Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν όπλα που κατασχέθηκαν από το Ιράν στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν όπλα που κατασχέθηκαν από το Ιράν στην Ουκρανία

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει κατασχέσει χιλιάδες ιρανικά τυφέκια εφόδου και περισσότερα από ένα εκατομμύριο σφαίρες από πλοία που χρησιμοποιεί το Ιράν για μεταφορά όπλων στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν χιλιάδες κατασχεθέντα από το Ιράν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση ορισμένων από τις κρίσιμες ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο στρατός του Κιέβου, καθώς περιμένει περισσότερα χρήματα και εξοπλισμό από τη Δύση, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έχει ήδη μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο κατασχεθέντα ιρανικά πυρομαχικά στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, ανέφερε η CENTCOM.

«Η κυβέρνηση απέκτησε την κυριότητα αυτών των πυρομαχικών στις 20 Ιουλίου 2023, μέσω των αξιώσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αστική κατάσχεση κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC)», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα όπλα στέλνει λαθραία το Ιράν στους Χούτι της Υεμένης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι ζητούσε την κατάσχεση ενός εκατομμυρίου βλημάτων ιρανικών πυρομαχικών, χιλιάδων πυροκροτητών για πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες και χιλιάδων κιλών προωθητικού υλικού για πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες, που κατέσχεσε το Πολεμικό Ναυτικό από το Ιράν κατά τη μεταφορά τους στην Υεμένη.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στη σχέση του Ιράν με την Ρωσία

«Αυτά τα πυρομαχικά είχαν αρχικά κατασχεθεί από τις ναυτικές δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ από το διερχόμενο πλοίο «MARWAN 1», στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Τα πυρομαχικά μεταφέρονταν από το IRGC (Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης) στους Χούτι στην Υεμένη, κατά παράβαση της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζυγίζει εδώ και μήνες πώς θα στείλει νόμιμα στους Ουκρανούς τα κατασχεθέντα όπλα, τα οποία φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις της CENTCOM σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ έψαχναν καιρό νόμιμη οδό για αποστολή όπλων στο Κίεβο

Τον τελευταίο χρόνο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει κατασχέσει χιλιάδες ιρανικά τυφέκια εφόδου και περισσότερα από ένα εκατομμύριο σφαίρες από πλοία που χρησιμοποιούνται από το Ιράν για τη μεταφορά όπλων στην Υεμένη. Οι κατασχέσεις, οι οποίες συχνά πραγματοποιούνται με τις περιφερειακές δυνάμεις – εταίρους, στοχεύουν σε μικρά απάτριδα σκάφη σε διαδρομές που χρησιμοποιούνται ιστορικά για τη λαθραία μεταφορά όπλων στους Χούτι στην Υεμένη.

Στα μέσα Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ βοήθησαν τις γαλλικές δυνάμεις στην κατάσχεση 3.000 επιθετικών τυφεκίων που κατευθύνονταν από το Ιράν στην Υεμένη, καθώς και 23 αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων. Μετά την κατάσχεση, οι ΗΠΑ ανέλαβαν την επιμέλεια των κατασχεθέντων όπλων.

Αυτή η απαγόρευση παράνομων όπλων επισφράγισε μια περίοδο δύο μηνών, κατά την οποία οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους κατέσχεσαν συνολικά 5.000 όπλα και 1,6 εκατομμύρια σφαίρες, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση.

Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Άμυνας εργάζονται από κοινού για να βρουν μια νόμιμη οδό για την αποστολή των όπλων στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι, και ένας τρόπος είναι μέσω των αμερικανικών αρχών πολιτικής κατάσχεσης.

Τι επίπτωση θα έχει η κίνηση των ΗΠΑ στις σχέσεις Ιράν – Ρωσίας;

«Στο τέλος της ημέρας, η Ουκρανία χρειάζεται διάφορες προμήθειες για την πολεμική προσπάθεια, και ενώ αυτό δεν αποτελεί λύση για όλες τις στρατιωτικές ανάγκες της, θα παράσχει κρίσιμη υποστήριξη», δήλωσε ο Τζόναθαν Λορντ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, ο οποίος πίεσε τις ΗΠΑ να στείλουν τα κατασχεθέντα ιρανικά όπλα στην Ουκρανία, με άρθρο του τον Φεβρουάριο.

Ο Λορντ σημείωσε, πάντως, ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στη σχέση του Ιράν με την Ρωσία.

«Για πάνω από ένα χρόνο, ιρανικά UAV στα χέρια του ρωσικού στρατού έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις και δολοφονίες Ουκρανών πολιτών», τόνισε και προσέθεσε ότι «υπάρχει μια ‘ποιητική’ δικαιοσύνη στην Ουκρανία, που χρησιμοποιεί τα κατασχεθέντα ιρανικά όπλα για να υπερασπιστεί τον λαό της από την εγκληματική εισβολή και τις καταχρήσεις της Ρωσίας. Επιπλέον, αυτή η πολιτική μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην εκκολαπτόμενη σχέση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης».

Η απόφαση θα μπορούσε να μπει «σφήνα» μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν σχηματίσει μια de facto αμυντική συνεργασία τους τελευταίους μήνες, με το Ιράν να προμηθεύει την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ρωσία να συνεργάζεται με το Ιράν στην παραγωγή πυραύλων και μέσων αεράμυνας.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024