσεις για την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εργάζονται στη χώρα.

Το Δίκτυο Δράσης για την Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και της Ολένα Ζελένσκα, πρώτης κυρίας της Ουκρανίας, που ξεκίνησε πέρυσι. Ο νέος οργανισμός, ο οποίος ανακοινώνεται επίσημα σήμερα, έχει σχεδιαστεί για να κινητοποιήσει υπάρχοντες εταίρους του Ιδρύματος Κλίντον καθώς και νέους ηγέτες από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν και να χρηματοδοτήσουν νέες δεσμεύσεις για την Ουκρανία.

Η Χίλαρι Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η αντιπρόεδρος του ιδρύματος Τσέλσι Κλίντον έχουν ανακοινώσει ότι θα συγκαλέσουν πολιτικούς, επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους για να αξιοποιήσουν την επαναλειτουργία του ιδρύματος έπειτα από την εξαετή διακοπή.

Οι Κλίντον επιστρέφουν στη σκηνή σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή, επίσης, για να υποστηρίξουν την επανεκλογή του Μπάιντεν.

Τον Φεβρουάριο ο Μπάιντεν κάλεσε τον Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσει την τριακοστή επέτειο του νόμου για την οικογενειακή και την ιατρική άδεια, ενώ την περασμένη Τρίτη η Τζιλ Μπάιντεν φιλοξένησε τη Χίλαρι για μια πολιτιστική εκδήλωση.

Ηταν η πρώτη φορά που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η Χίλαρι μετά την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από την προεδρία. Μάλιστα στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί εργαζόμενοι στην προεδρική κατοικία οι οποίοι καταχειροκρότησαν την Κλίντον, με αποτέλεσμα η Τζιλ Μπάιντεν να σχολιάσει: «Φαίνεται ότι σε αγαπούν πολύ εδώ».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα πάει σε εκδήλωση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον, σε μια συνομιλία με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, επισφραγίζοντας τη συμμαχία.

Το πολιτικό παρασκήνιο

Ωστόσο, όταν οι Κλίντον μετακινούνται, οι εικασίες για το ποια είναι τα συμφέροντά τους είναι αναπόφευκτες, διότι στο παρασκήνιο δεν λείπουν οι πολιτικές φήμες για τη Χίλαρι – ότι θα μπορούσε να πάρει τη σκυτάλη από τον Τζο Μπάιντεν εάν η υγεία του 81χρονου προέδρου τον ανάγκαζε να παραιτηθεί από εκ νέου διεκδίκηση του Λευκού Οίκου.

Οι εικασίες τροφοδοτούνται από το γεγονός ότι οι κυβερνήτες της Καλιφόρνιας, του Μίσιγκαν και του Ιλινόι, Νιούσομ, Ουτίμερ και Πρίτζκερ, αναμένονται επίσης στο CGI. Ενας αναλυτής έκανε λόγο για «τα νεαρά λιοντάρια» του κόμματος που θα μπορούσαν να έχουν φιλοδοξίες για τον Λευκό Οίκο. Ολα δείχνουν πως πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια φιλανθρωπική οικογενειακή επανένωση.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024