Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέταλλα: Τα αποθέματα ίσως επαρκούν για την ενεργειακή μετάβαση

Μέταλλα: Τα αποθέματα ίσως επαρκούν για την ενεργειακή μετάβαση

Αισιοδοξία με αστερίσκους από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η προμήθεια ορυκτών κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να πλησιάσει τα επίπεδα που απαιτούνται για τη στήριξη των δεσμεύσεων για το κλίμα έως το 2030, μετά τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται στις επενδύσεις, δήλωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προσθέτοντας ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση είναι τα έργα να υλοποιηθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Σύμβουλοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για διαφαινόμενες ελλείψεις λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για βασικά μέταλλα όπως το λίθιο και το κοβάλτιο, που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στην παραγωγή κρίσιμων ορυκτών εκτινάχθηκαν κατά 30% πέρυσι στα 41 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από αύξηση 20% το 2021, αυτή η εικόνα φαίνεται πιο φωτεινή, ανέφερε χαρακτηριστικά η IEA.

Ειδικότερα για το λίθιο, που αποτελεί βασικό ορυκτό για τις μπαταρίες, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι η προσφορά έως το 2030 θα φτάσει τους 420.000 μετρικούς τόνους, πολύ κοντά στα επίπεδα της ζήτησης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 443.000 για την κάλυψη των κρατικών δεσμεύσεων. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο νούμερο υπολείπεται κατά πολύ από τους 702.000 μετρικούς τόνους που απαιτούνται για την επίτευξη του «καθαρού μηδέν».

«Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να δώσουμε κάποια καλά νέα» σχολίασε στο Reuters, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Φατίχ Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μαρτυρία ότι οι αγορές συνεννοούνται για το γεγονός ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια προχωρά πολύ γρήγορα».

Οι start up των κρίσιμων ορυκτών

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις κρίσιμων ορυκτών συγκέντρωσαν ρεκόρ 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σημειώνοντας αύξηση 160% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε ο IEA.

Σύμφωνα με τη έκθεση, η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της κατανάλωσης λιθίου και του ράλι κατά 70% για το κοβάλτιο, με τη συνολική αγορά κρίσιμων ορυκτών να αξίζει τώρα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η εικόνα της προσφοράς βελτιώνεται, η ενεργειακή εποπτική αρχή με έδρα το Παρίσι προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους για έργα, ενέχουν κινδύνους για το αισιόδοξο σενάριο.

Απαιτείται επίσης περισσότερη δουλειά για τη διαφοροποίηση από χώρες που μέχρι στιγμής έχουν αυστηρό έλεγχο στην παραγωγή πολλών ορυκτών, όπως η Κίνα, η Ινδονησία και το Κονγκό, πρόσθεσε η IEA στην έκθεσή της.

Τα πρόσφατα χρηματοδοτούμενα έργα θα βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά που η IEA έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για το κλίμα, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,7 C έως το 2100.

Ο οργανισμός έκανε ξεχωριστές εκτιμήσεις για το τι θα ήταν απαραίτητο για να επιτευχθεί ένα σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της χρήσης νερού. Και πρόσθεσε ότι είκοσι κορυφαίοι ανθρακωρύχοι εξέπεμψαν 0,18 κιλά CO2 ανά κιλό ορυκτών το 2021, όσο και το 2020, ενώ η χρήση νερού ανέβηκε στα 7,9 κυβικά μέτρα ανά μετρικό τόνο εξορυκτικής παραγωγής το 2021 από 5,4 κυβικά μέτρα το 2019.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024