newspaper
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Η Μόσχα έχει παραλάβει εκατοντάδες ιρανικά drones για τις επιθέσεις της, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Η Μόσχα έχει παραλάβει εκατοντάδες ιρανικά drones για τις επιθέσεις της, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Τι υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, τι φοβάται.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία φαίνεται να εμβαθύνει την αμυντική της συνεργασία με το Ιράν και ότι έχει παραλάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης που χρησιμοποιεί για να πλήξει την Ουκρανία.

Επικαλούμενος πρόσφατα αποχαρακτηρισθείσες πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) κατασκευάστηκαν στο Ιράν, μεταφέρθηκαν μέσω της Κασπίας Θάλασσας και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες εβδομάδες για να πλήξει το Κίεβο και να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό και η ρώσο-ιρανική στρατιωτική συνεργασία φαίνεται να εμβαθύνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Ανησυχούμε»

«Επίσης ανησυχούμε για το ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τον Ιράν για την κατασκευή ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός της Ρωσίας»

Ο Κίρμπι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία παραλαμβάνει από το Ιράν υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2024.

«Δίνουμε στην δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες της τοποθεσίας του εργοστασίου κατασκευής των εν λόγω μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ειδική οικονομική ζώνη Αλάμπουγκα της Ρωσίας» δήλωσε ο Κίρμπι. Η Αλάμπουγκα απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Η υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών είναι αμφίδρομη, δήλωσε ο Κίρμπι, με το Ιράν να αναζητά στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και ραντάρ.

«Η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν μια άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία, μεταξύ άλλων σε πυραύλους, ηλεκτρονικά και αντιαεροπορική άμυνα», είπε.

«Πρόκειται για μια πλήρους κλίμακας αμυντική συνεργασία που είναι επιζήμια για την Ουκρανία, τους γείτονες του Ιράν και τη διεθνή κοινότητα. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες, μεταξύ άλλων με την κοινοποίηση των πληροφοριών αυτών στο κοινό – και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα».

«Παραβίαση των κανόνων» των Ηνωμένων Εθνών

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι μεταφορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνιστούν παραβίαση των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να καταστήσουν τις δύο χώρες υπόλογες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ιρανικά στελέχη ενός εργοστασίου κατασκευής αμυντικών συστημάτων για προμήθειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Το Ιράν έχει παραδεχθεί ότι στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, αλλά δήλωσε στο παρελθόν ότι στάλθηκαν πριν από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου.

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στους παράγοντες που εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο Κίρμπι είπε ότι μια νέα αμερικανική προειδοποιήση θα εκδοθεί την Παρασκευή «για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και άλλες κυβερνήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που ενέχει το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν και τις παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιεί το Ιράν για την προμήθεια εξαρτημάτων για αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Συνολικά στη Θεσσαλία έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023