Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μεγάλες δυνάμεις να δεσμευτούν για μια ελέγξιμη ενεργειακή μετάβαση

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μεγάλες δυνάμεις να δεσμευτούν για μια ελέγξιμη ενεργειακή μετάβαση

Στη νέα αποστολική έκκληση, ο πάπας της Ρώμης καταγγέλλει τα ανεπαρκή έως τώρα μέτρα και προειδοποιεί για πιθανή εκτόξευση του αριθμού των κλιματικών μεταναστών σε λίγα χρόνια.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή «είναι ανεπαρκής, την ώρα που ο κόσμος καταρρέει», καταγγέλλει ο πάπας Φραγκίσκος.

Το σχετικό κείμενο δημοσιεύεται σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τo Κλίμα (COP28) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Ντουμπάι.

Στη νέα 12σέλιδη αποστολική έκκληση με τίτλο «Laudate Deum», ο πάπας καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε μια δεσμευτική και ελέγξιμη ενεργειακή μετάβαση.

Παράλληλα, ο πάπας απευθύνει προειδοποίηση για τις «περιφρονητικές και παράλογες» απόψεις των κλιματοσκεπτικιστών «ακόμη και στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας».

Το νέο κείμενο για την κλιματική αλλαγή γράφτηκε στα ισπανικά και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος γλωσσών, ενώ έρχεται οκτώ χρόνια μετά τη 12σέλιδη εγκύκλιο για το οικολογικό πρόβλημα με τίτλο «Laudato Si».

«Προσπαθήσαμε να αρνηθούμε την ύπαρξή τους, να τα κρύψουμε, να τα καλύψουμε ή να τα υποβαθμίσουμε. Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ, όλο και πιο προφανή» αναφέρει ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο ιησουίτης πάπας από την Αργεντινή καταγγέλλει  τις ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται και αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και όσους λοιδορούν την ύπαρξή της.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να λοιδορήσουν αυτήν τη θέση, αλλά τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ, όλο και πιο προφανή, όσο κι αν προσπαθήσαμε να αρνηθούμε την ύπαρξή τους, να τα κρύψουμε, να τα καλύψουμε ή να τα υποβαθμίσουμε».

Προ των πυλών ο μεγάλος αριθμός κλιματικών μεταναστών

Ο πάπας Φραγκίσκος επιμένει μέσω της αποστολικής έκκλησης ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα θεωρώντας πιθανή την εκτόξευση του αριθμούς των κλιματικών μεταναστών σε λίγα χρόνια.

Στο κείμενο που έχει γραφτεί σε διδακτικό τόνο, ο πάπας επιμένει στις συνέπειες της «φρενήρους επέμβασης του ανθρώπου στη Φύση».

Επίσης, κατακεραυνώνει τον ανεύθυνο τρόπο ζωής του δυτικού μοντέλου», δείχνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Ο κοινός μας οίκος

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει αναγορεύσει την υπεράσπιση του «κοινού Οίκου» σε ένα από τα βασικά θέματα της θητείας του από την εκλογή του το 2013.

Στο εν λόγω κείμενο εκφράζει τη λύπη του που «η κλιματική κρίση δεν είναι πραγματικά θέμα ενδιαφέροντος των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, που επιδιώκουν το μεγαλύτερο κέρδος με το μικρότερο κόστος και το συντομότερο δυνατόν».

Κάνοντας λόγο για μια «παλιά διπλωματία σε κρίση», ο αρχηγός της καθολικής Εκκλησίας απευθύνει έκκληση για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου της πολυμερούς συνεργασίας την ώρα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων  της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για τις συνέπειες μιας «φρενήρους επέμβασης του ανθρώπου στη φύση» προειδοποιεί ο πάπας, ενώ δείχνει ΗΠΑ και Κίνα ως τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Το 2015, η έκκληση «Laudato si» για παγκόσμια αλληλεγγύη για την από κοινού προστασία του περιβάλλοντος είχε προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση, φαινόμενο πρωτοφανές για ένα θρησκευτικό κείμενο.

Λίγους μήνες αργότερα, μία σημαντική πρόοδος καταγράφηκε με την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, βασικός στόχος της οποίας είναι η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους +2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024